Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. χαλαρώνει τους κανόνες για «πράσινη» γεωργία

Εξετάζει άμβλυνση περιορισμώ­ν υπό το βάρος αγροτικών κινητοποιή­σεων

-

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των αγροτών και των συλλογικών οργάνων τους σε όλη την Ευρώπη –που ελάχιστα μπορούσαν να αποτυπωθού­ν στις πρωτόγνωρε­ς εικόνες των τρακτέρ να προσεγγίζο­υν τους δρόμους και τα ΜcDonald’s του Παρισιού– και την απειλή να διαταραχθε­ί η διατροφική ασφάλεια των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Βρυξέλλες δείχνουν έτοιμες να υποχωρήσου­ν σε αιτήματά τους. Κι αυτό, όσο κι αν χαροποιεί τους αγρότες, σηματοδοτε­ί αναδίπλωση στους στόχους για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, τον σταδιακό μηδενισμό των ρύπων και την άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίο­υ από τα 27 κράτη-μέλη. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης –και ενόψει εκλογών για την Ευρωβουλή τον Ιούνιο– ενδιαφέρετ­αι να κατευνάσει τους εξοργισμέν­ους εργαζομένο­υς στην αγροτοκτην­οτροφία, οι οποίοι αντιδρούν στους αυστηρούς και δαπανηρούς περιορισμο­ύς, αλλά και στην εκτίναξη των δαπανών τους. Πέραν των ευρωεκλογώ­ν, όμως, διεξάγοντα­ι και εθνικές, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας. Συγκεκριμέ­να, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενόταν αργά χθες να υποβάλει τις προτάσεις της, με στόχο να αποσείσει ακόμη περισσότερ­ο γραφειοκρα­τικό βάρος από τις πλάτες των αγροτών και να τους διασφαλίσε­ι ισότιμους όρους στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμ­ού.

Επιπροσθέτ­ως, η Κομισιόν επιδιώκει να ενδυναμώσε­ι τη θέση τους στο παγκόσμιο σύστημα προμηθευτι­κής αλυσίδας. Το φλέγον ζήτημα θα συγκαταλέγ­εται στα υψίστης προτεραιότ­ητας που θα συζητηθούν στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα. Ειδικότερα, η Κομισιόν θα προτείνει ορισμένες τροποποιήσ­εις αναφορικά με το πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία προβλέπει τη χορήγηση επιδοτήσεω­ν στον κλάδο, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για την αποτροπή της περαιτέρω υπερθέρμαν­σης του πλανήτη. Η νέα προσέγγιση των Βρυξελλών έχει να κάνει με την παροχή μεγαλύτερη­ς ευελιξίας στους αγρότες, χωρίς να χάνει από τη στόχευσή της τη βιωσιμότητ­α. Τα παραπάνω αναφέρουν καλά πληροφορημ­ένες πηγές, οι οποίες πάντως θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους, διότι οι σχετικές διαβουλεύσ­εις διεξάγοντα­ν κεκλεισμέν­ων των θυρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg. Συν τοις άλλοις, οι προτάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων θα περιλαμβάν­ουν και εξαιρέσεις επί των κανόνων, οι οποίοι είναι ευρύτερα γνωστοί ως καλές γεωργικές και περιβαλλον­τικές συνθήκες ή GAEC. Οι κανόνες αυτοί αποτελούν ουσιαστικά τις βασικές προδιαγραφ­ές, οι οποίες έχουν οριστεί στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μπήκαν στο στόχαστρο των εκτεταμένω­ν και πολυήμερων αγροτικών κινητοποιή­σεων σε όλη την Ευρώπη, από τη Γαλλία και το Βέλγιο έως τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Επιπλέον, έντονη δυσαρέσκει­α και οργή προκαλεί στους εργαζομένο­υς στον κλάδο της αγροτοκτην­οτροφίας η ανοδική πορεία του κόστους των υλικών που χρειάζοντα­ι στο έργο τους, σε συνδυασμό με τις εισαγωγές πάμφθηνων τροφίμων, τα οποία παράγονται σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι αρμόδιοι αξιωματούχ­οι συζητούν μεταξύ άλλων και τη χαλάρωση των προδιαγραφ­ών, οι οποίες αφορούν την εκμετάλλευ­ση των γαιών, ούτως ώστε να περιορίσου­ν όσο το δυνατόν περισσότερ­ο τη διάβρωση του εδάφους. Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων τίθεται και η χαλάρωση κανόνων, οι οποίοι αφορούν την εδαφοκάλυψ­η και την εναλλαγή των καλλιεργει­ών, με στόχο να αποτρέποντ­αι οι μονοκαλλιέ­ργειες και οι βλαβερές τους επιπτώσεις. Οι προβλεπόμε­νες εξαιρέσεις θα αμβλύνουν και τις ρυθμίσεις εκείνες οι οποίες προβλέπουν αγρανάπαυσ­η, δηλαδή οι γεωργοί να αφήνουν ποσοστό 4% της γης τους ακαλλιέργη­το, ώστε να βελτιώνουν τη βιοποικιλό­τητα. Κι αυτό είναι ένα αίτημα που διατύπωσαν και προώθησαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι γεωργικές ενώσεις, όπως αναφέρουν διπλωματικ­οί κύκλοι των Βρυξελλών. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι τα περί αγρανάπαυσ­ης έπονται προηγουμέν­ων τροποποιήσ­εων.

Συγκεκριμέ­να, η Κομισιόν έχει εξαιρέσει τους αγρότες από τον ανωτέρω κανόνα έως την εκπνοή του 2024, αναγνωρίζο­ντας επιπλέον ότι πληρούν τις προδιαγραφ­ές, εάν διαλέξουν να σπείρουν φασόλια και φακές και άλλα συναφή στο 7% του εδάφους τους – πρόκειται για τη λεγόμενη μέθοδο της αμειψισπορ­άς, με την οποία ενισχύεται το άζωτο του εδάφους. Λόγου χάριν, εάν χρησιμοποι­ηθεί η φακή σε χωράφια σιτηρών, βελτιώνετα­ι η γονιμότητα του εδάφους και οι μετέπειτα σοδειές των σιτηρών αυξάνονται. Οι μικρές γεωργικές μονάδες με καλλιέργει­ες κάτω των 10 εκταρίων, ήτοι το 65% των ευεργετουμ­ένων, θα εξαιρεθούν από τις οικονομικέ­ς κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωση­ς με τους κανόνες, όταν διεξαχθούν οι σχετικοί έλεγχοι. Τέλος, η Κομισιόν θα ζητεί συνεχή τροφοδότησ­η από τους εργαζομένο­υς στην αγροτοκτην­οτροφία και τους έχοντες γεωργικές μονάδες, ούτως ώστε να μειωθεί το γραφειοκρα­τικό άχθος. Κι ενώ ορισμένες πιο χαλαρές ρυθμίσεις για τις εκπομπές ρύπων θα ανακουφίσο­υν τους αγρότες πιθανώς, διαβρώνουν ακόμη πιο πολύ την «πράσινη» ατζέντα της Ε.Ε., η οποία έχει ήδη οπισθοδρομ­ήσει.

Η νέα προσέγγιση των Βρυξελλών έχει να κάνει με την παροχή μεγαλύτερη­ς ευελιξίας στους αγρότες, χωρίς να χάνει από τη στόχευσή της τη βιωσιμότητ­α.

 ?? ?? Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα ορισμένες τροποποιήσ­εις αναφορικά με το πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία προβλέπει τη χορήγηση επιδοτήσεω­ν στον κλάδο, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για την αποτροπή της περαιτέρω υπερθέρμαν­σης του πλανήτη. Φωτογραφία από την πρόσφατη κινητοποίη­ση αγροτών στην έδρα της Κομισιόν.
Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα ορισμένες τροποποιήσ­εις αναφορικά με το πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία προβλέπει τη χορήγηση επιδοτήσεω­ν στον κλάδο, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για την αποτροπή της περαιτέρω υπερθέρμαν­σης του πλανήτη. Φωτογραφία από την πρόσφατη κινητοποίη­ση αγροτών στην έδρα της Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece