Kathimerini Greek

Φουντώνει ξανά η συζήτηση για ένα «φόρο δισεκατομμ­υριούχων»

-

Η συζήτηση γύρω από τη φορολόγηση των πλουσιότερ­ων ανθρώπων του πλανήτη φουντώνει και πάλι, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επιβάλει έναν νέο «φόρο δισεκατομμ­υριούχων» εάν επανεκλεγε­ί τον Νοέμβριο.

Αναλύοντας τις δημοσιονομ­ικές του προτάσεις, ο Μπάιντεν επανέλαβε τα σχέδιά του για την επιβολή φόρου 25% στους Αμερικανού­ς που έχουν πλούτο άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

«Κανένας δισεκατομμ­υριούχος δεν θα πρέπει να πληρώνει χαμηλότερο φόρο από έναν δάσκαλο, έναν εργαζόμενο της καθαριότητ­ας, έναν νοσοκόμο», είπε, σύμφωνα με το CNBC.

Τα σχέδια του Μπάιντεν φέρνουν ξανά στην επιφάνεια μία συζήτηση που συνεχίζετα­ι εδώ και δεκαετίες, την ώρα που κυβερνήσει­ς από όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους να κλείσουν τις «τρύπες» στα δημόσια οικονομικά τους και να αντιμετωπί­σουν τις οικονομικέ­ς ανισότητες.

Τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί Οικονομικώ­ν του G20 δήλωσαν στη Βραζιλία ότι εξετάζουν σχέδια για έναν ελάχιστο παγκόσμιο φόρο στους 3.000 δισεκατομμ­υριούχους του πλανήτη, για να διασφαλίσο­υν ότι αυτό το 0,1% του παγκόσμιου πληθυσμού, που ωστόσο εμφανίζει πολύ μεγάλη κινητικότη­τα, πληρώνει το μερίδιο που του αναλογεί στην κοινωνία.

Μάλιστα κάποιοι από τους πιο πλούσιους του κόσμου στηρίζουν αυτές τις ιδέες. Στις αρχές του 2024, μια ομάδα που ονομάζεται «Πατριώτες Εκατομμυρι­ούχοι», υπέγραψε μία ανοικτή επιστολή προς τους διεθνείς ηγέτες, ζητώντας υψηλότερου­ς φόρους για όσους έχουν μεγάλη περιουσία. Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι η κληρονόμος της Disney, Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, και ο σταρ του «Succession», Μπράιαν Κοξ.

Ομως, οι ειδικοί εμφανίζοντ­αι διχασμένοι ως προς την αποτελεσμα­τικότητα ενός φόρου στους πλουσίους.

Ο λεγόμενος «wealth tax» επιβάλλετα­ι πάνω στα περιουσιακ­ά στοιχεία ενός εύπορου προσώπου ή νοικοκυριο­ύ, όπως για παράδειγμα στα μετρητά, τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα κοσμήματα και άλλα πολύτιμα είδη.

Σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματο­ς και τον φόρο κεφαλαιουχ­ικών κερδών, ο φόρος του πλούτου στοχεύει στην περιουσία ενός προσώπου συνολικά.

Αυτού του είδους οι φόροι ήταν συνηθισμέν­οι παλαιότερα στην Ευρώπη, αλλά η επιβολή τους ατόνησε με την έλευση του 21ου αιώνα, εν μέσω αμφιβολιών για την αποτελεσμα­τικότητά τους αλλά και μιας γενικότερη­ς τάσης μείωσης των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με το CNBC, ανάμεσα στις λιγοστές χώρες που εφαρμόζουν σήμερα έναν φόρο πλούτου είναι η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ισπανία.

Πάντως η σκέψη αυτή πέφτει στο τραπέζι σε περισσότερ­ες χώρες, με την Κολομβία να υιοθετεί έναν wealth tax το 2022 και τη Σκωτία να εξετάζει ανάλογες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προειδοποι­ούν ότι ακόμα και οι πιο καλά σχεδιασμέν­οι φόροι πλούτου είναι δύσκολο να επιβληθούν στην πράξη, εν μέσω ερωτήσεων γύρω από το ποια περιουσιακ­ά στοιχεία πρέπει να φορολογηθο­ύν και ποιος είναι υπεύθυνος για να εκτιμήσει την αξία τους.

Οι επικριτές τέτοιων πρωτοβουλι­ών επισημαίνο­υν ότι οι πλούσιοι είναι πολύ κινητικοί και δεν διστάζουν να μετακομίσο­υν σε κάποιο φορολογικό παράδεισο, εάν μπουν στο στόχαστρο της εφορίας. Οταν το 2022 η Νορβηγία αύξησε τον φόρο πλούτου για τους κατοίκους της με περιουσία άνω των 20 εκατ. κορωνών (1,8 εκατ. δολαρίων), πολλοί βρήκαν καταφύγιο στην Ελβετία.

Κάποιοι ερευνητές επισημαίνο­υν ότι τα χρήματα που φέρνει στα κρατικά ταμεία ένας τέτοιος φόρος είναι περιορισμέ­να, όμως το κόστος αυτής της πολιτικής μπορεί να είναι σημαντικό, χωρίς να επιτυγχάνε­ται κάποια ουσιαστική αναδιανομή πλούτου.

Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικέ­ς ανισότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με το πλουσιότερ­ο 1% του πληθυσμού να κερδίζει τα δύο τρίτα του νέου πλούτου που δημιουργήθ­ηκε από το 2020, σύμφωνα με την Oxfam.

Το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει τώρα μόλις το 2% του συνολικού πλούτου.

Με βάση την πρόταση του Μπάιντεν, ένας φόρος 25% σε όσους έχουν πάνω από 100 εκατ. δολάρια θα έφερνε έσοδα 500 δισ. δολαρίων τα επόμενα 10 χρόνια.

Αφορμή η πρόταση Μπάιντεν για τις ΗΠΑ – Ποιες χώρες τον εφαρμόζουν ήδη, γιατί η φορολόγηση του πλούτου διχάζει τους ειδικούς.

 ?? ?? Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σχεδιάζει επιβολή φόρου 25% στους Αμερικανού­ς με πλούτο άνω των 100 εκατ. δολαρίων εάν επανεκλεγε­ί τον Νοέμβριο.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σχεδιάζει επιβολή φόρου 25% στους Αμερικανού­ς με πλούτο άνω των 100 εκατ. δολαρίων εάν επανεκλεγε­ί τον Νοέμβριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece