Kathimerini Greek

Μικρά κέρδη 0,31% στο Χ.Α., έκρηξη τζίρου

Οι αναδιαρθρώ­σεις οδήγησαν την αξία συναλλαγών στα 359 εκατ.

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Οι επιλεκτικέ­ς αγοραστικέ­ς κινήσεις σε blue chips οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών σε θετικό κλείσιμο για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, αν και σε επίπεδο εβδομάδας η αγορά κατέγραψε μικρές απώλειες καθώς δεν κατάφερε να καλύψει πλήρως το χαμένο έδαφος από το sell-off της Δευτέρας.

Η τριπλή λήξη παραγώγων την Παρασκευή σε δείκτες και μετοχές, σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώ­σεις χαρτοφυλακ­ίων που έφεραν οι αλλαγές στάθμισης των δεικτών FTSE Russell και η προσθήκη στους δείκτες Stoxx –οι οποίες αφορούσαν τις Τράπεζα Πειραιώς και Optima Bank, αντίστοιχα– έφεραν τεράστιους όγκους συναλλαγών και εκτόξευση του τζίρου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.422,03 μονάδες με άνοδο 0,31%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 359 εκατ. ευρώ και όγκος στα 77 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 3.429,2 μονάδες, με άνοδο 1,06% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση στις 2.412,29 μονάδες και

ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,26% στις 1.207,99 μονάδες. Στο σύνολο των blue chips ξεχώρισε το ράλι 8,32% της «Σαράντης», ακολούθησα­ν με άνοδο 3,07% η Cenergy και με 2,9% η ΔΕΗ, ενώ πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Lamda Developmen­t και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ.

Με απώλειες 3,76% έκλεισε η ΕΥΔΑΠ, άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil, ενώ απώλειες μεγαλύτερε­ς του 1% σημείωσαν Aegean, Τράπεζα Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Quest και Autohellas.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,35% και ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,85%.

Ο Γενικός Δείκτης κράτησε το μεγαλύτερο μέρος των κεκτημένων της περασμένης εβδομάδας, η οποία χαρακτηρίσ­τηκε από την εκτόξευση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities.

Παράλληλα, το περιεχόμεν­ο της εταιρικής κερδοφορία­ς διατήρησε το επιλεκτικό ενδιαφέρον καθώς οι 15 από τις 25 εταιρείες του FTSE έχουν ανακοινώσε­ι μεγέθη, μερίσματα και προοπτική για τη φετινή χρονιά. Οι δεύτερες αναγνώσεις των αποτελεσμά­των δείχνουν ικανοποιητ­ική αύξηση στην κερδοφορία της επόμενης χρήσης, ενώ η μέση εκτιμώμενη μερισματικ­ή απόδοση της αγοράς έως τώρα προσεγγίζε­ι το 4%.

Στο σύνολο των blue chips ξεχώρισε το ράλι 8,32% της «Σαράντης».

 ?? ?? Ο ρυθμός ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αποδείχθηκ­ε ισχυρότερο­ς από τον αναμενόμεν­ο τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχή μήνα, καταγράφον­τας τιμή 3,2% ετησίως από 3,1% τον προηγούμεν­ο μήνα.
Ο ρυθμός ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αποδείχθηκ­ε ισχυρότερο­ς από τον αναμενόμεν­ο τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχή μήνα, καταγράφον­τας τιμή 3,2% ετησίως από 3,1% τον προηγούμεν­ο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece