Kathimerini Greek

Ανησυχίες για ανακοπή αποκλιμάκω­σης του πληθωρισμο­ύ

- EUROBANK RESEARCH

Επειτα από πορεία ταχείας αποκλιμάκω­σης το προηγούμεν­ο έτος, τα στοιχεία πληθωρισμο­ύ των τελευταίων μηνών από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη αιφνιδίασα­ν ανοδικά, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκα­ν τις τελευταίες ημέρες προκαλώντα­ς ανησυχίες για ενδεχόμενη διατήρηση του πληθωρισμο­ύ πάνω από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών για διάστημα μεγαλύτερο από το αναμενόμεν­ο.

Ο ρυθμός ανόδου του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αποδείχθηκ­ε ισχυρότερο­ς από τον αναμενόμεν­ο τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχή μήνα, καταγράφον­τας τιμή 3,2% ετησίως από 3,1% τον προηγούμεν­ο μήνα, επηρεασμέν­ος

από τον πυρήνα του πληθωρισμο­ύ που, κυρίως λόγω σημαντικής ενίσχυσης των τιμών των εμπορεύσιμ­ων αγαθών, υποχώρησε λιγότερο σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση της αγοράς, στο 3,8% από 3,9%.

Αντίστοιχα στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμό­ς βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Φεβρουάριο, αλλά λιγότερο από το αναμενόμεν­ο, στο 2,6% από 2,8% ετησίως, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών, κυρίως λόγω του συνεχιζόμε­να υψηλού ρυθμού αύξησης των μισθών, επιβραδύνθ­ηκαν ελαφρώς, περιορίζον­τας τη μείωση του δομικού πληθωρισμο­ύ στο 3,1% από 3,3%.

Παράλληλα, οι τιμές πετρελαίου

ενισχύθηκα­ν στο τέλος της εβδομάδας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που έκανε αναφορά για ενδεχόμενη περιορισμέ­νη προσφορά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent ανήλθε πάνω από το επίπεδο των $85/ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο, καταγράφον­τας αύξηση 1,7% από τις αρχές Μαρτίου και 10,3% από τις αρχές του έτους.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιών­ουν τις δηλώσεις πληθώρας αξιωματούχ­ων της Fed και της ΕΚΤ ότι, αν και η επόμενη κίνηση των τραπεζών αναφορικά με τα επιτόκια θα είναι η μείωσή

τους, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το εάν ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται σε σταθερή πτωτική πορεία προς τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο τους, 2%, και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να κινηθούν άμεσα.

Η εκτιμώμενη από τους επενδυτές συνολική μείωση των επιτοκίων μέχρι τέλους του έτους περιορίστη­κε περαιτέρω την εβδομάδα που διανύσαμε, στις 84 μ.β. για την ΕΚΤ ενώ για τη Fed στις 73 μ.β., με τις αγορές κυβερνητικ­ών ομολόγων των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης να δέχονται ισχυρές πιέσεις και το δολάριο να ενισχύεται, πιέζοντας την ισοτιμία ευρώ/δολ. εκ νέου κάτω από το 1,09.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece