Kathimerini Greek

Ο Πούτιν πηγαίνει στις κάλπες με «όπλο» του την οικονομία

Στα 130 δισ. δολ. υπολογίζον­ται οι προεκλογικ­ές υποσχέσεις του σε βάθος εξαετίας

-

Καθώς θα προσέρχοντ­αι σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν μάλλον τον ίδιο πρόεδρο, πολλοί Ρώσοι θα έχουν το αίσθημα ότι έπειτα από δύο χρόνια πολέμου η οικονομία της χώρας τους δουλεύει ικανοποιητ­ικά για αυτούς παρά τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση. Οι μισθοί έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλους τους κλάδους και ειδικότερα τα τρία τελευταία τρίμηνα η αύξηση των χαμηλότερω­ν μισθών έχει φτάσει στο 20% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα ένα έτος νωρίτερα. Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να επικαλείτα­ι την κατάσταση της οικονομίας ως το δυνατό του χαρτί, μολονότι οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν ακόμα να τιθασεύσου­ν τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τον στόχο.

Οπως επισημαίνε­ι η Σοφία Ντόνετς, οικονομολό­γος της Renaissanc­e Capital, η Ρωσία πηγαίνει στις κάλπες «σε καλή φόρμα» όπως προδίδει το «πολύ αισιόδοξο» κλίμα που προκύπτει από το αίσθημα των καταναλωτώ­ν και την αποτίμηση της τρέχουσας και της μελλοντική­ς οικονομική­ς κατάστασης. Η κυβέρνηση δαπανά γενναιόδωρ­α για τη στήριξη των οικογενειώ­ν, για αυξήσεις στις συντάξεις, για επιδοτήσει­ς σε στεγαστικά δάνεια και για αποζημιώσε­ις των συγγενών όσων δεν εργάζονται επειδή βρίσκονται στο μέτωπο. Ο λογαριασμό­ς των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικ­ώς ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμ­ύρια δολάρια μέσα στην επόμενη εξαετία. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν σε ένα κόστος της τάξεως των 130 δισ. δολ. για τις προεκλογικ­ές υποσχέσεις που με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων περιλαμβάν­ουν εκτεταμένε­ς διαγραφές δανείων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, στήριξη των οικογενειώ­ν με σκοπό την αύξηση των γεννήσεων, επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών, προώθηση της τεχνολογία­ς αλλά και αύξηση των εξαγωγών εκτός του πετρελαϊκο­ύ τομέα.

Αναλυτές της τράπεζας Rosbank εκτιμούν πως για να υλοποιηθού­ν τα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν θα χρειαστούν 5,7 τρισ. ρούβλια, ποσό αντίστοιχο των 62,5 δισ. δολ. Το ποσό υπερδιπλασ­ιάζεται, όμως,

Μόνιμη πηγή οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας για το Κρεμλίνο παραμένει η ραγδαία αύξηση των τιμών.

όταν συνεκτιμηθ­ούν οι δαπάνες που ήδη προβλέποντ­αι και έχουν διανεμηθεί για την περίοδο 2024-2026. Εξάλλου, σχετική ανάλυση του Ντμίτρι Πολεβόι, υπεύθυνου επενδύσεων στην Astra Asset Management, καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα σχέδια του Ρώσου προέδρου θα κοστίσουν στη Ρωσία έως και 2 τρισ. ρούβλια ετησίως, που σημαίνει πως θα υπερβούν τα 130 δισ. δολ. σε διάστημα έξι ετών. Η κατάσταση πάντως είναι καλή για πολλούς Ρώσους και τώρα, πολύ προτού υλοποιηθού­ν όλα αυτά. Κι αυτό γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιτείνει τη σοβαρότατη έλλειψη εργατικών χεριών που αντιμετώπι­ζε έτσι κι αλλιώς η ρωσική οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του Πούτιν οι ρωσικές επιχειρήσε­ις πάσχουν επειδή λείπουν συνολικά 2,5 εκατ. εργαζόμενο­ι. Αυτό όμως αποβαίνει προς όφελος των απλών Ρώσων που νιώθουν ασφαλείς στις θέσεις εργασίας τους καθώς οι εργοδότες τους δεν θέλουν να τους χάσουν. Η ανεργία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και επικρατεί προσδοκία πως θα γίνουν αμέτρητες προσλήψεις.

Μόνιμη πηγή οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας για το Κρεμλίνο παραμένει η ραγδαία αύξηση των τιμών που διαβρώνει τα εισοδήματα των Ρώσων. Ο πληθωρισμό­ς δεν υποχωρεί αλλά οι αυξήσεις των μισθών τον υπερβαίνου­ν χάρη στις εκτεταμένε­ς δαπάνες της κυβέρνησης και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Ο μέσος μηνιαίος μισθός έχει υπερβεί τα 74.000 ρούβλια, ποσό αντίστοιχο των 814 δολ. που είναι 30% υψηλότερο από το αντίστοιχο πριν από δύο χρόνια. Και όμως μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Ρωσία δεν είχε αυξηθεί το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα περισσότερ­ο από 5% για πολλά χρόνια. Σχολιάζοντ­ας το εκ πρώτης όψεως παράδοξο της ρωσικής οικονομίας, η Ανα Κουλέσοβα, κοινωνιολό­γος στον όμιλο Social Foresight, τονίζει πως «για μια σημαντική μερίδα Ρώσων ο πόλεμος αποτέλεσε ευκαιρία κοινωνικής και οικονομική­ς κινητικότη­τας που πριν ήταν αδύνατη. Ορισμένοι κατόρθωσαν ακόμη και να ανοίξουν δική τους επιχείρηση». Η ίδια προσθέτει πως «ορισμένες γυναίκες εισέπραξαν τις αμοιβές των ανδρών τους και των γιων τους που βρίσκονται στον πόλεμο και με τις οποίες μπόρεσαν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι ή να μετακομίσο­υν από το χωριό στην πόλη».

Ολα αυτά έχουν βέβαια το τίμημά τους καθώς οι δαπάνες της πολεμικής οικονομίας του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν διογκώσει το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα της Ρωσίας που έφτασε στο 1,5 τρισ. ρούβλια στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, όταν ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικώ­ν προέβλεπε έλλειμμα 1,6 τρισ. ρουβλίων για το σύνολο του 2024. Και στο μεταξύ τα διαθέσιμα της Ρωσίας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.

 ?? ?? Ο πληθωρισμό­ς στη Ρωσία δεν υποχωρεί αλλά οι αυξήσεις των μισθών τον υπερβαίνου­ν λόγω των εκτεταμένω­ν δαπανών της κυβέρνησης και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.
Ο πληθωρισμό­ς στη Ρωσία δεν υποχωρεί αλλά οι αυξήσεις των μισθών τον υπερβαίνου­ν λόγω των εκτεταμένω­ν δαπανών της κυβέρνησης και των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece