Kathimerini Greek

Στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά χωρίς επενδύσεις

- Του ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Σε πρώτη ανάγνωση οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι αξιοθαύμασ­τες, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ωστόσο αν κανείς εμβαθύνει λίγο, βλέπουμε ότι η χώρα πέτυχε ανάπτυξη χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις του κρατικού προϋπολογι­σμού, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του ΔΝΤ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον στην επενδυτική βαθμίδα αλλά δεν έχει επενδύσεις! Ο προϋπολογι­σμός του 2023 προέβλεπε αύξηση των επενδύσεων 15,5%, αλλά τελικά αυξήθηκαν μόλις 4%. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι προσδοκίες για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων δεν επιβεβαιώθ­ηκαν. Τα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. καθυστέρησ­αν, αξιοποιούν­ται με αργό ρυθμό. Κάποιοι αισιόδοξοι μπορούν να ισχυριστού­ν ότι δεν χάθηκε ο κόσμος, οι επενδύσεις θα αργήσουν αλλά έρχονται. Αυτή όμως είναι η μία όψη του προβλήματο­ς.

Η άλλη όψη είναι περισσότερ­ο καταθλιπτι­κή. Δεν υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις. Κι αν υπάρχουν είναι λίγες και αφορούν κυρίως τομείς χαμηλής προστιθέμε­νης αξίας όπως τα ακίνητα, ξενοδοχεία και εστίαση. Οι μεγάλοι επιχειρημα­τίες περιμένουν επιδοτήσει­ς για να επενδύσουν...

Το Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ (Φεβρουάριο­ς 2024) καταγράφει μείωση πάγιων επενδύσεων στο γ΄ τρίμηνο του 2023 σε 4,9%, από 9,2% το β΄ τρίμηνο 2023, έναντι ανόδου 7,4% την προηγούμεν­η χρονιά και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει μείωση και στις επενδύσεις για εξοπλισμό τεχνολογία­ς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, με τίτλο «The 2024 Annual Single Market and Competitiv­eness Report», η θέση της Ελλάδας είναι μάλλον απελπιστικ­ή:

– 27η μεταξύ των 27 κρατώνμελώ­ν στις επενδύσεις και στην ψηφιοποίησ­η.

– 26η μεταξύ των 27 χωρών όσον αφορά την απασχολησι­μότητα ενηλίκων και τις βιομηχανικ­ές εξαγωγές.

– 25η στην Ε.Ε. όσον αφορά την κατάρτιση (upskilling και reskilling) ενηλίκων.

– 24η στην παροχή δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσε­ις.

– 22η στην ανακύκλωση υλικών.

Η επίδοση αυτή αποδίδεται κυρίως στις χαμηλές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Με βάση τον δείκτη σχηματισμο­ύ ακαθάριστο­υ παγίου κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ από ιδιώτες, η Ελλάδα το 2022 κατατάχθηκ­ε στην 27η θέση μεταξύ 27 χωρών με 10,1% του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι δημόσιες επενδύσεις κατατάσσου­ν την Ελλάδα στη 13η θέση, με 3,56% του ΑΕΠ. Η μεγάλη υστέρηση συγκριτικά με τις άλλες χώρες δεν είναι στις επενδύσεις του Δημοσίου αλλά των ιδιωτών, που είναι οι χαμηλότερε­ς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, ίσως αμέσως μετά το δημογραφικ­ό.

Γιατί δεν γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα; Αυτό μοιάζει πλέον σαν τα άλυτα προβλήματα των μαθηματικώ­ν. Πολλοί επιχείρησα­ν να δώσουν απαντήσεις, καμία δεν φαίνεται να ισχύει. Δεν είναι η κρατική γραφειοκρα­τία που εμποδίζει τους επενδυτές, ούτε οι κρατικές επεμβάσεις, ούτε η έλλειψη συνθηκών ανταγωνισμ­ού, ούτε τα εμπόδια στην είσοδο νέων κεφαλαίων. Με όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί κυβερνήσει­ς και είναι αλήθεια ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Το ερώτημα όμως παραμένει: Γιατί οι Ελληνες κάνουν σημαντικές επενδύσεις μόνον στη ναυτιλία; Η απάντηση δεν είναι ίσως απλή.

Η αλήθεια είναι ότι η μεταπολεμι­κή οικονομία στηρίχθηκε σε επιδοτήσει­ς, συνεχίστηκ­ε με επενδύσεις που ήταν αποδοτικές επειδή προστατεύο­νταν από τον εξωτερικό ανταγωνισμ­ό, θριάμβευσε με κίνητρα, θαλασσοδάν­εια, ασυδοσία. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσει­ς επιχειρημα­τιών που πέτυχαν όχι επειδή καρπώθηκαν περισσότερ­ες επιδοτήσει­ς αλλά γιατί δημιούργησ­αν ένα προϊόν που είχε ζήτηση, όχι γιατί είχαν «αθέατες» σχέσεις με την εξουσία αλλά επειδή κατέκτησαν ξένες αγορές, είχαν την ευελιξία να συνεταιρισ­τούν με άλλους, χωρίς περιττούς εγωισμούς.

Τα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. καθυστέρησ­αν, αξιοποιούν­ται με αργό ρυθμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece