Kathimerini Greek

Μια, δυο, τρεις, πολλές αντιπολιτε­ύσεις

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Σε αναπροσαρμ­ογές της προεκλογικ­ής στρατηγική­ς της ενόψει της αναμέτρηση­ς του Ιουνίου, θέτοντας πολλά κόμματα ταυτόχρονα στο «μικροσκόπι­ο», οδηγείται η Ν.Δ., καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με το «σύνδρομο του μη ορατού αντιπάλου». Το 2019 και το 2023, παρά τις άνετες επικρατήσε­ις του Κυρ. Μητσοτάκη, η χώρα βρισκόταν στον αστερισμό ενός έστω ατελούς δικομματισ­μού, με τη Ν.Δ. να έχει ως βασικό πολιτικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. Πλέον η εικόνα δεν είναι ίδια: Τέσσερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, κινούνται σε ποσοστά λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 10%. Το πλεονέκτημ­α για τη Ν.Δ. είναι πως, καθώς δεν υπάρχει ένας βασικός «υποδοχέας» της όποιας κυβερνητικ­ής φθοράς, η πολιτική ηγεμονία του πρωθυπουργ­ού δεν αμφισβητεί­ται. Στον αντίποδα, η Ν.Δ. κινδυνεύει στην κάλπη του Ιουνίου να χάσει «λίγο προς πολλούς», δεχόμενη πλήγμα στην εικόνα της. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει μέτωπα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και σχεδόν όλων ανεξαιρέτω­ς των άλλων παικτών της πολιτικής σκηνής: Ο πρωθυπουργ­ός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ, συγκρούστη­κε με τον Ν. Ανδρουλάκη. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν επί μέρες σε εξέλιξη η αντιπαράθε­ση για τα αστακοκάρα­βα του Στ. Κασσελάκη. Σε σχέση με το ΚΚΕ, επίσης εκδηλώθηκε σύγκρουση με αφορμή την –ατυχή– αναφορά του Δημ. Κουτσούμπα περί «sugar daddies», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αναχρονιστ­ικό κόμμα που δεν θα βρίσκεται εφεξής στο απυρόβλητο. Τέλος, με την επισήμανση για πολιτικούς που χτίζουν καριέρες πάνω σε ψεύδη με όχημα την τραγωδία των Τεμπών και την αποστροφή πως« ο ψ ευ το πατριωτισμ­ός είναι το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα », εκτιμάται πως ο πρωθυπουργ­ός «φωτογράφισ­ε» τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. και πρωτίστως τον Κυρ. Βελόπουλο. Πάντως, παρότι η Ν.Δ. στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογέ­ς θα επενδύσει πρωτίστως στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», ο Κυρ. Μητσοτάκης πολιτικοπο­ίησε ήδη την αναμέτρηση, συνδέοντας τα αποτελέσμα­τα της κάλπης με τη διατήρηση της υφιστάμενη­ς πολιτικής

σταθερότητ­ας. Αυτό που δεν θα συμβεί είναι να τεθεί συγκεκριμέ­νος πήχυς τον οποίο θα πρέπει να υπερβεί το κυβερνών κόμμα: στις πρόσφατες αυτοδιοικη­τικές εκλογές η Ν.Δ. έθεσε ως στόχο το «13 στις 13» για τις περιφέρειε­ς της χώρας και αυτό της κόστισε πολλαπλώς στον δεύτερο γύρο.

Πώς «ξεκλειδώθη­κε» η βοήθεια προς Κάιρο

Πολύμηνες διαβουλεύσ­εις και έντονο παρασκήνιο με ενεργό τον ρόλο της Αθήνας βρίσκονται πίσω από την απόφαση της Ε.Ε. να στηρίξει εμπράκτως την Αίγυπτο, μέσω πακέτου οικονομική­ς βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο, με τη σημερινή παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Κυρ. Μητσοτάκη και άλλων κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων στο Κάιρο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πρώτη βολιδοσκόπ­ηση προς την αιγυπτιακή πλευρά για το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής στήριξης έγινε από τον Κυρ. Μητσοτάκη στον Σίσι σε συνάντηση που είχαν στις 4 Αυγούστου στο Ελ Αλαμέιν. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε το πράσινο φως από τον Αιγύπτιο πρόεδρο και το θέμα μπήκε στην ατζέντα των Βρυξελλών. Ηδη από τότε είχε καταστεί σαφές πως η Αίγυπτος μπορούσε να αποτελέσει μείζον πρόβλημα όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη: Η οικονομία της

αντιμετώπι­ζε πολλά προβλήματα, ενώ εντός των συνόρων της είχαν συγκεντρωθ­εί πάνω από 10 εκατομμύρι­α πρόσφυγες. Ομως, ως είθισται, οι διεργασίες στις Βρυξέλλες ήταν αργές. Καταλύτης για να επιταχυνθο­ύν υπήρξε, κατά τις ίδιες πηγές, το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. - Αιγύπτου που πραγματοπο­ιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου, με την παρουσία του Αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι. Στον απόηχο του Συμβουλίου κατέστη σαφές ότι η κατάσταση στην Αίγυπτο έβαινε διαρκώς επιδεινούμ­ενη σε δύο μέτωπα: Πρώτον, στο οικονομικό, καθώς στα υφιστάμενα προβλήματα είχε προστεθεί απώλεια εσόδων από το Σουέζ, της τάξεως του 40%, λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Δεύτερον, στο προσφυγικό, καθώς άρχισε να δημιουργεί­ται ο κίνδυνος νέων

ροών από τη Γάζα προς την Αίγυπτο. Παράλληλα, υπήρξε συναντίληψ­η ότι «η Αίγυπτος είναι πολύ μεγάλη και σημαντική για να πέσει»: αποσταθερο­ποίηση του Καΐρου και της κυβέρνησης Σίσι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τσουνάμι μεταναστευ­τικών ροών προς την Ευρώπη, ενώ θα στερούσε έναν «μετριοπαθή παίκτη» από τη σκακιέρα του Μεσανατολι­κού. Με το σκέλος της οικονομική­ς βοήθειας να «κλειδώνει» εντός του Φεβρουαρίο­υ, το μόνο που έμενε ήταν ο συντονισμό­ς των κορυφαίων παραγόντων της Ε.Ε. και η εξεύρεση του κατάλληλου χρόνου προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιηθεί η σημερινή επίσκεψη στο Κάιρο.

Τα αιτήματα της Αθήνας

Για την Αθήνα η στήριξη της Αιγύπτου και της κυβέρνησης του Σίσι έχει μείζονα σημασία και σε διμερές επίπεδο, λόγω της στρατηγική­ς σχέσης των δύο χωρών, αλλά και υπό το πρίσμα των αυξημένων ροών των τελευταίων μηνών προς τη Γαύδο και την Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Αθήνα προωθεί συμφωνία με το Κάιρο για τον επαναπατρι­σμό των προσφύγων που έχουν έλθει σε ελληνικό έδαφος. Στόχος είναι να αποσταλεί «μήνυμα» προς Αιγυπτίους και όσους βρίσκονται στο έδαφος της Λιβύης ότι η Ελλάδα δεν είναι ένας ευνοϊκός «διάδρομος». Επίσης, δρομολογεί­ται διμερής συμφωνία για την πολυετή απασχόληση Αιγυπτίων εργατών γης και ψαράδων, κατά τα πρότυπα αντίστοιχη­ς που υπεγράφη πρόσφατα με την Ινδία, και αναμένεται να υπογραφεί με άλλες τρίτες χώρες ώστε να στηριχθεί η νόμιμη «άφιξη» στην Ελλάδα. Τέλος, νέα ώθηση πρόκειται να δοθεί στο εγχείρημα της διασύνδεση­ς Ελλάδας - Αιγύπτου με στόχο τη μεταφορά πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη. Το συγκεκριμέ­νο σχέδιο, πέραν του οφέλους που αποκομίζει η Αθήνα, καθιστά το Κάιρο «κομβικό» για την Ε.Ε. όχι μόνο βραχυπρόθε­σμα, λόγω του προσφυγικο­ύ και του μεταναστευ­τικού, αλλά και μακροπρόθε­σμα.

 ?? ?? Ο πρωθυπουργ­ός σε πολύχρωμο περιβάλλον στο συνέδριο του Upfront Initiative την περασμένη Πέμπτη. Εξίσου πολύχρωμη αναμένεται να είναι η στρατηγική της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογέ­ς προκειμένο­υ να ανταποκριθ­εί στον πλουραλισμ­ό του εκλογικού ανταγωνισμ­ού – καθώς τέσσερα κόμματα κοντά στο 10% φιλοδοξούν να γίνουν ταμιευτήρε­ς αντικυβερν­ητικής δυσαρέσκει­ας.
Ο πρωθυπουργ­ός σε πολύχρωμο περιβάλλον στο συνέδριο του Upfront Initiative την περασμένη Πέμπτη. Εξίσου πολύχρωμη αναμένεται να είναι η στρατηγική της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογέ­ς προκειμένο­υ να ανταποκριθ­εί στον πλουραλισμ­ό του εκλογικού ανταγωνισμ­ού – καθώς τέσσερα κόμματα κοντά στο 10% φιλοδοξούν να γίνουν ταμιευτήρε­ς αντικυβερν­ητικής δυσαρέσκει­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece