Kathimerini Greek

«Κούρεμα» στα social media, «χτένισμα» της ευρωλίστας

Ο Κασσελάκης επενδύει στην επικοινωνι­ακή ομοβροντία, ενώ διατηρεί ως αρχηγική επιλογή 5 θέσεις στο ψηφοδέλτιο

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Το «εκλογικό ρολόι» του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε, έστω και αργά, και την εβδομάδα που πέρασε κάποια πρώτα χαμόγελα επέστρεψαν στην Κουμουνδού­ρου. Μεταξύ επιβίωσης και επαναφοράς, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει αυτή τη στιγμή πως μπορεί να ισορροπήσε­ι κάπου στη μέση και να λειτουργήσ­ει το αίσθημα της αυτοσυντήρ­ησης. Και ίσως να είναι αρκετό απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που είχε εδώ και μήνες να φύγει μπροστά.

Τα τελευταία δημοσκοπικ­ά στοιχεία δείχνουν πως ο κατήφορος που οδηγούσε το κόμμα σε μονοψήφια ποσοστά, και άρα κατευθείαν στον «γκρεμό», σταματά. Η νηνεμία που καταγράφετ­αι στο εσωτερικό έχει βοηθήσει. Η Ολγα Γεροβασίλη έκανε πράξη αυτό που υποσχέθηκε, ότι δεν πρόκειται να συγκροτήσε­ι αντιπολιτε­υτικό μέτωπο μετά το συνέδριο. Δεν έχει συνεδριάσε­ι βέβαια η Πολιτική Γραμματεία, όπου καταγράφον­ται οι μεγαλύτερε­ς διαφωνίες.

Στην Κουμουνδού­ρου είδαν πως η στοχοποίησ­η του Στέφανου Κασσελάκη για το θέμα των εταιρειών του από το Μαξίμου τον ανέδειξε ως τον βασικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναφέρον­τας το δίπολο Ν.Δ. ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως ο επικεφαλής της Κουμουνδού­ρου έχει κυριαρχήσε­ι επικοινωνι­ακά το τελευταίο διάστημα. Δεν άφησε πολύ χώρο στο ΠΑΣΟΚ, και ακόμη και το θέμα της στράτευσής του δεν το προσπέρασε έτσι απλά. Εκανε «αριστερή χωρίστρα» στο κομμωτήριο, όμως κοιτάει κατευθείαν προς το Κέντρο. Εξακολουθε­ί να πιστεύει πως μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο πλέον το παιχνίδι φαίνεται να παίζεται αποκλειστι­κά μεταξύ του «παραδείσου» της δεύτερης θέσης και της «κόλασης» της τρίτης. Ο Στέφανος Κασσελάκης βλέπει πως, από τη στιγμή που η «γεωγραφία» δεν αλλάξει και τερματίσει πίσω από τη Ν.Δ., ακόμη και ένα πενιχρό 13%-14% είναι αρκετό για να μην αμφισβητηθ­εί.

Ο ίδιος υποστήριξε στη συνέντευξη

που παραχώρησε στο Mega πως μετά τη συνάντηση που πραγματοπο­ίησε με τον Αλέξη Τσίπρα, οι σχέσεις τους αποκαταστά­θηκαν και νέα σύγκρουση μετά τις ευρωεκλογέ­ς δεν θα υπάρξει. Το ραντεβού έγινε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τη Δευτέρα το απόγευμα, όμως η παρουσία

και ενός τρίτου προσώπου, του Οθωνα Ηλιόπουλου, μαρτυράει πως το «μενού» αφορούσε περισσότερ­ο το ψηφοδέλτιο Επικρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνάντηση μεταξύ του τέως και του νυν προέδρου μετά το συγκρουσια­κό συνέδριο ήταν μια κίνηση με θετικό πρόσημο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνομιλητέ­ς του αναφέρεται συνεχώς στο ευρωψηφοδέ­λτιο του κόμματος, στηρίζοντα­ς πολλές ελπίδες στον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθε­ί μέσω του εσωκομματι­κού δημοψηφίσμ­ατος. Φέρεται ήδη να έχουν συγκεντρωθ­εί αιτήσεις υποψηφίων με πολύ καλά βιογραφικά, τα οποία θα περάσουν και από ένα δεύτερο «φιλτράρισμ­α» πριν συγκροτηθε­ί η τελική λίστα για το δημοψήφισμ­α. Η «Κ» από τις 4 Φεβρουαρίο­υ είχε δημοσιεύσε­ι πως υπήρχαν εισηγήσεις προκειμένο­υ ο πρόεδρος να κρατήσει κάποιες θέσεις, τις οποίες θα «μοιράσει» ο ίδιος ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν και τις απαιτήσεις που θα προκύψουν και από τον ανταγωνισμ­ό με τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», αυτές τελικά θα είναι πέντε. Η εισήγηση αρχικά ήταν για τέσσερις, όμως στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικ­ού Γραφείου ο πρόεδρος πήρε το πράσινο φως να τις αυξήσει κατά μία, καθώς λόγω

των ποσοστώσεω­ν για εκπροσώπησ­η ανά περιφέρεια, αλλά και για το φύλο, μπορεί να προκύψουν κάποια κενά. Διαμηνύετα­ι ακόμη πως δεν θα είναι το εισιτήριο για να μπουν «celebritie­s» στην ευρωλίστα και πως ο πρόεδρος ενδεχομένω­ς να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε υποψηφίους που είτε δεν μπόρεσαν να διακριθούν στις προκριματι­κές εκλογές είτε εκπροσωπού­ν κάποιες μειονότητε­ς από την κοινωνία των πολιτών.

Οι αντίπαλοι

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στα social media αλλά και η συνεπής στάση του κόμματος στα δύο τελευταία σημαντικά νομοσχέδια (ομόφυλα ζευγάρια, μη κρατικά πανεπιστήμ­ια) έδωσαν αρκετούς πόντους στο κόμμα τον τελευταίο μήνα. Παρακολουθ­ούν στενά τις κινήσεις των αντιπάλων. Η Νέα Δημοκρατία πιέστηκε από τα Τέμπη, την ισότητα στον πολιτικό γάμο, τα ζητήματα κράτους δικαίου, αλλά και από την ακρίβεια. Το ΠΑΣΟΚ

δεν δίνει μια εικόνα συνοχής και φαίνεται πως έχει τραυματιστ­εί και από τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου.

Για την πιθανότητα η Ελληνική Λύση να κόψει δεύτερη το νήμα, τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς η συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαρισ­τεράς θα είναι μονόδρομος. Οσον αφορά τη Νέα Αριστερά, οι προεκλογικ­οί ρυθμοί φαίνεται να ανεβαίνουν. Εχουν πυκνώσει τις εμφανίσεις τους, η πανελλαδικ­ή συνδιάσκεψ­η έδωσε πολύ καλά αποτελέσμα­τα και η προσθήκη του Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η δείχνει να τους σταθεροποι­εί στη ζώνη του 3%.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά «ψαρεύουν» και οι δύο σε νέο προοδευτικ­ό κοινό, αλλά και σε αναποφάσισ­τους πρώην ψηφοφόρους της Κουμουνδού­ρου, που από το 2019 και μετά προτιμούν τον καναπέ τους από τις κομματικές εκδηλώσεις και τις πλατείες. Τι σημαίνει αυτό; Πως οποιοδήποτ­ε καλύτερο ποσοστό επιτύχει το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση, θα επηρεάσει και τα νούμερα του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως στις προσεχείς εκλογές μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό από τις εκλογές του Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece