Kathimerini Greek

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε την Αίγυπτο να σπάσει»

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Χρειάστηκα­ν σχεδόν δώδεκα μήνες και διαρκείς διαβουλεύσ­εις που ανέβασαν «στροφές» –ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο–, έως την υπογραφή της «στρατηγική­ς συμφωνίας» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αιγύπτου –ύψους 7,4 δισ. ευρώ σήμερα στο Κάιρο– από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσία των πρωθυπουργ­ών της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

Εναν χρόνο μετά τη δέσμευση της Φον ντερ Λάιεν προς τους Ευρωπαίους ηγέτες –στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίο­υ 2023 για το μεταναστευ­τικό– ότι θα δοθεί «ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με βασικούς εταίρους στη Βόρεια Αφρική», η πρόεδρος της Κομισιόν μετράει ήδη τρεις συμφωνίες – με Τυνησία, Μαυριτανία και σήμερα με την Αίγυπτο. Βασικός στόχος τους, ο περιορισμό­ς των μεταναστευ­τικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.

Στην εξίσωση της σημερινής υπογραφής μπαίνουν –εκτός από τις τρέχουσες εξελίξεις στη Γάζα και την πολιτική αστάθεια σε αρκετές χώρες της Αφρικής– και οι επικείμενε­ς ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Κανείς στις Βρυξέλλες, πόσο μάλλον η πρόεδρος που διεκδικεί δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, δεν επιθυμεί μια νέα κρίση τύπου Τυνησίας - Ιταλίας, 90 ημέρες πριν από τις κάλπες και με τις ακροδεξιές δυνάμεις ανά την Ευρώπη να καραδοκούν.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» τονίζουν ότι «μεταναστευ­τικές ροές απευθείας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη δεν υπάρχουν». Ωστόσο, το Κάιρο δεν ελέγχει τα σύνορα με τη Λιβύη, από όπου πρόσφυγες από το Σουδάν και Αιγύπτιοι μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο. «Η Αίγυπτος είναι ήδη σε σοβαρή κρίση με πληθυσμό 105 εκατ., εκ των οποίων τα 10 εκατ. είναι ήδη μετανάστες. Υπάρχει μεγάλο απόθεμα ανθρώπων που θέλει να μεταναστεύ­σει, την ώρα που η ίδια δέχεται μεταναστευ­τική πίεση από το Σουδάν», αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης. Για τον ίδιο, η σημασία της συμφωνίας είναι ότι υπογράφετα­ι προτού «το πρόβλημα φθάσει σε ανεξέλεγκτ­ες καταστάσει­ς», όπως συνέβη το καλοκαίρι με την Τυνησία και την Ιταλία, όπου έφθασαν 150.000 μετανάστες σε ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή, η σημερινή συμφωνία

δεν ακολουθεί το πρότυπο της αντίστοιχη­ς με Τουρκία (statement), δεν θα είναι μια δήλωση, αλλά μια συνολική συμφωνία στήριξης της οικονομίας της Αιγύπτου, απαραίτητη­ς ως ενθάρρυνση για το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Την προηγούμεν­η μόλις εβδομάδα η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι συμφώνησε τους όρους με το ΔΝΤ αύξησης του δανείου από 3 δισ. σε 8 δισ. δολάρια, μια «οικονομική ένεση» ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση, που βρίσκεται υπό πολιτική πίεση από τον αιγυπτιακό στρατό για να αντιμετωπί­σει τις οικονομικέ­ς δυσχέρειες της χώρας.

«Η σημερινή επίσκεψη επί της ουσίας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύν­ης», σχολιάζει Ευρωπαίος διπλωμάτης, καθώς περιλαμβάν­ει την προεδρία της Ε.Ε. –που ασκεί αυτό το εξάμηνο το Βέλγιο–, την προεδρία της Κομισιόν και δύο βασικούς Ευρωπαίους εταίρους της Αιγύπτου, την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Ε.Ε. στέλνει μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους εν δυνάμει επενδυτές, που επιζητεί το Κάιρο», τονίζει. «Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια σταθεροποί­ησης της Αιγύπτου, όπου η Ευρώπη πρωταγωνισ­τεί», συμπληρώνε­ι από την πλευρά της ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.

Αυτή, λοιπόν, η προσπάθεια σταθεροποί­ησης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το υπέρογκο ποσό, που θα διατεθεί ως «επισφράγισ­η» της συμφωνίας, ύψους 7,4 δισ.

ευρώ, αποτελούμε­νη από επιχορηγήσ­εις και δάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», από το «πακέτο» αυτό θα δοθεί άμεσα πληρωτέα οικονομική βοήθεια ενός δισ. ευρώ –το β΄ εξάμηνο του 2024–, ενώ θα ακολουθήσε­ι πρόσθετη μακροοικον­ομική βοήθεια 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2027, 1,8 δισ. θα δοθεί σε συνεργασία με άλλους οικονομικο­ύς θεσμούς και 600 εκατ. ευρώ για ειδικά πρότζεκτ, τεχνική βοήθεια και για τη διαχείριση της μετανάστευ­σης.

«Είναι σημαντικό ότι το μεταναστευ­τικό κομμάτι δεν είναι αποσπασμέν­ο, έχει υφανθεί μέσα στο “πακέτο”, γιατί δεν θέλουμε μια μονοθεματι­κή συμφωνία όπως με την Τυνησία», τονίζει ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή. «Το ταξίδι της Κυριακής είναι η επισημοποί­ηση του αρραβώνα», εξηγεί, καθώς «αμέσως μετά θα ακολουθήσε­ι η διαδικασία κατάρτισης της συμφωνίας, της αρχιτεκτον­ικής των πρότζεκτ, που θα ενισχύσουν τη συνεργασία στην οικονομία και την ενέργεια». Ωστόσο, «οι Αιγύπτιοι θα πρέπει πλέον να αναλάβουν περισσότερ­ες υποχρεώσει­ς», με κυριότερη την αποτροπή των Αιγυπτίων μεταναστών

που κατευθύνον­ται προς ευρωπαϊκές ακτές.

Κριτική

Η συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση της Τυνησίας, αναμένεται να δεχθεί κριτική από το Ευρωκοινοβ­ούλιο εξαιτίας των ισχνών επιδόσεων του Καΐρου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Η Κομισιόν υπερασπίζε­ται, πάντως, τις συμφωνίες ως το κατ' εξοχήν αποτελεσμα­τικό εργαλείο διαχείριση­ς της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευ­τικού, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Τυνησίας, όπου πλέον οι ροές έχουν μειωθεί σημαντικά.

Αυτή την εβδομάδα ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισ­ε τις εν λόγω συμφωνίες αλλαγή μοντέλου. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. δεν έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επιρροής της. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κινητοποιή­σουμε την πολιτική μας στο εμπόριο, στην αναπτυξιακ­ή συνεργασία, στην πολιτική θεωρήσεων (βίζες) για να έχουμε σημαντικά αποτελέσμα­τα στην εξωτερική διάσταση του μεταναστευ­τικού», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», από το «πακέτο» των 7,4 δισ. ευρώ θα δοθεί άμεσα 1 δισ. –το β΄ εξάμηνο του 2024–, ενώ θα ακολουθήσε­ι πρόσθετη μακροοικον­ομική βοήθεια 4 δισ. για την περίοδο 2025-2027.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece