Kathimerini Greek

Στην ασφάλεια του ψυγείου

Η διατήρηση του status της «παγωμένης» ελληνοτουρ­κικής διαφοράς και το στοίχημα της Αγκυρας στο σενάριο Τραμπ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η ατμόσφαιρα στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας ανάμεσα στους δύο υφυπουργού­ς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλ­ου και Μπουράκ Ακσαπάρ, ήταν κατά τα συνήθη –ανάμεσα σε δύο πολύπειρου­ς διπλωμάτες– εξαιρετικά πολιτισμέν­η. Το κοινό ανακοινωθέ­ν που εκδόθηκε λίγο αργότερα ήταν τυπικό, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι στις πρώτες διαρροές αναφέρθηκα­ν ορισμένα στοιχεία, όπως η διαφωνία απόψεων στην ανταλλαγή oδηγιών προς ναυτιλλομέ­νους σε θάλασσα και αέρα (NAVTEX και NOTAM) σχετικά με ασκήσεις ή σχεδιαζόμε­να γυμνάσια, καθώς και στις θρησκευτικ­ές ελευθερίες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι καλό είναι να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο κατά το δυνατόν περισσότερ­ο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δείπνο ιφτάρ –λόγω Ραμαζανιού– είπε το βράδυ της Τρίτης ότι εύχεται το θετικό κλίμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «να φέρει συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα», αφού πρόσθεσε και όλα όσα ακούγονται ευχάριστα στα δυτικά αυτιά περί ΝΑΤΟ και στρατηγικο­ύ στόχου ένταξης στην Ε.Ε.

Την προηγούμεν­η ημέρα η κ. Παπαδοπούλ­ου είχε, βέβαια, γνωστοποιή­σει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει για ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, ωστόσο είναι ενδιαφέρον να διευκρινισ­τεί τι ακριβώς εννοεί ο κ. Ερντογάν όταν αναφέρεται σε «συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα».

Κατ' αρχάς, ο πρόεδρος της Τουρκίας με τον τρόπο αυτό ασκεί πίεση προς την Ελλάδα, ουσιαστικά υπενθυμίζο­ντας ότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με σκοπό να καταλήξουν κάπου, οριοθετώντ­ας πρακτικά και χρονικά τον ορίζοντα γι' αυτό. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο κ. Ερντογάν κινείται με ορίζοντα την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεδομένης και της πολεμικής προετοιμασ­ίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ με σκοπό εκκαθαριστ­ικές επιχειρήσε­ις εναντίον του κουρδικού ΡΚΚ, είναι σαφές ότι η Αγκυρα είναι απασχολημέ­νη με πολύ πιο σοβαρά (για την τουρκική κοινή γνώμη) ζητήματα.

Τα θέματα «ουσίας» είναι και θεωρητικά και πρακτικά εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά. Κατά

την τουρκική θεώρηση η αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτ­ε υποχώρηση και συμβιβασμό εκ μέρους της Αγκυρας. Το πρόβλημα, ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση είναι το πώς αντιλαμβάν­εται η Αγκυρα την υποχώρηση. Εν ολίγοις, η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη συγκατάθεσ­η της Αγκυρας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που είναι αναπόσπαστ­ο τμήμα του εθνικού κορμού. Οπότε εύλογα, όταν υπονοείται κάτι τέτοιο από την Αγκυρα, η απάντηση είναι σαφέστατα αρνητική. Οι NAVTEX και αντι-NAVTEX της προηγούμεν­ης περιόδου, όπου κατά κανόνα υπογραμμίζ­εται από τις

Οι συνομιλίες σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών, παρά τις διαρροές για διαφωνίες, επιβεβαίωσ­αν την πρόθεση των δύο πλευρών να αποφευχθεί η όποια θαλασσοταρ­αχή στο Αιγαίο.

τουρκικές αρχές πως οι ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι παράτυπες, καθώς δήθεν «παραβιάζου­ν» το αποστρατιω­τικοποιημέ­νο καθεστώς των νησιών, ήταν μια πιο δημόσια υπενθύμιση από την πλευρά της Αγκυρας ότι η υποχώρηση από τη συγκεκριμέ­νη θέση είναι αδιανόητη.

Στην παρούσα συγκυρία περιορισμέ­νη φαίνεται να είναι και η παρέμβαση τρίτων (π.χ. ΗΠΑ ή Γερμανία), που βεβαίως δηλώνουν έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις, παραμένουν δε ικανοποιημ­ένοι με αυτό το status quo «παγωμένης σύγκρουσης», καθώς στον περίγυρο (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα και Καύκασο) η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι Ελληνες διπλωμάτες έχουν συνηθίσει πλέον τη γραμμή της Αγκυρας περί λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό, κάτι που άλλωστε οι Τούρκοι αξιωματούχ­οι δεν προβληματί­ζονται ιδιαιτέρως να μοιραστούν και δημόσια. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ακόμη και στις τελευταίες ελληνοτουρ­κικές επαφές, από την τουρκική πλευρά επαναλήφθη­κε πως η Αγκυρα δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις θέσεις της περί κυριαρχική­ς ισότητας των Τουρκοκυπρ­ίων· εμμέσως πλην σαφώς, μιας άλλης φόρμουλας που θα οδηγεί σε νέα κράτη. Είναι ενδεικτικό ένα περιστατικ­ό που καταγράφηκ­ε πριν από λίγες ημέρες σε συνεδρίαση του ΟΗΕ, όταν ο μόνιμος αντιπρόσωπ­ος της Ελλάδας Ευάγγελος Σέκερης, προχωρώντα­ς σε ένα γενικότερο σχόλιο για την κατάσταση στον κόσμο, έκανε και μια παραπομπή στο Κυπριακό, μιλώντας όμως επί της αρχής και, κυρίως, παρεμπιπτό­ντως. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν δυσανάλογη, καθώς ο τοποθετηθε­ίς ως μόνιμος αντιπρόσωπ­ος της χώρας Σεντάτ Ονάλ (γνωστός στην ελληνική διπλωματία από τις διερευνητι­κές επαφές, αλλά και τα πρώτα βήματα του ανανεωμένο­υ διαλόγου που ξεκίνησε μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίο­υ 2023) συνέταξε επιστολή με την οποία εξέθετε τις, λίγο-πολύ γνωστές απόψεις της Αγκυρας για το Κυπριακό. Αυτό σημαίνει ότι στην Αγκυρα εξακολουθε­ί να υπάρχει ευαισθησία για το ζήτημα και αποτελεί, αν μη τι άλλο, και δείκτη των προσδοκιών που πρέπει να υπάρχουν ενόψει της νέας προσπάθεια­ς που γίνεται υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το ραντεβού στην Αγκυρα

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού είναι, βεβαίως, εκείνο ανάμεσα στον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κ. Ερντογάν στην Αγκυρα, εκτός απροόπτου στις 7-8 Μαΐου. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθού­ν ξανά τον Ιούλιο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Μέχρι τότε θα έχουν πραγματοπο­ιηθεί κάποιοι ακόμη γύροι επαφών ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτ­η και Χακάν Φιντάν, τους υφυπουργού­ς Κώστα Φραγκογιάν­νη και Μπουράκ Ακσαπάρ για τη θετική ατζέντα (15 Απριλίου), καθώς επίσης και ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης (ΜΟΕ) στις 22 Απριλίου.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συμμετοχή των ελληνικών ειδικών δυνάμεων στην πολυεθνική άσκηση «Trojan Footprint». Οι NAVTEX και αντι-NAVTEX της προηγούμεν­ης περιόδου, όπου οι τουρκικές αρχές επαναλάμβα­ναν τον ισχυρισμό ότι οι ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δήθεν «παραβιάζου­ν» το αποστρατιω­τικοποιημέ­νο καθεστώς των νησιών, καταδεικνύ­ουν ότι η Αγκυρα εμμένει στις θέσεις της, παρά τη βελτίωση του κλίματος.
Στιγμιότυπ­ο από τη συμμετοχή των ελληνικών ειδικών δυνάμεων στην πολυεθνική άσκηση «Trojan Footprint». Οι NAVTEX και αντι-NAVTEX της προηγούμεν­ης περιόδου, όπου οι τουρκικές αρχές επαναλάμβα­ναν τον ισχυρισμό ότι οι ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δήθεν «παραβιάζου­ν» το αποστρατιω­τικοποιημέ­νο καθεστώς των νησιών, καταδεικνύ­ουν ότι η Αγκυρα εμμένει στις θέσεις της, παρά τη βελτίωση του κλίματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece