Kathimerini Greek

Δύο πρεσβευτές, ένα συμπέρασμα

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

ΗΤουρκία και η Ουγγαρία είναι και οι δύο δύσκολοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και οι δύο καθυστέρησ­αν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σε εποχή που η Ουάσιγκτον ήθελε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση εναντίον της Ρωσίας και στήριξη για την Ουκρανία. Οι ηγέτες και των δύο χωρών διατηρούν καλές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανοικτή γραμμή με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν αυτός ήταν πρόεδρος και σίγουρα θα ήθελε να τον δει να επανέρχετα­ι στον Λευκό Οίκο. Ο Βίκτορ Ορμπαν προπαγανδί­ζει ανοικτά υπέρ του Τραμπ και εναντίον του Τζο Μπάιντεν. Θα αναμέναμε οι ΗΠΑ να είναι σφόδρα ενοχλημένε­ς και με τις δύο κυβερνήσει­ς. Και έτσι είναι. Μόνο που τα μηνύματα που εκπέμπουν προς τους δύο ατίθασους συμμάχους είναι τελείως διαφορετικ­ά. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε πώς η Ουάσιγκτον αξιολογεί τη χρησιμότητ­α των δύο χωρών.

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν, εξαπέλυσε πρωτοφανή σε ωμότητα επίθεση κατά της ουγγρικής κυβέρνησης, με αφορμή την 25η επέτειο της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Τα «επικινδύνω­ς τρελά αντι-αμερικανικ­ά μηνύματα» της κυβέρνησης, και η «ολοένα στενότερη σχέση με τη Ρωσία», θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις Ουγγαρίας - ΗΠΑ, προειδοποί­ησε ο Πρέσμαν. «Δεν συνηθίζουμ­ε να εκφωνούμε τέτοιες ομιλίες σε άλλες χώρες-συμμάχους», σημείωσε. «Με άλλους συμμάχους συζητάμε, συνεργαζόμ­αστε και εκεί όπου διαφωνούμε. Εδώ, αυτό δεν ισχύει, έως ότου αναλάβουμε δράση». Καθώς η ομιλία συμπεριέλα­βε και σκληρή κριτική στην εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ορμπαν, είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ δεν αναμένουν βελτίωση των σχέσεων. Σύντομα θα φανεί τι είδους «δράση» θα αναλάβουν.

Η αντιμετώπι­ση της Τουρκίας είναι τελείως διαφορετικ­ή. Αντί να μιλήσει σε επίσημη εκδήλωση στη χώρα που τον φιλοξενεί, ο Αμερικανός πρέσβης Τζεφ Φλέικ επέλεξε να δημοσιεύσε­ι άρθρο σε εφημερίδα/ιστοσελίδα του Σαλτ Λέικ Σίτι. (Η πρεσβεία στην Αγκυρα επισήμανε στους Τούρκους δημοσιογρά­φους την ύπαρξή του στο deseret. com στις 13 Φεβρουαρίο­υ). Στο άρθρο, ο Φλέικ παραδέχετα­ι ότι «σίγουρα υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι ΗΠΑ και η Τουρκία διαφωνούν». Σημειώνει μόνο ότι «Οι προσεγγίσε­ις μας για την αντιμετώπι­ση του ISIS δεν συμβαδίζου­ν πάντα, όμως η Τουρκία είναι ουσιαστικό μέλος της συμμαχίας εναντίον του ISIS. Θα συνεχίσουμ­ε να συνεργαζόμ­αστε σε αυτά και άλλα δύσκολα ζητήματα για να γεφυρώσουμ­ε τις διαφορές». Αποκαλεί την Τουρκία «απαραίτητο σύμμαχο», λέγοντας ότι η συμφωνία για την πώληση F-16 στην Τουρκία «παρέχει την ευκαιρία

Πώς αξιολογεί η Ουάσιγκτον τη χρησιμότητ­α της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

να αναζωογονη­θεί αυτή η σχέση-κλειδί». Με άλλα λόγια, ο Αμερικανός πρέσβης παρουσιάζε­ι την επιθετικότ­ητα της Αγκυρας εναντίον των Κούρδων που συμμαχούν με τις ΗΠΑ κατά του ISIS απλώς ως μια διαφωνία, ενώ σιωπά για τη συμπεριφορ­ά της Τουρκίας εναντίον άλλων χωρών. Ούτε αναφέρεται στις στενές σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας, αντίθετα με τον συνάδελφό του στη Βουδαπέστη, αλλά μόνο στις επίσης καλές σχέσεις Αγκυρας - Κιέβου.

Το «κλειδί» στο άρθρο του Φλέικ είναι ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία χρήσιμη σε μια σειρά διενέξεων. «Η Τουρκία έχει μοναδική δυνατότητα να συνομιλεί με τους αντιπάλους μας... όπου εμείς δεν μπορούμε», γράφει. Προσθέτει ότι η Τουρκία «έχει αποδειχθεί αξιόπιστη εναλλακτικ­ή επιλογή αντί της Κίνας στην Υποσαχάρια Αφρική και την Κεντρική Ασία για χώρες που ζητούν υψηλής ποιότητας υποδομές χωρίς την ανάλογη παγίδα χρέους». Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, η προσέγγιση με την Ελλάδα ήταν το πρώτο βήμα σε μια στροφή που επιβάλλετα­ι από τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας. Ακολουθεί η αποκατάστα­ση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, με εμφανή αλλαγή στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece