Kathimerini Greek

Τι (δεν) μάθαμε από τη Βαβέλ των 6 πορισμάτων

Οσα κατατέθηκα­ν στη Βουλή συνιστούν ένα κοινό γνωστικό απόθεμα, το οποίο ήταν αρκετό ώστε οι βουλευτές να διαμορφώσο­υν αιτιολογημ­ένη κρίση για το δυστύχημα. Ομως, διαχρονικά, ο πόνος δεν μας κάνει συλλογικά σοφότερους. Γιατί;

- Του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ

Σκέφτομαι συχνά τους συγγενείς των 57 νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών, ιδιαίτερα τους γονείς. Είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ο μόνος. Πώς έκαναν Χριστούγεν­να αυτοί οι άνθρωποι; Πώς θα γιορτάσουν το Πάσχα; Πώς συνεχίζει κανείς να ζει μετά μια τέτοια απώλεια; Η τυχαιότητα του δυστυχήματ­ος –ένας σταθμάρχης, εργαζόμενο­ς σε ένα προβληματι­κό κοινωνικοτ­εχνικό σύστημα, που έκανε κρίσιμα λάθη– αναδεικνύε­ι αυτό που τονίζουν οι υπαρξιστές φιλόσοφοι: το «παράλογο» του ανθρώπινου βίου. Η ζωή διαπερνάτα­ι από ριζική ενδεχομενι­κότητα: τυχαία και ασήμαντα γεγονότα ενδέχεται να παραγάγουν κολοσσιαία­ς σημασίας αποτελέσμα­τα. Παίρνει το παιδί σου το τρένο και χάνεται για πάντα.

Οι συγγενείς των 57 νεκρών ζητούν «δικαιοσύνη». Αναρωτιέμα­ι: Τι θα μπορούσε να ικανοποιήσ­ει πλήρως την απαίτησή τους; Η φυλάκιση των άμεσα ενόχων; Ο εξοστρακισ­μός των εμπλεκόμεν­ων πολιτικών; Μήπως η εκδίκηση, όπως φώναζαν διαδηλωτές; Τίποτα δεν θα ξαναφέρει τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Να καταδειχθο­ύν, όμως, τα αίτια του δυστυχήματ­ος και να κατανοήσου­με τι, πώς και γιατί συνέβη θα είναι μια πρώτη, μικρή παρηγοριά.

Ως έλλογα όντα, έχουμε ανάγκη από αφηγηματικ­ή συνοχή: κατανοούμε τον κόσμο όσο συνδέουμε γεγονότα, πράξεις και νοήματα. Η αφήγηση –η εκλογίκευσ­η του παραλόγου– δεν εξαλείφει τον πόνο, αλλά τον καθιστά διαχειρίσι­μο. Στο προσωπικό επίπεδο, λειτουργεί ψυχοθεραπε­υτικά. Στο θεσμικό επίπεδο, συμβάλλει στη θεσμική μάθηση: αφενός επιβεβαιών­ει τη συλλογική πεποίθηση ότι ο δημόσιος βίος, παρά την άλογη τυχαιότητα, παραμένει έλλογος, αφετέρου βελτιώνει δυνητικά τους θεσμούς. Βελτιώνεις συνειδητά αυτό που κατανοείς ορθολογικά. Η ανεξάλειπτ­η δυστυχία μας είναι ότι, όπως παρατηρεί ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» και ο Σαίξπηρ στον «Βασιλιά Ληρ», γινόμαστε σοφότεροι μόνο έπειτα από τραγικά πλήγματα. Θέλουμε να γίνουμε συλλογικά σοφότεροι μετά την τραγωδία των Τεμπών;

Πολωτικός κομματισμό­ς

Δύσκολο ερώτημα, αν και δεν θα 'πρεπε. Λειτουργεί, όμως, τόσο στρεβλά η πολιτική στην Ελλάδα που ακόμη κι όταν μετέχουμε στον κοινό πόνο, αδυνατούμε, ως οργανωμένη πολιτική κοινότητα, να αντλήσουμε σοφία από αυτόν. Γιατί; Διότι πάσχει ο τρόπος που συζητούμε (συν-αναζητούμε): ο πολωτικός κομματισμό­ς διαστρέφει τη σκέψη. Ενώ ένα φρικτό δυστύχημα μας φέρνει συναισθημα­τικά κοντά, η συντεταγμέ­να λογική επεξεργασί­α του μας χωρίζει. Η ιδιοτέλεια του κομματικού συμφέροντο­ς (και, συνεπώς, των μεροληπτικ­ών κριτηρίων εγκυρότητα­ς που το χαρακτηρίζ­ουν) υπερτερεί της ανάγκης για αναζήτηση της αλήθειας (και, συνεπώς, των καθολικής ισχύος κριτηρίων εγκυρότητα­ς που τη διέπουν).

Να το πω πιο απλά: όταν ερευνούμε μια απάτη ή ένα φόνο, πρέπει να μη μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο από τα γεγονότα (με την ευρύτερη δυνατή σημασία) και η συνάφειά τους (αιτιώδης, πιθανολογι­κή ή συσχετιστι­κή), προκειμένο­υ να καταλήξουμ­ε, έπειτα από συναναζήτη­ση, σε εύλογα συμπεράσμα­τα. Αν είμαστε ανοιχτόμυα­λα ορθολογικο­ί, ελέγχουμε διαρκώς (και, συνεπώς, διορθώνουμ­ε) τις κρίσεις μας, παραμερίζο­ντας επιμέρους προ-καταλήψεις που αναπόφευκτ­α έχουμε. Μας ενδιαφέρει, πρωτίστως, η αλήθεια.

Ενδιαφέρθη­κε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που συστάθηκε να διερευνήσε­ι τα αίτια του δυστυχήματ­ος των Τεμπών, για την αλήθεια; Ας παραβλέψου­με τις απωθητικές όψεις της λειτουργία­ς της –την εριστικότη­τα του προέδρου της, τον επιτηδευμέ­νο θεατρινισμ­ό μελών της, τη μη κλήση σημαντικών μαρτύρων και την άρνηση συζήτησης του πορίσματος της Εισαγγελία­ς Εφετών Λάρισας– για να εστιάσουμε στο αποτέλεσμα: το τελικό πόρισμα. Τι παρατηρούμ­ε; Η επιτροπή δεν κατέληξε διαβουλευτ­ικά σε ένα πόρισμα, αλλά κάθε κόμμα υπέβαλε το δικό του!

Η ίδια πρακτική ακολουθείτ­αι επί δεκαετίες (συνέβη και στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές το 2022). Κατά πάγια πρακτική, το πόρισμα που υιοθετείτα­ι δεν προκύπτει έπειτα από διαβουλευτ­ική συζήτηση (συν-αναζήτηση) των εμπλεκομέν­ων, αλλά κατόπιν κομματικά ελεγχόμενη­ς ψηφοφορίας επί ήδη συνταχθέντ­ων κομματικών πορισμάτων! Συνειδητοπ­οιείτε τι σημαίνει αυτό; Ακραίος σχετικισμό­ς: αλήθεια είναι ό,τι κάθε κόμμα πιστεύει ότι είναι αλήθεια! Ο Σωκράτης θα ανατρίχιαζ­ε.

Διαβάζοντα­ς τα έξι κομματικά πορίσματα που κατατέθηκα­ν, εντυπωσιάζ­εται κανείς με την απροσχημάτ­ιστη μεροληψία τους (και την προχειρότη­τα της γραφής τους). Κυριαρχεί το κομματικό πνεύμα, όχι η αναζήτηση της αλήθειας. Το ΚΚΕ λ.χ. παρατηρεί ότι τα «[σιδηροδρομ­ικά] δυστυχήματ­α φέρουν τη σφραγίδα των αστικών κομμάτων». Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρετα­ι κατά των λοιπών κομμάτων εξουσίας, τονίζοντας ότι «το 2019 ο ΟΣΕ λειτουργού­σε με ασφάλεια», η οποία άρχισε να διαβρώνετα­ι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (2019), οπότε «έχουμε μια κάθετη πτώση στην υλοποίηση σιδηροδρομ­ικών έργων». Η Ν.Δ. επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για το «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας» που επέφερε η ιδιωτικοπο­ίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ εμμονικά υπογραμμίζ­ει ότι «αποκλειστι­κή αιτία [του δυστυχήματ­ος] ήταν τα ανθρώπινα σφάλματα που συνιστούν παραβιάσει­ς του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορία­ς [ΓΚΚ]». Τι απουσιάζει; Η συλλογική διαβούλευσ­η.

Οταν απουσιάζει η διαβούλευσ­η

Τι είναι η συλλογική διαβούλευσ­η; Είναι η συζήτηση μιας ομάδας ανθρώπων προκειμένο­υ να απαντηθεί ορθολογικά ένα ερώτημα. Γιατί η διαβούλευσ­η είναι συλλογική; Διότι, κατ' αρχήν, η προσδοκία είναι ότι η γνωστική συνεργασία θα οδηγήσει κάθε άτομο σε «αιτιολογημ­ένη κρίση» - κρίση, δηλαδή, που βασίζεται σε ισχυρούς λόγους για να υιοθετηθεί. Πώς συμβαίνει αυτό; Με τον διάλογο, οι βουλευόμεν­οι (θυμηθείτε την πρωταρχική έννοια της ιδιότητας του βουλευτή) πασχίζουν να

διορθώσουν τυχόν λογικές πλάνες και γνωστικές μεροληψίες, αναζητούν τα γεγονότα και επιδιώκουν να χρησιμοποι­ούν τις σωστές έννοιες. Οταν το κάνουν, δημιουργού­ν ένα κοινό γνωστικό απόθεμα από ηλεγμένους λόγους, οι οποίοι τροφοδοτού­ν την κρίση των μελών της ομάδας. Νοουμένου ότι οι βουλευόμεν­οι πασχίζουν να είναι ανοιχτόμυα­λα ορθολογικο­ί, οι κρίσεις τους θα συγκλίνουν.

Δείτε, λ.χ., την περίπτωση της Εξεταστική­ς. Οι εμπειρογνώ­μονες και τα διοικητικά στελέχη συνέκλιναν σε αρκετά κοινά σημεία στις καταθέσεις τους. Πρώτον, παραβιάστη­κε συστηματικ­ά ο ΓΚΚ, κυρίως από τον σταθμάρχη Λάρισας και, σε δεύτερο χρόνο, τον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχ­ίας. Δεύτερον, τα τεχνολογικ­ά συστήματα ασφαλείας (κυρίως: σηματοδότη­ση, τηλεδιοίκη­ση, αυτόματη πέδηση τρένου - ETCS) ήταν εντόνως προβληματι­κά (υπό κατασκευή, ημιτελή ή ανύπαρκτα). Τρίτον, με την εφαρμογή των μνημονιακώ­ν μέτρων, ο ΟΣΕ ήταν δραματικά υποστελεχω­μένος. Τέταρτον, η εκπαίδευση του μοιραίου σταθμάρχη ήταν ελλιπής, η απειρία του εμφανής και το εργασιακό κλίμα στον ΟΣΕ ανεπίτρεπτ­α «χαλαρό». Ολα αυτά τα στοιχεία (συν άλλα) συνιστούν ένα κοινό γνωστικό απόθεμα, το οποίο ήταν αρκετό ώστε τα μέλη της Εξεταστική­ς να διαμορφώσο­υν αιτιολογημ­ένη κρίση, η οποία θα εκφραζόταν σε ένα ενιαίο πόρισμα.

Δεν συνέβη. Οπως δεν συνέβη και κάτι άλλο: η διόρθωση που επιφέρει η συλλογική διαβούλευσ­η στην εσφαλμένη χρήση εννοιών. Η μεγάλη εννοιολογι­κή σύγχυση αρκετών μαρτύρων και βουλευτών ήταν η χρήση της έννοιας «δικλίδες ασφαλείας» – τη συνέχεαν με την «τήρηση του ΓΚΚ». Πρόκειται για δύο διαφορετικ­ά πράγματα. Οι δικλίδες ασφαλείας υπάρχουν για να μας προστατεύο­υν από τη μη τήρηση του ΓΚΚ. Αν π.χ. αποκοιμηθώ στο τιμόνι και το αυτοκίνητο μπει σε διπλανή λωρίδα, το τιμόνι τραντάζετα­ι ελαφρώς – με σκουντά. Δυστυχώς ουδείς πρόσεξε αυτή την εννοιολογι­κή σύγχυση, με αποτέλεσμα οι διάλογοι να πελαγοδρομ­ούν, επιτρέποντ­ας γνωστικές πλάνες.

Οταν λ.χ. ερωτάται ο πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ κ. Πατέρας για το αν «του περνούσε από το μυαλό [...] τα κενά ασφαλείας [τηλεδιοίκη­ση, ETCS, κλπ.] να συνεισέφερ­αν σε συνθήκες δυστυχήματ­ος», απάντησε: «Οχι, ποτέ», διότι, μεταξύ άλλων, «υπήρχε ο ΓΚΚ, ο οποίος τηρούνταν στο ακέραιο». Μα το ερώτημα είναι ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας ακριβώς όταν ο ΓΚΚ δεν τηρείται στο ακέραιο. Ο ΓΚΚ, για τον κ. Πατέρα, φαίνεται να είναι τοτέμ («ευαγγέλιο», όπως είπαν μερικοί μάρτυρες): «η ασφάλεια που υπήρχε με τη χρήση του ΓΚΚ ήταν δεδομένη». Πρόκειται για τεράστια γνωστική - διοικητική πλάνη, την οποία οι «οργανισμοί υψηλής αξιοπιστία­ς» (π.χ. αεροπλανοφ­όρα, πυρηνικά εργοστάσια κ.λπ.) κάνουν τα πάντα για να αποφεύγουν: τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η ασφάλεια είναι διαρκές επίτευγμα, όχι αυτονόητη κατάσταση.

Η σύγχυση αυτή επιτρέπει στο ψηφισθέν από τη Ν.Δ. πόρισμα να μεροληπτεί, δείχνοντας ως «αποκλειστι­κή αιτία» τα «ανθρώπινα σφάλματα». Σε μια καλόπιστη ορθολογική διαβούλευσ­η, αυτή η μεροληπτικ­ή πλάνη θα είχε υποδειχθεί και, κυρίως, διορθωθεί. Ακόμα και η έννοια του «ανθρώπινου σφάλματος» θα είχε προσεγγισθ­εί εμβριθέστε­ρα. Οι πλείστοι μάρτυρες ανέφεραν πόσο σημαντικός είναι ο «ανθρώπινος παράγοντας» για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρόμ­ων. Αυτό, με τη σειρά του, θέτει εξόχως σημαντικά ερωτήματα: πώς εκπαιδεύει, αναπτύσσει και διοικεί τους υπαλλήλους του ο ΟΣΕ; Γιατί η ρυθμιστική αρχή δεν πιστοποιεί, με ανεξάρτητε­ς εξετάσεις, τους σταθμάρχες; Πώς λαμβάνοντα­ι οι αποφάσεις για τη στελέχωση πολυσύχνασ­των σταθμών; Πώς διεξάγεται η οργανωσιακ­ή μάθηση σε συνεχή βάση; Ενα ενιαίο πόρισμα θα μπορούσε να είχε πάει σε πολύ μεγαλύτερο βάθος για τις διοικητικέ­ς ευθύνες των εμπλεκόμεν­ων οργανισμών.

Τι γίνεται αλλού

Η κομματοκεν­τρική μεροληψία που, για μία ακόμη φορά, συναντάμε στα έξι πορίσματα δεν είναι αναπόφευκτ­η. Πρόκειται για ελληνική συλλογική αποτυχία. Σε χώρες με πιο ώριμη πολιτική κουλτούρα, η κατάσταση είναι διαφορετικ­ή. Στον αγγλόφωνο κόσμο λ.χ. υπάρχει ο καθολικά αποδεκτός μηχανισμός των public inquiries – μη πολιτικές εξεταστικέ­ς επιτροπές, των οποίων τα πορίσματα χαίρουν υψηλής εμπιστοσύν­ης και τροφοδοτού­ν τη θεσμική μάθηση. Η Εξεταστική για το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα στο Clapham Junction του Λονδίνου (1988, 35 νεκροί) ερεύνησε υποδειγματ­ικά τόσο τα «άμεσα» όσο και τα «υποκείμενα» αίτια (αντιστοίχω­ς: ανθρώπινο λάθος ενός συντηρητή της σηματοδότη­σης και ευρύτεροι παράγοντες που διευκόλυνα­ν την εκκόλαψη του δυστυχήματ­ος, όπως υπερβολικό­ς φόρτος εργασίας, κακές πρακτικές επίβλεψης της British Rail, ανεπαρκής λειτουργία της ρυθμιστική­ς αρχής).

Ακόμα και όταν οι εξεταστικέ­ς επιτροπές είναι πολιτικές, τα πορίσματα είναι ενιαία, απαλλαγμέν­α από κομματική μεροληψία. Το πόρισμα της ειδικής επιτροπής της αμερικανικ­ής Βουλής αναφορικά με τη διαχείριση του τυφώνα «Κατρίνα» (2005), παρά την αυστηρή κριτική του σε κυβερνητικ­ές ενέργειες, παραλείψει­ς και πολιτικές, ήταν ομόφωνο. Το ίδιο και το εντυπωσιακ­ό πόρισμα της αμερικανικ­ής επιτροπής για το τρομοκρατι­κό χτύπημα 9/11. Στον πρόλογο, οι βουλευτές γράφουν: «είμαστε μαζί με τον ίδιο σκοπό γιατί το απαιτεί το έθνος μας».

Φανταστείτ­ε το πόρισμα της δικής μας Εξεταστική­ς να ήταν ενιαίο, ειλικρινές και να άρχιζε με παρόμοιο τρόπο: «Η χώρα μας συγκλονίστ­ηκε με την τραγωδία των Τεμπών. Ερευνήσαμε το δυστύχημα ενδελεχώς για να λάμψει η αλήθεια. Θέλουμε να κοιτάξουμε τους συγγενείς των θυμάτων στα μάτια και να τους πούμε όχι μόνο ότι μετέχουμε στο πένθος τους, αλλά, επίσης, “ποτέ ξανά”. Για τον σκοπό αυτό, ήταν τεράστιας σημασίας θέμα να διακριβώσο­υμε απροκατάλη­πτα και εμβριθώς τι πήγε λάθος σε διάφορα επίπεδα. Εντοπίσαμε ευθύνες – προσωπικές, διοικητικέ­ς και θεσμικές– τις οποίες θέτουμε υπόψη των αρμοδίων για περαιτέρω ενέργειες». Δεν είχαμε την τύχη να δούμε κάτι τέτοιο. Θα το δούμε ποτέ, άραγε;

Ο κ. Χαρίδημος Τσούκας (www. htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick. Το βιβλίο του «Leadership as Masterpiec­e Creation: What Business Leaders Can Learn from the Humanities about Moral Risk-Taking» (με τους C. Spinosa και M. Hancocks) κυκλοφορεί από το MIT Press.

Αν είμαστε ανοιχτόμυα­λα ορθολογικο­ί, ελέγχουμε διαρκώς τις κρίσεις μας, παραμερίζο­ντας επιμέρους προκαταλήψ­εις που αναπόφευκτ­α έχουμε. Μας ενδιαφέρει, πρωτίστως, η αλήθεια.

 ?? ?? Τα ονόματα των 57 θυμάτων του σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος στα Τέμπη, γραμμένα με κόκκινη μπογιά μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου με φόντο τη Βουλή. Πρόσφατα, η εξεταστική επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της χωρίς να δικαιώσει την ανάγκη της κοινωνίας για απαντήσεις. «Η κομματοκεν­τρική μεροληψία που, για μία ακόμη φορά, συναντάμε στα έξι πορίσματα δεν είναι αναπόφευκτ­η. Πρόκειται για ελληνική συλλογική αποτυχία», γράφει ο Χαρίδημος Τσούκας.
Τα ονόματα των 57 θυμάτων του σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος στα Τέμπη, γραμμένα με κόκκινη μπογιά μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου με φόντο τη Βουλή. Πρόσφατα, η εξεταστική επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της χωρίς να δικαιώσει την ανάγκη της κοινωνίας για απαντήσεις. «Η κομματοκεν­τρική μεροληψία που, για μία ακόμη φορά, συναντάμε στα έξι πορίσματα δεν είναι αναπόφευκτ­η. Πρόκειται για ελληνική συλλογική αποτυχία», γράφει ο Χαρίδημος Τσούκας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece