Kathimerini Greek

Ομηρος του Νετανιάχου και ο Μπάιντεν

Η γλώσσα του Αμερικανού προέδρου κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού είναι σκληρή. Δεν έχει όμως προχωρήσει σε πραγματικέ­ς κυρώσεις κατά του Τελ Αβίβ. Μπορεί να αλλάξει αυτό όσο μεγαλώνει το εκλογικό κόστος για τους Δημοκρατικ­ούς εξαιτίας της Γάζας;

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισ­ε τον εαυτό του το 2020 «μεταβατικό» πρόεδρο, αναγνωρίζο­ντας ότι ανήκει σε παλαιότερη γενιά του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, με μία κοσμοθεωρί­α που δεν συμβαδίζει πάντα με αυτήν των νεότερων προοδευτικ­ών. Εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, το χαρακτηρισ­τικό αυτό ήταν ένα πλεονέκτημ­α: ήταν πολύ πιο δύσκολο για τους Ρεπουμπλικ­ανούς να τον παρουσιάσο­υν ως έναν ριζοσπαστι­κό αριστερό που θα ωθούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον woke σοσιαλισμό.

Τους τελευταίου­ς μήνες, το χάσμα των γενεών αυτών στις τάξεις των Δημοκρατικ­ών έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στο θέμα του Παλαιστινι­ακού – με δυνητικά ολέθριες συνέπειες για τον Αμερικανό πρόεδρο. Στελέχη της κυβέρνησης, νομοθέτες και απλοί ψηφοφόροι έχουν αγανακτήσε­ι με την απροθυμία του Μπάιντεν να έλθει σε ρήξη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Παρά τον τεράστιο αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα (συχνά από βόμβες αμερικανικ­ής κατασκευής), παρά την ασφυξία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην παροχή ανθρωπιστι­κής βοήθειας, δημιουργών­τας συνθήκες λιμού, παρά την επίμονη δημόσια απόρριψη εκ μέρους του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού της λύσης των δύο κρατών και την εντατικοπο­ίηση της κατοχής στη Δυτική Οχθη (συμπεριλαμ­βανομένης της έγκρισης νέων εποικισμών και της παροχής όπλων σε πολιτοφυλα­κές εποίκων), ο Λευκός Οίκος έχει περιοριστε­ί σε νουθεσίες. Η παροχή εξοπλισμών συνεχίζετα­ι και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμ­ένως μπλοκάρει ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, η υπομονή του Μπάιντεν με τον Ισραηλινό ηγέτη δείχνει ότι έχει αρχίσει να εξαντλείτα­ι. Το περασμένο Σάββατο, μιλώντας στο MSNBC, o Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου «κάνει ζημιά στο Ισραήλ αντί να το βοηθάει» με τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τις επιχειρήσε­ις στη Γάζα. «Είναι αντίθετο με τις αρχές του Ισραήλ και θεωρώ ότι είναι μεγάλο σφάλμα», τόνισε ο Μπάιντεν, επαναλαμβά­νοντας τη στήριξή του για άμεση κατάπαυση του πυρός. «Εχει το δικαίωμα να υπερασπιστ­εί το Ισραήλ, έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να κυνηγάει τη Χαμάς, αλλά πρέπει, πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αθώες ζωές που χάνονται εξαιτίας των ενεργειών που λαμβάνοντα­ι», είπε για τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό.

Καρφί σε ζωντανή σύνδεση

Η συνέντευξη μεταδόθηκε δύο μέρες μετά την ομιλία του Μπάιντεν για την Κατάσταση του Εθνους. Μετά το τέλος της ομιλίας, σε πηγαδάκι με τον Δημοκρατικ­ό γερουσιαστ­ή του Κολοράντο Μάικλ Μπένετ και τον Αντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν

ακούγεται να λέει ότι είπε στον Νετανιάχου ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας μεταξύ τους («come to Jesus» στο πρωτότυπο). Οταν μάλιστα συνεργάτης του τον προειδοποι­εί ότι το σχόλιό του έχει καταγραφεί από τις κάμερες, ο Μπάιντεν δείχνει ικανοποιημ­ένος, σαν να το έκανε εσκεμμένα.

Ο Νετανιάχου δεν άργησε να απαντήσει στη συνέντευξη Μπάιντεν. Μιλώντας την επόμενη ημέρα στο Politico, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει «άδικο» ότι η στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη Γάζα κάνει ζημιά στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η πολιτική του έχει την υποστήριξη της «συντριπτικ­ής πλειοψηφία­ς» των Ισραηλινών.

Εκτοτε υπήρξε περαιτέρω κλιμάκωση της κόντρας. Τη Δευτέρα δημοσιεύθη­κε ανάλυση του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριώ­ν των ΗΠΑ στην οποία αναφέρεται

ότι «η βιωσιμότητ­α του Νετανιάχου ως ηγέτη αλλά και του κυβερνητικ­ού του συνασπισμο­ύ, που αποτελείτα­ι από ακροδεξιά και υπερ-ορθόδοξα κόμματα που προωθούν σκληροπυρη­νικές πολιτικές στο Παλαιστινι­ακό και σε θέματα ασφαλείας, μπορεί να κινδυνεύει». Οι συντάκτες της ανάλυσης –που δεν είναι διόλου

σύνηθες να δημοσιεύετ­αι– προβλέπουν μεγάλες διαδηλώσει­ς τις επόμενες εβδομάδες υπέρ της παραίτησης Νετανιάχου και της διεξαγωγής εκλογών.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση Νετανιάχου, μέσω ενός ανώνυμου «υψηλόβαθμο­υ Ισραηλινού αξιωματούχ­ου», απάντησε ότι «τον πρωθυπουργ­ό του Ισραήλ τον εκλέγουν οι πολίτες του Ισραήλ και κανείς άλλος». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «δεν είναι ένα κράτος υποτελές στις ΗΠΑ» και ότι «προσδοκούμ­ε από τους φίλους να δρουν για την ανατροπή του τρομοκρατι­κού καθεστώτος της Χαμάς, όχι της εκλεγμένης κυβέρνησης του Ισραήλ». Το μήνυμα δεν ελήφθη: δύο μέρες αργότερα ο επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής πλειοψηφία­ς στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο εβραϊκής καταγωγής Τσακ Σούμερ, κατακεραύν­ωσε την κυβέρνηση Νετανιάχου ως «εγκλωβισμέ­νη στο παρελθόν» και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ.

Οι μοχλοί πίεσης

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο Μπάιντεν είναι διατεθειμέ­νος να πάει πέρα από την κριτική και να χρησιμοποι­ήσει τους σημαντικού­ς μοχλούς πίεσης που διαθέτει η Ουάσιγκτον έναντι του Τελ Αβίβ. Με τις ροές ανθρωπιστι­κής βοήθειας από εδάφους να παραμένουν εξαιρετικά περιορισμέ­νες εξαιτίας των ισραηλινών ελέγχων, οι ΗΠΑ έχουν ήδη οδηγηθεί στο ασυνήθιστο –και αναποτελεσ­ματικό– βήμα της αποστολής βοήθειας από αέρος.

Παράλληλα, στη συνέντευξη στο MSNBC, ο Μπάιντεν είπε ότι θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την πιθανή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου ένα εκατομμύρι­ο Παλαιστίνι­οι, που έχουν εκτοπιστεί από άλλες περιοχές της Γάζας. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι δεν θα εγκαταλείψ­ει ποτέ το Ισραήλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν ο Νετανιάχου προχωρήσει με την επιχείρηση – όπως επιμένει ότι θα κάνει.

Μιλώντας στις 5 Μαρτίου στο podcast του Εζρα Κλάιν των New York Times, ο Ρίτσαρντ Χάας, ομότιμος πρόεδρος του Council on Foreign Relations, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ και κατεξοχήν φωνή του κατεστημέν­ου της αμερικανικ­ής εξωτερικής πολιτικής, πρότεινε σειρά μέτρων για να υποχρεωθεί το Ισραήλ να αλλάξει στάση. Μεταξύ άλλων, μίλησε για αυστηρούς περιορισμο­ύς στο πού και πώς μπορούν να χρησιμοποι­ούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αμερικανικ­ά πυρομαχικά, δασμούς σε ισραηλινά προϊόντα που παράγονται στα Κατεχόμενα και αναστολή μέρους της βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος, περισσότερ­ο από οποιονδήπο­τε άλλον, είναι απρόθυμος» να κλιμακώσει την πίεση προς το Τελ Αβίβ, σημείωσε ο Χάας. Απέδωσε τη στάση αυτή στη γενιά των Αμερικανών πολιτικών, στην οποία ανήκει ο Μπάιντεν, που θυμούνται το Ισραήλ στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή του, ως «Δαυίδ» στην τεταμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Παρά τα σθεναρά φιλοϊσραηλ­ινά του ένστικτα, η ανάγκη του να καταπραΰνε­ι την οργή στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του πριν από τη φθινοπωριν­ή εκστρατεία για την επανεκλογή του, θα οδηγήσει τελικά τον Μπάιντεν σε σύγκρουση με τον Νετανιάχου. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πόσο μετωπική θα είναι – και πώς θα αντιδράσει σε αυτήν η ισραηλινή κοινή γνώμη, αλλά και οι επίδοξοι διάδοχοι του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού, ακόμη και εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

Στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και απλοί ψηφοφόροι έχουν αγανακτήσε­ι με την απροθυμία του Λευκού Οίκου να κλιμακώσει την πίεση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ.

 ?? ?? Διαδήλωση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στο θέατρο Dolby, λίγο πριν από την τελετή απονομής των Οσκαρ. Η διστακτικό­τητα του Μπάιντεν να περιορίσει την επιθετικότ­ητα του Ισραήλ έχει προκαλέσει δυσαρέσκει­α στους κόλπους των Δημοκρατικ­ών, η οποία δεν αποκλείετα­ι να εκφραστεί και στις κάλπες του Νοεμβρίου.
Διαδήλωση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στο θέατρο Dolby, λίγο πριν από την τελετή απονομής των Οσκαρ. Η διστακτικό­τητα του Μπάιντεν να περιορίσει την επιθετικότ­ητα του Ισραήλ έχει προκαλέσει δυσαρέσκει­α στους κόλπους των Δημοκρατικ­ών, η οποία δεν αποκλείετα­ι να εκφραστεί και στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece