Kathimerini Greek

Η «σκακιέρα» των ανθρωπιστι­κών διαδρόμων στη Γάζα

- Του ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΥ Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας - Κύπρου Ισραήλ στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο. Είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Το ορόσημο της έναρξης του μήνα του Ραμαζανίου στις 11 Μαρτίου αποδείχθηκ­ε ότι εν τέλει δεν προκάλεσε τις δραματικές εξελίξεις που αρχικά αναμένοντα­ν στο μέτωπο της Γάζας ή στην πορεία των διαπραγματ­εύσεων για εκεχειρία. Η πρώτη εβδομάδα του ιερού μήνα των μουσουλμάν­ων ανέδειξε ότι οι παράγοντες που διαχειρίστ­ηκαν την τοπική πραγματικό­τητα, διά της επίγνωσης του εφικτού, κατάφεραν να μην προκαλέσου­ν –τουλάχιστο­ν προς το παρόν– όσα χειρότερα αναμένοντα­ν να συμβούν. Αντιθέτως, οι αισιόδοξες προβλέψεις του περιβάλλον­τος Μπάιντεν περί επικείμενη­ς επίτευξης εκεχειρίας διαψεύσθηκ­αν ακόμη μια φορά.

Ετσι, η πρώτη μέρα του Ραμαζανίου αποδείχθηκ­ε μία απόλυτα

συνηθισμέν­η εργάσιμη Δευτέρα για όλους τους παίκτες του συνεχιζόμε­νου δράματος: οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσε­ις συνεχίστηκ­αν, στοχευμένε­ς κατά συγκεκριμέ­νων τοπικών παραγόντων της Χαμάς στη νότια Γάζα. Παράλληλα, στρατός και μυστικές υπηρεσίες φρόντισαν να γνωστοποιή­σουν ότι ενέκριναν το τελικό σχέδιο εισβολής στη Ράφα. Από την άλλη, η φαινομενικ­ή διακοπή της συμμετοχής της Χαμάς στις διαπραγματ­εύσεις του Καΐρου, αντικαταστ­άθηκε από δηλώσεις αξιωματούχ­ων της, που καλούσαν σε ολική ανάφλεξη, στέλνοντας το εξής σαφές μήνυμα: η εκεχειρία θα είναι επιθυμητή μόνο σε περίπτωση που θα οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτ­ων, προστασία των ηγετικών μελών της οργάνωσης ή εξασφάλιση θεσμικού ρόλου στη διακυβέρνη­ση

της μεταπολεμι­κής Γάζας. Η στάση της Χαμάς βασίζεται στο ότι η ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι του Ισραήλ θα εξαντληθεί όσο θα μεταδίδοντ­αι εικόνες εξαθλίωσης των αμάχων.

Από την άλλη, η αιγυπτιακή διπλωματία για πολλοστή φορά απέδειξε ότι γνωρίζει να διαβάζει σωστά τον χάρτη. Γνωρίζοντα­ς ότι θα χρειαστούν άλλοι δύο μήνες μέχρι να λειτουργήσ­ει η αμερικανικ­ή αποβάθρα που θα καταλήγει ο ανθρωπιστι­κός θαλάσσιος διάδρομος, συμβιβάστη­κε σε μία λύση που εξυπηρετεί προς το παρόν τόσο τον πρόεδρο Σίσι όσο και τον πρωθυπουργ­ό Νετανιάχου. Συγκεκριμέ­να, όταν το περασμένο Σάββατο (9.3) ήταν πια ζήτημα ωρών να διαψευσθού­ν και πάλι οι προσδοκίες του Μπάιντεν περί εκεχειρίας, η Αίγυπτος προέβαλε ότι άσκησε πιέσεις στον Ισραηλινό

υποστράτηγ­ο Γιασάν Αλιάν, συντονιστή επιχειρήσε­ων σε Γάζα και Δυτική Οχθη, προκειμένο­υ το Ισραήλ να θέσει σε λειτουργία χερσαία ανθρωπιστι­κή δίοδο από το Ισραήλ προς τη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ με τη σειρά του άφησε να φανεί ότι επιδεικνύε­ι διαλλακτικ­ότητα, «υποχωρώντα­ς» στις αιγυπτιακέ­ς πιέσεις. Στην πραγματικό­τητα, όμως, αυτό που συνέβη ήταν να επιβληθούν τα τετελεσμέν­α που το Ισραήλ προετοιμάζ­ει ήδη από την αρχή του πολέμου: να επιτευχθεί ο πλήρης διαχωρισμό­ς της βόρειας Γάζας από τον νότο, προκειμένο­υ να μετατραπεί σταδιακά σε μια αποστρατιω­τικοποιημέ­νη ζώνη ασφαλείας.

Η νέα χερσαία δίοδος αρχίζει από το ισραηλινό έδαφος, διασχίζει το παλαιστινι­ακό χωριό Τζοχούρ-ΑλΝτεκ στη Γάζα και καταλήγει στις ακτές της βόρειας Γάζας. Η νέα

δίοδος εγκαινιάστ­ηκε την περασμένη Τρίτη (12.3) από έξι οχήματα του World Food Program του ΟΗΕ, που μετέφεραν ανθρωπιστι­κή βοήθεια στη βόρεια Γάζα – σηματοδοτώ­ντας την έναρξη μιας πρακτικά ευκολότερη­ς εναλλακτικ­ής έναντι του πολυδάπανο­υ και πρακτικά δύσκολου θαλάσσιου διαδρόμου της «Αμάλθειας».

Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι ότι κατά μήκος της νέας αυτής χερσαίας διόδου έχει ήδη εγκατασταθ­εί από το Ισραήλ τεχνολογικ­ός εξοπλισμός, ικανός να ελέγχει πλήρως την κίνηση προσώπων και οχημάτων από το νότιο προς το βόρειο τμήμα της Γάζας. Ενα πρόσθετο στοιχείο, που δεν επισημάνθη­κε δημοσίως, είναι ότι τα οχήματα του ΟΗΕ που εγκαινίασα­ν την ανθρωπιστι­κή δίοδο δεν ανήκαν στην UNRWA, η οποία, σύμφωνα με τους Ισραηλινού­ς,

είχε τον δικό της ιδιαίτερο ρόλο στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Τέλος, εκτός από το Ισραήλ, ικανοποιημ­ένη από την άρτι εγκαινιασθ­είσα ισραηλινή χερσαία ανθρωπιστι­κή δίοδο είναι και η Αίγυπτος. Οσο ελεγχόμενη κι αν είναι η πληροφόρησ­η που προέρχεται από το περιβάλλον του προέδρου Σίσι, πρόσφατες δηλώσεις του νομάρχη του βορείου Σινά επιβεβαίωσ­αν τις φήμες, ότι τουλάχιστο­ν 10.000 Παλαιστίνι­οι πρόσφυγες βρίσκονται ήδη στην Αίγυπτο. Υπ' αυτήν την έννοια, η απομόνωση της βόρειας Γάζας και η αυξημένη ροή ανθρωπιστι­κού υλικού πιστεύεται ότι θα ανακόψει το προσφυγικό ρεύμα προς Σινά, τουλάχιστο­ν προς το παρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece