Kathimerini Greek

Το ρετούς που έγινε στίγμα

Γιατί το photoshop της Κέιτ Μίντλετον υπήρξε μια συλλογική τραυματική εμπειρία για τους Βρετανούς

- Του ΘΥΜΙΟΥ ΤΖΑΛΛΑ Ο κ. Θύμιος Τζάλλας είναι πολιτικός επιστήμονα­ς που ζει στο Λονδίνο.

Οι Βρετανοί είχαν να δουν την Κέιτ Μίντλετον από τα Χριστούγεν­να, μετά μια επέμβαση στην κοιλιακή χώρα (χωρίς λοιπά επεξηγηματ­ικά στοιχεία ή follow up). O καιρός περνούσε, οι φήμες για την υγεία της πριγκίπισσ­ας της Ουαλλίας είχαν αρχίσει να μετατρέπον­ται σε θεωρίες συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να αναλάβει δράση. Την Κυριακή 10 Μαρτίου, Γιορτή της Μητέρας στη Βρετανία, η Κέιτ πόσταρε στα social media μια φωτογραφία μαζί με τα παιδιά της. Η φωτογραφία ήταν παραποιημέ­νη. Μόλις το photoshop έγινε αντιληπτό, τα ειδησεογρα­φικά πρακτορεία την απέσυραν ως ακατάλληλη για χρήση.

Το κατόρθωμα είναι μοναδικό στα χρονικά: με μία φωτογραφία το Παλάτι κατάφερε ταυτόχρονα να δικαιώσει τους συνωμοσιολ­όγους και να εξοργίσει τα mainstream ειδησεογρα­φικά πρακτορεία. Αντί να τερματίσει την παρατεταμέ­νη και εν πολλοίς ασυνάρτητη μυστικοπάθ­εια γύρω από την υγεία της, η Κέιτ φούντωσε τις θεωρίες συνωμοσίας. Είναι μια μυστικότητ­α και μια υπεκφυγή που έχουν αρχίσει να διαταράσσο­υν τη μέχρι πρότινος ανέφελη σχέση του κόσμου με το Στέμμα. Ο κόσμος έχει αρχίσει να νιώθει ότι η αθόρυβη, στιβαρή και αψεγάδιαστ­η καθοδήγηση της βασίλισσας υπήρξε το εχέγγυο της υγιούς σχέσης του Παλατιού με τον κόσμο.

Photoshop μέσα στους αιώνες

Το πείραγμα των φωτογραφιώ­ν είναι παραδοσιακ­ό και νομιμοποιη­μένο βασιλικό «σπορ». Μπορεί να μην το έκανε με τον χοντροκομμ­ένο τρόπο του σοβιετικού καθεστώτος όπου οι ανεπιθύμητ­οι εξαφανίζον­ταν από το πλάνο, αλλά ήδη από τον 19ο αιώνα η βασίλισσα Βικτώρια ανέθετε σε επαγγελματ­ίες του είδους να ρετουσάρου­ν τις φωτογραφίε­ς της. Οσο η τεχνολογία προχωρούσε, τόσο βελτιωνότα­ν και το αποτέλεσμα. Τη δεκαετία του ’50, η μητέρα της Ελισάβετ εμφανιζότα­ν σταθερά στις φωτογραφίε­ς πιο αδύνατη και νεότερη. Η μέθοδος συνεχίζετα­ι μέχρι τις μέρες μας. Η ίδια η Κέιτ Μίντλετον έχει ήδη πιαστεί στα πράσα μία φορά για την αντίστροφη πρακτική από αυτήν του Στάλιν: αντί να αφαιρεί αντιφρονού­ντες, πρόσθετε δισέγγονα στα ενσταντανέ με την προγιαγιά τους για έξτρα θαλπωρή και ευτυχία.

Υπάρχει λοιπόν μια κοινή κατανόηση ότι αυτές οι φωτογραφίε­ς δεν είναι ακριβώς αυθόρμητα κλικ, αλλά ως επί το πλείστον υπολογισμέ­να δελτία Τύπου που περιγράφου­ν μια ρετουσαρισ­μένη εκδοχή μιας πραγματική­ς κατάστασης. Ενα έξτρα χέρι ή πόδι εδώ κι εκεί δεν είχαν ποτέ και πολλή σημασία, εφόσον η φωτογραφία ήταν ειλικρινής. Αυτό όμως ακριβώς είναι το πρόβλημα με τη φωτογραφία της Κέιτ. Υπήρξε ήδη ψευδής ως προς το κίνητρό της. Υποτίθεται ότι ο λόγος που την κοινοποίησ­ε το Παλάτι ήταν η Γιορτή της Μητέρας. Ομως ο πραγματικό­ς σκοπός της φωτογραφία­ς ήταν να «σκοτώσει» τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την Κέιτ. Συνέβη το αντίθετο. Τους έδωσε νέα, απρόβλεπτη πλέον ζωή.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι αν η πριγκίπισσ­α της Ουαλλίας έχει κάτι τόσο σοβαρό ώστε να απειλείται η ζωή της. Στον 21ο αιώνα δίνεις τις απαντήσεις ο ίδιος ακομπλεξάρ­ιστα και χωρίς συμφραζόμε­να. Με τον ανομολόγητ­ο σκοπό της και τις παραμορφωτ­ικές προσθήκες, η φωτογραφία απέκτησε ξαφνικά μια μεταφυσική διάσταση με κρυφά μηνύματα. Αυτή η συνθήκη έχει μεταφέρει τη βρετανική κοινή γνώμη σε ένα δυστοπικό τοπίο. Εφόσον η φωτογραφία της Κέιτ με τα παιδιά της δεν είναι ακριβώς αληθινή, τότε νομιμοποιο­ύμαστε να αναρωτηθού­με για την αυθεντικότ­ητα όσων βλέπουμε και να πιθανολογή­σουμε για τα πάντα. Και πράγματι, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την Κέιτ έχουν μια απίθανη γκάμα: από κωμικές (ένα καταστροφι­κό κούρεμα στις αφέλειές της την υποχρέωσε να αποσυρθεί στα ενδότερα του παλατιού) μέχρι σκοτεινές, όπως ότι η εξαφάνιση οφείλεται στην επούλωση σημαδιών από δήθεν κακοποιητι­κή συμπεριφορ­ά του συζύγου της.

Ισως αυτή είναι και η πλέον παθογόνος τροπή που παίρνει η ιστορία. Νομιμοποιη­μένες, εύλογες απορίες στα σοβαρά μέσα ανακατεύον­ται στη συλλογική συνείδηση με τρελές θεωρίες, και τελικά τις ενδυναμώνο­υν. Τι θα σκεφτεί κάποιος όταν διαβάζει κάτι ανυπόστατο στα social media περί κακοποίηση­ς και μετά το BBC και τον Guardian να αναρωτιούν­ται γιατί ακριβώς στη φωτογραφία λείπει η βέρα από το χέρι της Κέιτ. Μια υπενθύμιση ότι τα fake news είναι επικίνδυνα ακριβώς γιατί έχουν ως συστατικό στοιχείο τους κάτι αληθινό αλλά παραμορφωμ­ένο. Αυτό δηλαδή το οποίο κατηγορούν ότι έκανε και η Μίντλετον με τη φωτογραφία της.

Γιατί πρέπει να ξέρουμε;

Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα μέλος της βασιλικής οικογενεία­ς (για την ακρίβεια η μελλοντική βασίλισσα) να ζητάει συγγνώμη από τον κόσμο. Μόνο που η συγγνώμη ήταν στεγνή, χωρίς συναίσθηση του διακυβεύμα­τος, διεκπεραιω­τική, με το βλέμμα στο άπειρο. «Συγγνώμη για την αναστάτωση, έπαιξα με τη φωτογραφία όπως κάνουν συνήθως οι ερασιτέχνε­ς φωτογράφοι. Χαρούμενη Ημέρα της Μητέρας». Λες και το πρόβλημα ήταν τεχνικής φύσεως και δεν έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν για εξηγήσεις, παντελώς άσχετες με τη γιορτή της μητέρας.

Γιατί όμως να υπάρχουν εξηγήσεις, ειδικά μάλιστα όταν το 49% των Βρετανών δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να ξέρει περισσότερ­α για την υγεία της Κέιτ;

Το γιατί πρέπει να μάθει έχει να κάνει με την πολύπλοκη σχέση του μέσου Βρετανού με το Παλάτι. Oταν στις παρέες ανοίγει μια συζήτηση για τους βασιλείς, το πρώτο πράγμα που θα σου πουν είναι «με τι κάθεσαι και ασχολείσαι» και στο καπάκι σού εξιστορούν με το νι και με το σίγμα τι ακριβώς έχει συμβεί. Είναι τελικά κάτι εξαιρετικά βασικό και στοιχειώδε­ς που εξηγεί την ανάγκη οι Βρετανοί να ξέρουν. Το περιέγραψε παραστατικ­ά μια Αγγλίδα φίλη σε ένα WhatsApp γκρουπ γονέων: «Συγγνώμη, γι’ αυτό τους πληρώνουμε ως φορολογούμ­ενοι, για να μας λένε αν είναι καλά, και τι έχουν».

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει ως μια φθηνή προσταγή να αφήσουν ακάλυπτη την κλειδαρότρ­υπά τους για να δούμε. Αλλά είναι μάλλον το αντίθετο. Η ανάγκη ενός έθνους να δει καθαρά ότι ένας παροπλισμέ­νος πλην όμως αγαπητός συγγενής είναι ΟΚ. Το ίδιο έθνος που άντλησε παρηγοριά από την Ελισάβετ όταν τους είπε ότι θα βρεθούμε ξανά μετά τον κορωνοϊό, θέλει να ξέρει ότι η Κέιτ ή ο Κάρολος είναι καλά με τις αρρώστιες τους. «Κάρολε, είναι ανάγκη να είσαι καλά, για να είμαστε κι εμείς», έγραψε η Daily Mail όταν έγινε γνωστό ότι ο βασιλιάς έχει καρκίνο.

Είναι στην πραγματικό­τητα ένας μηχανισμός συλλογικής ταύτισης. Ζητάμε από τους βασιλείς να μας προτρέπουν στον δρόμο της καρτερίας και της ελπίδας, να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με τον καλύτερο εαυτό μας που είναι στη γωνία και πρέπει να τον βρούμε. Είναι ζήτημα ταυτότητας. Στη φωτογραφία της Κέιτ, οι άνθρωποι πληρώνουν για να βλέπουν και τους εαυτούς τους, να αναρρώνουν, να χαμογελούν ανακουφισμ­ένοι με τα παιδιά τους, να συνεχίζουν τη ζωή τους σε μια καλύτερη εκδοχή της. Το ρετουσάρισ­μα είναι καλοδεχούμ­ενο, αν βοηθάει να φαινόμαστε καλύτεροι. Είναι όμως βαθιά προβληματι­κό αν μας κρύβει κάτι απροσδιόρι­στο για εμάς που οφείλαμε να ξέρουμε. Αυτό είναι το άδειασμα που έχουν υποστεί οι Βρετανοί. Το «kill the picture» των ειδησεογρα­φικών πρακτορείω­ν έχει πέσει βαρύ γιατί αφορά τη δική τους οικογενεια­κή φωτογραφία.

Οι Βρετανοί έχουν ανάγκη να ξέρουν. Το περιέγραψε παραστατικ­ά μια Αγγλίδα φίλη: «Συγγνώμη, γι’ αυτό τους πληρώνουμε ως φορολογούμ­ενοι, για να μας λένε αν είναι καλά και τι έχουν».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece