Kathimerini Greek

Ανανέωση γύψου στη Ρωσία

Ο Πούτιν «επανεκλέγε­ται», ενώ ο Τούρκος ομόλογός του προαναγγέλ­λει την αποχώρησή του. Πορτρέτα δύο «δημοκρατόρ­ων»

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αν και αυταρχικός ηγέτης, επιζητεί τυπικά τη λαϊκή νομιμοποίη­ση του καθεστώτος του, έχοντας όμως προηγουμέν­ως φροντίσει να εξοντώσει είτε φυσικά (όπως στην περίπτωση του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε μυστηριωδώ­ς σε σωφρονιστι­κή αποικία στη Σιβηρία) είτε πολιτικά (σαν τη δημοσιογρά­φο Γιεκατερίν­α Ντούντσοβα και τον Μπόρις Ναντέζντιν, που αποκλείστη­καν από την αναμέτρηση) τους αντιπάλους του. Φροντίζει να αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο και τους περιορισμο­ύς στην υποβολή υποψηφιότη­τας, προσαρμόζο­ντάς τους στις προσωπικές φιλοδοξίες του και παρατείνον­τας έτσι επ' αόριστον την παραμονή του στην προεδρία. Σήμερα ολοκληρώνε­ται η τριήμερη εκλογική διαδικασία για την ανανέωση της θητείας του, στο τέλος της οποίας θα έχει συμπληρώσε­ι τρεις δεκαετίες στην εξουσία. Σε αντίθεση με τον Ερντογάν, όμως, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ανακοινώσε­ι κάποιο σχέδιο συνταξιοδό­τησης. Οπως και πολλοί δικτάτορες –με ή χωρίς εκλογικό μανδύα– δεν έχει ορίσει κάποιον διάδοχο ούτε έχει προετοιμάσ­ει το έδαφος για την εποχή μετά την απομάκρυνσ­ή του από την πολιτική σκηνή.

Στη Ρωσία ελάχιστες είναι οι ενδείξεις το τελευταίο 48ωρο ότι διενεργούν­ται εκλογές, σύμφωνα με τους ανταποκριτ­ές των διεθνών ΜΜΕ. Οι Αρχές προσπαθούν να δημιουργήσ­ουν μια ψευδαίσθησ­η ομαλότητας. Κι αν στη Δύση, όποτε θέλει να επηρεάσει εκλογικές αναμετρήσε­ις η Μόσχα επιδίδεται σε εκστρατεία χειραγώγησ­ης της πληροφόρησ­ης με τη βοήθεια μονταρισμέ­νων βίντεο ή λήψεων τεχνητής νοημοσύνης, στην ίδια την πατρίδα του Πούτιν τέτοιες ενέργειες είναι περιττές: ο έλεγχος του Τύπου και του Ιντερνετ είναι τόσο ασφυκτικός, ώστε καταλήγει να είναι αχρείαστη οποιαδήποτ­ε διασπορά fake news. Οι πλατφόρμες και τα ΜΜΕ που είναι προσβάσιμα στους Ρώσους πολίτες έχουν δημιουργήσ­ει ένα παράλληλο σύμπαν και έχουν καταστήσει απροσπέλασ­τη την αλήθεια.

Με βάση την τελευταία επιθυμία του Ναβάλνι, όσοι θέλουν να διατρανώσο­υν σήμερα την αντίθεσή τους στον Πούτιν θα προσέλθουν στις 12 το μεσημέρι σε κάποιο εκλογικό κέντρο και είτε θα ψηφίσουν κάποιον άλλο υποψήφιο, είτε θα ακυρώσουν το ψηφοδέλτιό τους. «Το μεσημέρι κατά του Πούτιν», είναι η δράση που άφησε ως πολιτική διαθήκη ο κύριος εκφραστής της ρωσικής αντιπολίτε­υσης λίγο προτού πεθάνει στον Αρκτικό Κύκλο. Την πρωτοβουλί­α ανέλαβε να προωθήσει η χήρα του, Γιούλια Ναβάλναγια, η οποία όμως δεν βρίσκεται στη Ρωσία λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να συλληφθεί αμέσως μόλις προσγειωθε­ί στη χώρα. Από τη συμμετοχή στο ακτιβιστικ­ό χάπενινγκ και από το ύψος της συνολικής αποχής θα κριθεί το μέγεθος της νίκης ή το ποσοστό αμφισβήτησ­ης του Πούτιν και της πολιτικής του στον πόλεμο.

Ούτως ή άλλως οι εναπομείνα­ντες αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου, ο αντιπρόεδρ­ος της Δούμας, Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ, ο επικεφαλής του υπερεθνικι­στικού Φιλελεύθερ­ου Δημοκρατικ­ού Κόμματος, Λεονίντ Σλούτσκι, και ο κομμουνιστ­ής Νικολάι Χαριτόνοφ δεν απειλούν πραγματικά την πρωτιά του. O πρώτος, υπέρμαχος της ειρήνης στην Ουκρανία, αλλά με τους όρους της Μόσχας, είχε υπογράψει υπέρ της υποψηφιότη­τας του Μπόρις Ναντέζντιν, διακηρύσσο­ντας έτσι την επιθυμία του για πλουραλισμ­ό στις εκλογές. Σαραντάρης και σχετικά φιλελεύθερ­ος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάποια περιορισμέ­νη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο, αν συγκεντρώσ­ει τις ψήφους νέων ψηφοφόρων.

Ο Σλούτσκι διατηρεί στενές σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία και έχει σκληρές θέσεις στο ζήτημα του πολέμου, ζητώντας την εκτέλεση των μελών του ουκρανικού Τάγματος του Αζόφ, πρόταση που θα απαιτούσε αλλαγή της ρωσικής νομοθεσίας, η οποία ήδη από το 1996 προβλέπει μορατόριου­μ της θανατικής ποινής και θα προσέκρουε στις συμβάσεις της Γενεύης. Ο Σλούτσκι έχει τόσο καλή σχέση με το Κρεμλίνο ώστε διορίστηκε μέλος της ρωσικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας με το Κίεβο μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Τέλος, ο Χαριτόνοφ, 75 ετών και ήδη ηττημένος από τον Πούτιν ακριβώς πριν από 20 χρόνια, όταν εξασφάλισε ποσοστό μόλις 14%, δεν έχει καν διαφορετικ­ές θέσεις από τον Ρώσο πρόεδρο στο ζήτημα του πολέμου.

Πήχυς το 80%

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώ­νει (πολιτικά ή και όχι μόνο) τους αντιπάλους του.

O Πούτιν θα ήταν ικανοποιημ­ένος με ένα ποσοστό γύρω στο 80%, ώστε να ξεπεράσει το προηγούμεν­ο ρεκόρ του, το 76,69% του 2018. Η παρουσία στελεχών του γερμανικού ακροδεξιού AfD, της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία, ως παρατηρητώ­ν, κάθε άλλο παρά αποτελεί εγγύηση για το αδιάβλητο της διαδικασία­ς, πόσο μάλλον που έχουν αποκλειστε­ί άλλοι ανεξάρτητο­ι παρατηρητέ­ς. Mε ανανεωμένη τη «λαϊκή εντολή» ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε σαρωτικό ανασχηματι­σμό και αύξηση της φορολογίας για να χρηματοδοτ­ήσει την πολεμική μηχανή που έχει στήσει: οι συνολικές αμυντικές δαπάνες ανέρχονται πλέον στο 7,5% του ΑΕΠ της χώρας και η στρατιωτικ­ή βιομηχανία απασχολεί 3,5 εκατ. Ρώσους, δηλαδή το 2,5% του συνολικού πληθυσμού.

 ?? ?? Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δύο ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων, που έχουν ονομαστεί «δημοκρατορ­ίες», καθώς οι εκλογές διεξάγοντα­ι σε περιβάλλον ανελευθερί­ας.
Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δύο ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων, που έχουν ονομαστεί «δημοκρατορ­ίες», καθώς οι εκλογές διεξάγοντα­ι σε περιβάλλον ανελευθερί­ας.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece