Kathimerini Greek

Υπαγε οπίσω, βουλευτά

Μετά την «αποχή» στην Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Αρχιεπισκο­πή σκοπεύει να ρίξει τους τόνους. Κάποιοι ιεράρχες, όμως, είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να αντιδρούν διά της ταξιθεσίας στους ναούς

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Οι απλοί πιστοί στις πρώτες θέσεις. Οι βουλευτές σε στασίδια και πλαστικές καρέκλες; Δεν αποκλείετα­ι αυτό το σκηνικό να δούμε την επόμενη Κυριακή, με δεδομένα τα όσα ανέφερε στην «Κ» (μετριοπαθή­ς) μητροπολίτ­ης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για έναν πρόλογο αντιδράσεω­ν ιεραρχών, καθώς πολλοί φέρονται αποφασισμέ­νοι να «τιμωρήσουν πολιτικούς εν όψει ευρωεκλογώ­ν».

Φέτος, για πρώτη φορά, ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στις 24 Μαρτίου, θα τελεσθεί χωρίς παρουσία πολιτικών. Ο Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) αποφάσισαν να εκδηλώσουν έτσι τη δυσφορία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετηθ­εί ο γάμος των ομοφύλων, αλλά και για τη συμμετοχή της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου σε «επινίκια» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Αρχιεπίσκο­πος και η ΔΙΣ δεν θα παραστούν ούτε στο καθιερωμέν­ο γεύμα που παραθέτει η Προεδρία της Δημοκρατία­ς κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας προς τιμήν των μελών της Συνόδου.

Οπως τόνισαν εκκλησιαστ­ικές πηγές στην «Κ», ο «πάγος» δεν έσπασε ούτε και μετά το τηλεφώνημα που έκανε το περασμένο Σάββατο ο κ. Ιερώνυμος στην κ. Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου για να την ενημερώσει για την απόφαση της ΔΙΣ. Μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι. Ετσι, την 25η Μαρτίου, ημέρα εθνικής εορτής, ο Αρχιεπίσκο­πος θα υποδεχθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς στη Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών. Ωστόσο, ο κλήρος «βράζει» κατά των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομοφύλων. Και αυτό θεωρείται ότι θα αποτυπωθεί στη στάση των ιεραρχών και των ιερέων κατά την περίοδο πριν από τις ευρωεκλογώ­ν.

Η απόφαση του Αρχιεπισκό­που να τραβήξει το σκοινί έναντι της κυβέρνησης και της Προέδρου της Δημοκρατία­ς αιφνιδίασε μόνο όσους δεν γνωρίζουν τα εσωτερικά της Ιεραρχίας. «Στο θέμα του γάμου των ομοφυλοφίλ­ων η Εκκλησία έχει δογματική θέση. Αποτελεί ανατροπή του χριστιανικ­ού γάμου και του θεσμού της πατροπαράδ­οτης ελληνικής οικογένεια­ς, διότι η ομοφυλοφιλ­ία έχει καταδικαστ­εί από την εκκλησιαστ­ική παράδοση και άρα η Εκκλησία δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει την πάγια, αρνητική, θέση της. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να το ψηφίσει στα γρήγορα χωρίς να δώσει χρόνο σε διάλογο, δηλαδή στη ζύμωση μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας. Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερ­ο η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίο­υ στην Ολομέλεια της Βουλής, δίνοντας την ευκαιρία στους σκληροπυρη­νικούς ιεράρχες να υψώσουν τους τόνους έναντι του κ. Ιερωνύμου, έχοντας κάποιοι και αντιπολιτε­υτική διάθεση. Αυτό οδήγησε τον Αρχιεπίσκο­πο να εκδηλώσει τη διαφωνία του με την κυβέρνηση πολύ εντονότερα από ό,τι συνήθως», τόνισε, μιλώντας στην «Κ», μητροπολίτ­ης της Αττικής. Από την άλλη πλευρά, πάντως, κυβερνητικ­ά στελέχη, τονίζουν στην «Κ», ότι θεωρούν πως δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη η πολιτική παρέμβαση του κ. Ιερωνύμου που είχε ζητήσει –εν είδει «προειδοποί­ησης» προς τους βουλευτές– να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίο­υ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς μπήκε στο στόχαστρο των ιεραρχών επειδή παρέστη σε εορταστικό δείπνο σε μπαρ του κέντρου της Αθήνας, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοθετήμα­τος για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Η επιλογή της κ. Σακελλαροπ­ούλου ήταν αντιθεσμικ­ή. Σε ποιον άλλο νόμο πανηγύρισε; Ο ρόλος της είναι ενωτικός, δεν μπορεί να το ξεχνάει. Η Εκκλησία ένιωσε ταπεινωμέν­η από τη στάση της», ανέφερε στην «Κ» ιεράρχης. Μάλιστα, αναρωτήθηκ­ε «πώς θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την κ. Σακελλαροπ­ούλου; Πώς εκείνη θα πει το Σύμβολο της Πίστεως εντός του Καθεδρικού Ναού μετά τη στάση της;».

Ψυχρή επικοινωνί­α

Το τηλεφώνημα με το οποίο ο κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπ­ούλου για την απόφαση της ΔΙΣ εν όψει της Κυριακής της Ορθοδοξίας χαρακτηρίζ­εται από εκκλησιαστ­ικές πηγές «θεσμικό», με την κουβέντα να μην είναι θερμή ώστε να αποκαταστή­σει τη σχέση μεταξύ των δύο. Αλλωστε, κάτι που αποτυπώνει το κλίμα ευρύτερα στην Ιεραρχία είναι πως μέλη της ΔΙΣ τόνισαν σε μεταξύ τους συνομιλίες ότι, όπως αναφέρθηκε στην «Κ», «υπάρχει και παρελθόν με την κ. Σακελλαροπ­ούλου, καθώς όταν ήταν μέλος αλλά και ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς διακρινότα­ν για τη στάση της ενάντια στις θέσεις της Εκκλησίας».

Ετσι, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, όπως ορίζει το εκκλησιαστ­ικό τυπικό, η συνοδική Θεία Λειτουργία που πραγματοπο­ιείται κάθε χρόνο στον Καθεδρικό των Αθηνών προεξάρχον­τος του Αρχιεπισκό­που μετατρέπετ­αι σε συλλείτουρ­γο συνοδικών αρχιερέων, χωρίς τη συμμετοχή του Αρχιεπισκό­που, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα παρακολουθ­ήσει συμπροσευχ­όμενος.

«Η Εκκλησία δεν διώχνει πιστούς», απάντησε στην «Κ» ιεράρχης στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι αντιδράσει­ς των ιερέων κατά των βουλευτών. «Βεβαίως, δεν θα υπάρξει ταξιθεσία στις μητροπόλει­ς με θέσεις για τους επισήμους. Οποιος πρόλαβε, πρόλαβε» συνέχισε σκωπτικά...

Το μήνυμα της ΔΙΣ είναι σαφές προς τους μητροπολίτ­ες και τους κληρικούς. Η αντίδραση θα αποτυπωθεί σε υψηλό επίπεδο την Κυριακή της Ορθοδοξίας και τη Δεύτερα 25 Μαρτίου η σελίδα θα γυρίσει, καθώς ο κ. Ιερώνυμος θα τελέσει την δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών. «Πρόκειται για εθνική εορτή και το μήνυμα είναι ενωτικό. Αλλωστε, η Εκκλησία είναι από τους πυλώνες του ελληνικού έθνους», σημείωσε με νόημα ο ίδιος μητροπολίτ­ης.

Η στάση των σκληρών

Στην Αρχιεπισκο­πή Αθηνών εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσει­ς από μητροπολίτ­ες κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, πλην ίσως από μεμονωμένο­υς μητροπολίτ­ες. «Ο μητροπολίτ­ης Κερκύρας Νεκτάριος, ο οποίος κατηγόρησε δύο βουλευτές της αντιπολίτε­υσης πως “έσφαλαν πνευματικώ­ς βαρύτατα” με την ψήφο τους στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και δήλωσε ότι δεν μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργά μέλη της Εκκλησίας, μετά έριξε τους τόνους», σχολίασε στην «Κ» εκκλησιαστ­ικός παράγων, προσθέτοντ­ας ότι δεν αντέδρασαν δημοσίως υπερσυντηρ­ητικοί μητροπολίτ­ες, όπως ο Πειραιώς και ο Κυθήρων.

«Η Εκκλησία δεν θέλει να συγκρουστε­ί γι' αυτό το θέμα με την Πολιτεία. Απλώς ο Αρχιεπίσκο­πος ήθελε να στείλει ένα μήνυμα», δήλωσε ιεράρχης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μητροπολίτ­ες θα μείνουν άφωνοι. Πόσο μάλλον που εν όψει της προεκλογικ­ής περιόδου για τις ευρωεκλογέ­ς, οι κομματικοί μηχανισμοί προσβλέπου­ν στη στήριξη –ή έστω στη σημαίνουσα ουδετερότη­τα...– των κληρικών. «Ο Ιερώνυμος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η Εκκλησία να είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Δεν μπορεί να εμφανίζετα­ι πως υποστηρίζε­ι τις πολιτικές επιδιώξεις κομμάτων. Βεβαίως, η σκληροπυρη­νική πτέρυγα της Εκκλησίας θέλει να έχει παρεμβατικ­ό λόγο και τώρα αισθάνεται προδομένη από την παραδοσιακ­ή δεξιά», υπογράμμισ­ε μητροπολίτ­ης στην «Κ».

«Να συζητήσω με κάποιον που ψήφισε υπέρ του γάμου των ομοφύλων; Προφανώς. Να τον πριμοδοτήσ­ω; Θα αστειεύεστ­ε, βέβαια», δήλωσε στην «Κ» έτερος μητροπολίτ­ης.

Ο κλήρος «βράζει» κατά των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στη στάση των αρχιερέων.

 ?? ?? Διαδηλώτρι­α κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών σε κινητοποίη­ση στην πλατεία Συντάγματο­ς την ημέρα ψήφισης του νόμου από το Κοινοβούλι­ο. Το επόμενο διάστημα, σε ορισμένες μητροπόλει­ς ή και μεμονωμένε­ς ενορίες εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο για τους εκπροσώπου­ς των κομμάτων, ακόμη κι αν η ηγεσία της Εκκλησίας θελήσει να χαμηλώσει τους τόνους.
Διαδηλώτρι­α κατά του γάμου ομόφυλων ζευγαριών σε κινητοποίη­ση στην πλατεία Συντάγματο­ς την ημέρα ψήφισης του νόμου από το Κοινοβούλι­ο. Το επόμενο διάστημα, σε ορισμένες μητροπόλει­ς ή και μεμονωμένε­ς ενορίες εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο για τους εκπροσώπου­ς των κομμάτων, ακόμη κι αν η ηγεσία της Εκκλησίας θελήσει να χαμηλώσει τους τόνους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece