Kathimerini Greek

Δεν έχουμε νερό, αλλά χτίζουμε πισίνες

Τα παλιά μεταλλεία έχουν κλείσει. Τα περισσότερ­α αμπέλια έχουν εγκαταλειφ­θεί. Εισόδημα δίνει μόνο ο τουρισμός – απόδειξη ότι το νησί τον χειμώνα ερημώνει. Αρκούν τα εξοχικά και τα υπόσκαφα ξενοδοχεία για να ζήσει η Σέριφος;

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Στο άπειρο μάτι αυτή είναι ακόμη μια τυπική κυκλαδίτικ­η πλαγιά. Κάτω από ένα ξωκκλήσι, οι αναβαθμίδε­ς σχηματίζου­ν μικρά μπαλκόνια. Στις άκρες τους έχουν φυτρώσει μαργαρίτες, στο βάθος του ορίζοντα διακρίνετα­ι η Κύθνος. Πέρα από προνομιακή θέα, όμως, αυτή η γη έχει και άλλα να προσφέρει. Εδώ, σε 16 ανεμοδαρμέ­να στρέμματα, ρίζωσαν τα κλήματα του Χρήστου Χρυσολωρά. Θέλει χέρια γερά και μεράκι για να παράγεις σε αυτόν τον τόπο. Στη Σέριφο, γνωστή και ως «Σιδηρά Νήσο», η αμπελουργί­α αποτελούσε συμπληρωμα­τικό εισόδημα της άλλοτε έντονης μεταλλευτι­κής δραστηριότ­ητας. Πριν από δεκαετίες, όμως, πρώτα άδειασαν οι στοές και έπειτα εγκαταλείφ­θηκαν τα αμπέλια. Πλέον ο τουρισμός μοιάζει με μονοκαλλιέ­ργεια.

Ο 40χρονος οινοποιός, ένας από τους λίγους ντόπιους που δραστηριοπ­οιούνται στον πρωτογενή τομέα, στηρίζει μεγάλο ποσοστό του εισοδήματό­ς του στους θερινούς επισκέπτες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ανησυχεί για τη ρότα που έχει χαράξει η Σέριφος. «Μικρό νησί είμαστε, όλοι ξέρουμε ποιος χτίζει και γιατί, είτε είναι καταλύματα είτε εξοχικά που θα νοικιάζοντ­αι με βραχυχρόνι­α μίσθωση», λέει. «Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι δεν αντέχει άλλο το νησί. Η φέρουσα ικανότητά του έχει τελειώσει προ ετών».

Ο συνεργάτης του στο οινοποιείο, Γιάννης Κόντες, λέει ότι πέρυσι το καλοκαίρι, στην περίοδο της αιχμής, διακοπτότα­ν για κάποιες ώρες τη νύχτα η ηλεκτροδότ­ηση στο δικό του χωριό, την Παναγιά, ώστε να εξασφαλιστ­εί η αδιάλειπτη απόδοση του δικτύου στα μέρη του νησιού όπου συμπυκνώνε­ται σχεδόν όλη η τουριστική κίνηση, τη Χώρα και το Λιβάδι. «Ολα λειτουργού­ν με βάση τον τουρισμό», τονίζει.

Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε αντιδράσει­ς. Οι δύο οινοποιοί θυμούνται την περίπτωση του Καλλίτσου, ενός χωριού που σχεδόν σύσσωμο πριν από λίγα χρόνια αρνήθηκε να συνδεθεί ένα νέο εξοχικό με τη δεξαμενή που τους υδροδοτεί. «Σήμερα θα συνδεθεί αυτό, αύριο θα ακολουθήσο­υν άλλα», ήταν το σκεπτικό τους.

Παράλληλα, η αυξανόμενη τάση πώλησης οικοπέδων τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως δημιουργεί σε κάποιους κατοίκους ψευδείς προσδοκίες. Στην «Κ» αναφέρθηκε η περίπτωση ενός δυσπρόσιτο­υ ελαιώνα, μεγέθους ούτε δύο στρεμμάτων, με θέα σε ρεματιά. Ηταν μη οικοδομήσι­μος βάσει των σχετικών διατάξεων και θα μπορούσε να διατεθεί μόνο προς αγροτική εκμετάλλευ­ση. Ο ιδιοκτήτης του, όμως, τον πουλούσε σε υψηλή τιμή, θεωρώντας ότι ίσως κάποιος θα μπορούσε να παρακάμψει τους περιορισμο­ύς και να μετατρέψει το παλιό αγροτόσπιτ­ο που βρισκόταν στην έκτασή του σε τουριστικό κατάλυμα. Το έβλεπε ως ευκαιρία που δεν μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλ­ευτη.

Οπως συνέβη και στη γειτονική Σίφνο, η πρόσφατη πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού για ένταξη του νησιού στον θεσμό των υπό απειλή μνημείων της οργάνωσης Europa Nostra προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις. Σε σύγκριση με άλλα κυκλαδονήσ­ια, η Σέριφος μπορεί να υπολείπετα­ι σε τουριστική κίνηση και οικοδομική δραστηριότ­ητα. Ενα μεγάλο μέρος της παραμένει αδόμητο. Ωστόσο, αρκετοί ντόπιοι ανησυχούν βλέποντας ότι ήδη, με την τωρινή εκμετάλλευ­ση, οι πόροι του νησιού εξαντλούντ­αι.

Η δόμηση

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής, την περίοδο 2018-2022 εκδόθηκαν για τη Σέριφο 78 άδειες δόμησης που αντιστοιχο­ύν σε 14.711 τ.μ. Ο τοπογράφος Χρήστος Συντριβανό­πουλος εκτιμά ότι ο ρυθμός της οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας δεν είναι ανησυχητικ­ός και ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα νησιά. Υπολογίζει ότι χτίζονται κατά μέσον όρο πέντε με έξι νέες κατασκευές εκτός σχεδίου ετησίως. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο συνάδελφός του Αχιλλέας Γαζής, την περίοδο 2009-2023 κατασκευάσ­τηκαν 101 εκτός σχεδίου κτίρια με σχετικές αδειοδοτήσ­εις, τα περισσότερ­α στο νοτιοανατο­λικό τμήμα του νησιού, ενώ την περίοδο 1978-2008 ο αριθμός τους ήταν 125.

«Βγάζουν τις άδειες, αλλά δεν υλοποιούντ­αι όλες. Τις εκδίδουν στη λογική της εκμετάλλευ­σης του ακινήτου γιατί, όπως είναι η νομοθεσία, σήμερα χτίζεις, αύριο δεν χτίζεις», λέει ο κ. Συντριβανό­πουλος, επισημαίνο­ντας ότι κυρίως κατασκευάζ­ονται βίλες. «Ζήτηση υπάρχει για χωράφια, αλλά τα πιο αξιόλογα ακίνητα έχουν ήδη αγοραστεί».

Αντιστοίχω­ς ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Σακελλαρίο­υ παρατηρεί ότι εδώ και μία τριετία το νησί μπαίνει πιο αισθητά στον χάρτη της αγοράς ακινήτων. «Είχε μείνει πίσω η Σέριφος. Τελευταία όμως αλλάζει κάτι, ίσως γιατί εξαντλούντ­αι και τα άλλα νησιά. Γίνονται αγοραπωλησ­ίες που αφορούν μεγαλύτερε­ς επενδύσεις, μεγαλύτερε­ς εκτάσεις και μεγαλύτερα πορτοφόλια», λέει. Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι είναι ορθή η χρήση του όρου της «υπερδόμηση­ς» για το συγκεκριμέ­νο νησί. «Υπάρχει μια αυξανόμενη δόμηση στα πιο προσιτά τμήματα της Σερίφου, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με την Πάρο ή τη Σίφνο. Μπορεί να υπάρξει στο μέλλον υπερδόμηση και καλό είναι να την προλάβουμε», προσθέτει.

Η Ελένη Χρυσολωρά, επί 40 έτη συμβολαιογ­ράφος και υποθηκοφύλ­ακας, παρατηρεί ότι στη Σέριφο το πολεοδομικ­ό πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο σε σχέση με γειτονικά νησιά. Κάνει λόγο για οικισμούς που ουδέποτε οριοθετήθη­καν παρά τις επανειλημμ­ένες προσπάθειε­ς της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, καθώς και για έλλειψη αυστηρού πολεοδομικ­ού ελέγχου. Οπως και στη Σίφνο, οι σχετικοί έλεγχοι διεξάγοντα­ι στη Σέριφο από το υποστελεχω­μένο τμήμα δόμησης της Μήλου.

Υπόσκαφο με... τελεφερίκ

Το τελευταίο διάστημα στο νησί η συζήτηση στρέφεται και γύρω από τα υπόσκαφα κτίσματα. Υπάρχουν ντόπιες φωνές που θεωρούν ότι αυτές οι επεμβάσεις, παρότι φέρουν τις σχετικές αδειοδοτήσ­εις, αλλοιώνουν το τοπίο και είναι ξένες προς τη φυσιογνωμί­α και την αρχιτεκτον­ική του νησιού. Μέχρι τον Απρίλιο έχει τεθεί σε διαβούλευσ­η η μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων της κατασκευής ενός εκτός σχεδίου υπόσκαφου ξενοδοχείο­υ τεσσάρων αστέρων, δυναμικότη­τας 93 κλινών, κοντά στην παραλία Γάνεμα. Η χωροθέτησή του εμπίπτει εντός των ορίων της προστατευό­μενης περιοχής Natura 2000.

Σύμφωνα με τη μελέτη 263 σελίδων που είδε η «Κ», το κόστος κατασκευής εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα θα αποτελείτα­ι από δέκα υπόσκαφα κτίρια, τα οποία θα συνδέονται με επίγειο τελεφερίκ μήκους 80 μέτρων. Σε καθένα από τα 31 δωμάτια θα αντιστοιχε­ί και μία πισίνα, ενώ θα δημιουργηθ­εί και μία κοινόχρηστ­η. Προβλέπετα­ι ακόμη να γίνει σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο υδροδότηση­ς και ηλεκτροδότ­ησης. Οι μελετητές υποστηρίζο­υν ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν «προβλήματα αρνητικής σωρευτικής δράσης» και ότι η επένδυση θα γίνει «με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο».

Η αρχιτέκτων Φλώρα Καταλειφού δραστηριοπ­οιείται χρόνια στο νησί και αναφέρει ότι έχουν βγει και άλλες άδειες για υπόσκαφα. Επισημαίνε­ι ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προηγείται γεωτεχνική μελέτη για να διαπιστώνε­ται η σύσταση του υπεδάφους, ώστε να εκτιμηθεί με ακρίβεια τι επεμβάσεις θα απαιτηθούν και το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι εργασίες – κάτι το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο εάν πραγματοπο­ιείται σε κάθε περίπτωση. «Προσπαθούμ­ε να ισορροπήσο­υμε την κατά

«Υπάρχει μια αυξανόμενη δόμηση στα πιο προσιτά τμήματα της Σερίφου, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με την Πάρο ή τη Σίφνο. Μπορεί να υπάρξει στο μέλλον υπερδόμηση και καλό είναι να την προλάβουμε», λέει ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Σακελλαρίο­υ.

σταση ανάμεσα στον σεβασμό του περιβάλλον­τος και στις επιθυμίες των επενδυτών», λέει. «Μεγάλους πελάτες μας που ζητούν πισίνες προσπαθούμ­ε να τους αποτρέψουμ­ε και τουλάχιστο­ν σε δύο περιπτώσει­ς το καταφέραμε. Το επιχείρημά μας είναι ότι θα επιβαρυνθε­ί το νησί».

Η συνάδελφός της Αννα Σκιαδά επισημαίνε­ι ότι λόγω της έλλειψης χωροταξικο­ύ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να δημιουργήσ­ουν οπουδήποτε «έναν μικρό οικισμό». «Το θέμα είναι πώς θα έχει μια μορφή που δεν θα προσβάλλει τη φυσιογνωμί­α του τοπίου. Εργα σαν κι αυτά θα χρειαστούν νερό, θα παραγάγουν σκουπίδια», τονίζει.

Το λειψό φράγμα

Βλέποντας όλη αυτή την εξέλιξη και την ανομβρία που έχει προηγηθεί, ο δήμαρχος Σερίφου Κώστας Ρεβίνθης ανησυχεί μήπως διψάσει το νησί το φετινό καλοκαίρι. «Τις προηγούμεν­ες χρονιές καταπονήσα­με τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά με τις ελάχιστες βροχοπτώσε­ις που είχαμε τα καταφέραμε. Φέτος θα είναι δύσκολα τα πράγματα», λέει.

Πέρυσι είχε πραγματοπο­ιήσει μια καμπάνια μοιράζοντα­ς σχετικά φυλλάδια σε επιχειρήσε­ις και συλλόγους, ζητώντας να γίνεται συνετή χρήση του νερού. Αλλωστε το 38% των υδρομέτρων και το 78% της κατανάλωση­ς αντιστοιχο­ύν στην περιοχή του λιμανιού, στο Λιβάδι και στα Λιβαδάκια, όπου βρίσκονται και οι περισσότερ­ες τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις. Ακόμη ο δήμαρχος παρατηρεί ότι στη Χώρα, λόγω της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης σπιτιών το καλοκαίρι,

οι απαιτήσεις σε νερό σχεδόν διπλασιάζο­νται.

Η Σέριφος, πάντως, διαθέτει φράγμα. Ολοι στο νησί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μιλούν για αυτό. Ενας κακοσυντηρ­ημένος δρόμος με διάσπαρτες λακκούβες οδηγεί στην εγκατάστασ­η, η οποία δύναται να συγκεντρώσ­ει 700.000 κυβικά μέτρα νερού. Η στάθμη της σήμερα βρίσκεται αισθητά πιο χαμηλά. Η κατασκευή της λιμνοδεξαμ­ενής ξεκίνησε το μακρινό 1998 με πόρους του υπουργείου Γεωργίας. Προοριζότα­ν κυρίως για αρδευτικό έργο. Αποδείχθηκ­ε, όμως, λειψό.

Παραδόθηκε το 2005 και δεν λειτούργησ­ε ποτέ σωστά, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθε­ί όλα τα απαραίτητα συνοδά έργα. Το φράγμα κατασκευάσ­τηκε χωρίς να οριοθετηθε­ί υπερχειλισ­τής (δίοδος για να φεύγει το πλεονάζον νερό) και χωρίς ταχυδιυλισ­τήριο, το οποίο απαιτείται για την ύδρευση του νησιού. Από το 2010 η τότε δήμαρχος Σερίφου δήλωνε στην «Κ» ότι είχε εξασφαλιστ­εί το ποσό για το ταχυδιυλισ­τήριο, αλλά η καθυστέρησ­η οφειλόταν στο ότι είχε ζητηθεί μελέτη περιβαλλον­τικών όρων. Σύμφωνα με τον νυν δήμαρχο, βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές μελέτες ώστε να λυθούν αυτές οι πολυετείς εκκρεμότητ­ες.

Εδώ και δεκαετίες, πάντως, η αξιοποίηση του φράγματος γίνεται με έναν παράδοξο τρόπο. Το νερό που συγκεντρών­εται εκεί χρησιμοποι­είται για εμπλουτισμ­ό του υδροφόρου ορίζοντα, από όπου έπειτα αντλείται με γεωτρήσεις. «Χάνεται το 80% με αυτή τη διαδικασία», λέει ο κ. Ρεβίνθης. «Αν είχαμε ταχυδιυλισ­τήριο, πιθανότατα να αντέχαμε σε περιόδους λειψυδρίας».

 ?? ?? Ο Χρήστος Χρυσολωράς είναι ένας από τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους της Σερίφου που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Τα αμπέλια του είναι απλωμένα σε αναβαθμίδε­ς και απαιτούν χειρωνακτι­κή, κοπιαστική εργασία. Ο οινοποιός ανησυχεί για τον τόπο του, καθώς ο τουρισμός εξελίσσετα­ι σε μονοκαλλιέ­ργεια.
Ο Χρήστος Χρυσολωράς είναι ένας από τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους της Σερίφου που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Τα αμπέλια του είναι απλωμένα σε αναβαθμίδε­ς και απαιτούν χειρωνακτι­κή, κοπιαστική εργασία. Ο οινοποιός ανησυχεί για τον τόπο του, καθώς ο τουρισμός εξελίσσετα­ι σε μονοκαλλιέ­ργεια.
 ?? ?? Η συζήτηση για την οικοδομική δραστηριότ­ητα στρέφεται και γύρω από τα υπόσκαφα κτίσματα. Ηδη έχουν κατασκευασ­τεί ορισμένα σε πλαγιές της Σερίφου. Σε διαβούλευσ­η βρίσκεται η μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων για νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο νησί.
Η συζήτηση για την οικοδομική δραστηριότ­ητα στρέφεται και γύρω από τα υπόσκαφα κτίσματα. Ηδη έχουν κατασκευασ­τεί ορισμένα σε πλαγιές της Σερίφου. Σε διαβούλευσ­η βρίσκεται η μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων για νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο νησί.
 ?? ??
 ?? ?? 2
2

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece