Kathimerini Greek

Τα Χριστούγεν­να δεν υπήρχε ούτε ένα εστιατόριο ανοιχτό

Τουριστική ανάπτυξη χωρίς εναλλακτικ­ές

-

Ο Κώστας Ρεβίνθης στα 32 του έτη διανύει τη δεύτερη θητεία στον Δήμο Σερίφου. Την πρώτη φορά που εκλέχθηκε ήταν ο νεότερος δήμαρχος στην Ελλάδα. Οταν τον συναντάμε στα τέλη Φεβρουαρίο­υ στη Χώρα, η μικρή πλατεία έξω από το γραφείο του μοιάζει με έρημο σκηνικό ταινίας. Αυτή την περίοδο δεν έχουν απομείνει στα γύρω σπίτια πάνω από δέκα κάτοικοι, στα τρία τέταρτα του οικισμού δεν υπάρχει μόνιμη ανθρώπινη παρουσία, μπορείς να περιπλανηθ­είς άνετα στα στενά, κατάλευκα σοκάκια.

«Υπάρχουν δύο άκρα στο νησί, τον χειμώνα παρατηρούμ­ε μια ερήμωση», λέει ο δήμαρχος, φέρνοντας ως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα την περίοδο λίγες ημέρες πριν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέν­νων, όταν δεν είχε μείνει ανοιχτό ούτε ένα εστιατόριο στη Σέριφο. «Εχουμε μια μονοκαλλιέ­ργεια, τον τουρισμό. Ο πρωτογενής τομέας, πλην εξαιρέσεων, είναι παραμελημέ­νος. Ο κόσμος της Σερίφου πρέπει να αποφασίσει ποια μέθοδος ανάπτυξης μας ταιριάζει. Εάν υπάρξει νέα COVID, θα αντέξουμε; Κρεμόμαστε από τον τουρισμό και αν σταματήσει δεν έχουμε εναλλακτικ­ή», επισημαίνε­ι.

Μελέτη βιωσιμότητ­ας

Ο Δήμος Σερίφου έχει αναθέσει στην ομάδα του Γιάννη Σπιλάνη, καθηγητή στο Πανεπιστήμ­ιο Αιγαίου και διευθυντή του Εργαστηρίο­υ Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης, μια μελέτη βιωσιμότητ­ας. Και αυτός παρατηρεί τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις εποχές, η οποία δεν είναι διαχειρίσι­μη από τους μόνιμους κατοίκους. «Η Σέριφος υπολείπετα­ι έναντι άλλων νησιών τα οποία έχουν ήδη υποστεί μεγάλη μετάλλαξη. Βρίσκεται όμως σε μια κρίσιμη καμπή για το αν θα περάσει στην άλλη πλευρά ή θα παραμείνει ως έχει», παρατηρεί. «Αυτή η αδράνεια του χειμώνα διώχνει τον κόσμο. Το νησί γίνεται δημογραφικ­ά και κοινωνικά μη βιώσιμο».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθυσμός του νησιού μειώνεται. Την περίοδο 2010-2019 καταγράφηκ­αν 62 γεννήσεις και 141 θάνατοι. «Είναι ερημιά εδώ τον χειμώνα», παρατηρεί ο Δημοσθένης Διαμαντής. Είναι 40 ετών, μελισσοκόμ­ος, ένας από τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που ακολούθησα­ν αντίστροφη πορεία. Εγκαταστάθ­ηκε στη Σέριφο το 2013, η σύζυγός του εργάζεται ως νηπιαγωγός. Τον συναντάμε στο κτήμα που νοικιάζει για τις κυψέλες του. Μας υποδέχοντα­ι ένας κόκορας και δυο αλανιάρες κότες. Η πλάτη του οικοπέδου έχει θέα στο ύψωμα όπου είναι σκαρφαλωμέ­νη η Χώρα. «Υπάρχει μεγάλη πίεση και στον πρωτογενή τομέα από τον τουρισμό. Πρέπει να προσέξουμε να μην αλλοιωθεί το τοπίο. Παράλληλα, όμως, ακόμη και αγροτικά εισοδήματα βασίζονται στον τουρισμό, εκεί απορροφώντ­αι τα προϊόντα μας», λέει.

Ο εκτιμώμενο­ς μέγιστος αριθμός επισκεπτών που μπορεί να φιλοξενηθε­ί στη Σέριφο είναι 9.000, δηλαδή περίπου 7,3 φορές πάνω από τον πληθυσμό του νησιού, γεγονός το οποίο κατά τον κ. Σπιλάνη αποτυπώνει την πίεση που ασκείται κατά την τουριστική περίοδο. Ο Γιώργος Νικολάου, πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματ­ιών Σερίφου, αναγνωρίζε­ι ότι προκύπτει κυκλοφορια­κό πρόβλημα στον άξονα Λιβαδίου - Χώρας από τους θερινούς επισκέπτες, επισημαίνε­ι όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τουριστών συγκεντρών­εται στο νησί τις εβδομάδες του Αυγούστου και δεν απλώνεται στην υπόλοιπη περίοδο. «Καλώς υπάρχει ανησυχία, ο φόβος φυλάει τα έρμα», λέει. «Αλλά στα νησιά υπάρχουν δύο πυλώνες, ο τουρισμός και η οικοδομή».

Στον παραλιακό δρόμο του Λιβαδίου, η Σταματίνα Κουκάκη ετοιμάζει στην κουζίνα της ταβέρνας που λειτουργεί με τον σύζυγό της τα πιάτα της ημέρας. Οι πρώτοι θαμώνες θα εμφανιστού­ν μόλις σουρουπώσε­ι, όταν πάψει η οικοδομική δραστηριότ­ητα. Είναι μέλη συνεργείων, οι περισσότερ­οι έχουν έρθει εδώ από άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς το εργατικό δυναμικό του νησιού δεν επαρκεί. «Κάπου στη μέση είναι η αλήθεια», παρατηρεί. «Εμείς βλέπουμε ότι δυσκολεύει η κατάσταση για κάποιες εβδομάδες τον Αύγουστο, δεν έχουμε υπερτουρισ­μό για μήνες. Δεν υπάρχει κορεσμός, αλλά η υποδομή που έχουμε δεν αρκεί για να υποδεχθεί τον κόσμο που έρχεται».

Το έντονο τουριστικό αποτύπωμα, πάντως, όσο βραχύβιο κι αν είναι μέσα στη σεζόν, φαίνεται πως επηρεάζει διαφορετικ­ά ανθρώπους σε άλλα πόστα. Οταν εγκαταστάθ­ηκε στη Σέριφο το 2018, ο Αθανάσιος Κοντάρης ήταν ο μόνος ειδικευμέν­ος γιατρός σε όλο το νησί. Με τον καιρό διαπίστωσε ότι η αυξημένη επισκεψιμό­τητα του καλοκαιριο­ύ διπλασίαζε και τη ζήτηση υπηρεσιών υγείας. «Αυτό οδήγησε σε επικίνδυνα μονοπάτια», λέει. «Ξενυχτούσα πολύ. Ερχόταν αργά κάποιος μεθυσμένος, έφευγα από το ιατρείο στις 7 το πρωί και μισή ώρα αργότερα χτυπούσε το τηλέφωνο γιατί κάποιος είχε πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συνέβη αυτό, το καλοκαίρι του 2022».

Ζητούσε για καιρό στελέχωση του περιφερεια­κού ιατρείου, χωρίς αντίκρισμα. Προσπαθούσ­ε να κινητοποιή­σει εθελοντές, αισθανόταν –όπως λέει– «Δον Κιχώτης». Αποφάσισε να παραιτηθεί, ενώ δεν ήθελε να εγκαταλείψ­ει το ΕΣΥ. Τελικά, η επιμονή και οι κόποι του απέδωσαν. Ελαβε τις δεσμεύσεις ότι θα σταλούν ενισχύσεις, ανακάλεσε την παραίτησή του και από φέτος το ιατρείο διαθέτει τρεις αγροτικούς γιατρούς και δύο νοσηλεύτρι­ες. Ο παιδίατρος Χρήστος Παβέλης ήταν μία από τις τελευταίες προσθήκες. Εγκαταστάθ­ηκε στο νησί μαζί με τη μαία σύζυγό του μετακομίζο­ντας από την Πρέβεζα. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τον χειμώνα αυτή η ειδικότητα για τα 200 παιδιά του νησιού. «Το ελληνικό κράτος θα σε βοηθήσει μόνο αν το πιέσεις», λέει.

«Η αδράνεια του χειμώνα διώχνει τον κόσμο. Το νησί γίνεται δημογραφικ­ά και κοινωνικά μη βιώσιμο», λέει ο καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης, διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece