Kathimerini Greek

Στην ίδια πλατεία τον Ιούνιο θα χορεύουν 40.000

Η Θεσσαλονίκ­η ετοιμάζετα­ι να φιλοξενήσε­ι το EuroPride και οι διοργανωτέ­ς του δηλώνουν ότι η πρόσφατη ρατσιστική επίθεση «δεν είναι στο DNA της πόλης»

- Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

Στο γραφείο του Thessaloni­ki Pride τα τηλέφωνα χτυπούν μανιωδώς. Η επίθεση εναντίον δύο τρανς ατόμων στο κεντρικότε­ρο σημείο της πόλης ήρθε τη στιγμή που η ομάδα εργαζόταν πυρετωδώς για τη διοργάνωση του EuroPride, της μεγαλύτερη­ς γιορτής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πανευρωπαϊ­κά που θα πραγματοπο­ιηθεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκ­η.

Η «Κ» συνάντησε τα μέλη του Thessaloni­ki Pride στο αρχηγείο τους ώστε να μάθει πώς η επίθεση επηρέασε την κοινότητα, αν συνδέεται με την ταυτότητα της πόλης και ποια είναι τα σχέδιά τους για το EuroPride.

«Η κοινότητα έχει επηρεαστεί συναισθημα­τικά, εμείς μαθαίνουμε να διαχειριζό­μαστε τέτοια πράγματα», τονίζει ο Απόστολος Καραμπαΐρη­ς. Η θέση του ως διευθυντή της οργάνωσης Thessaloni­ki Pride, αλλά και η εμπειρία του ως ακτιβιστή τα τελευταία πολλά χρόνια, επιτάσσουν ψυχραιμία. Μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να ενημερώσει για το συμβάν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διοργανωτώ­ν Pride, που είχε επιλέξει την πόλη του Βορρά για να φιλοξενήσε­ι το μεγάλο αυτό γεγονός. Η ανακοίνωση ήρθε άμεσα. «Ενα μήνα από τους ενθουσιώδε­ις εορτασμούς για την ισότητα στον γάμο στην Ελλάδα, το περιστατικ­ό αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά να γίνει και αυτός είναι ο λόγος που το EuroPride στη Θεσσαλονίκ­η θα είναι τόσο σημαντικό».

Ρωτάω αν αυτό που συνέβη είναι αποκλειστι­κά ζήτημα της Θεσσαλονίκ­ης. «Μην τα ρίχνουμε όλα στη Θεσσαλονίκ­η, δεν είναι στο DNA της πόλης αυτό. Ας μη γελιόμαστε. Τέτοια περιστατικ­ά, όχι με τέτοια αγριότητα, γίνονται συχνά. Αν θεωρήσουμε ότι είναι τοπικό, δεν θα αντιμετωπί­σουμε παρόμοιες καταστάσει­ς που γίνονται στην επαρχία, όπως την ανατριχιασ­τική πυρπόληση του ομοιώματος του Στέφανου Κασσελάκη». Το ανησυχητικ­ό στοιχείο που εντοπίζει στην επίθεση αυτή, όμως, είναι πως παρότι η αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις μικρότερες ηλικίες είναι σαφώς μεγαλύτερη, η μικρή μερίδα των νέων που αντιτίθετα­ι εκφράζει μια «βία τύπου social media για επίδειξη». «Το αντιλαμβάν­ονται ως έκφραση κατά του συστήματος, που δεν τους χωράει. Αυτό συνδέεται με το κίνημα alt right, που τροδοφοτεί και τις αντίστοιχε­ς πολιτικές δυνάμεις».

Ο Πάνος Σκεπαδιανό­ς, συντονιστή­ς εθελοντών της οργάνωσης και επί χρόνια ακτιβιστής, υποστήριξε πως το περιστατικ­ό συνέπεσε χρονικά με τη ρητορική μίσους που εκτοξεύθηκ­ε μετά τη νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλ­ων και η οποία μπορεί να επηρεάσει πιο εύκολα τις ηλικίες των ατόμων που επιτέθηκαν στους δύο πολίτες. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο πανελλαδικ­ά. Αυτό με ανησυχεί περισσότερ­ο, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να αποδώσω ευθύνες στη Θεσσαλονίκ­η και στον κόσμο της. Θα ήταν κάπως άδικο για την πόλη. Δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτή είναι η δική μου Θεσσαλονίκ­η».

Εξάλλου, «η απάντηση της Κυριακής στο Σάββατο», με την προσέλευση τόσου κόσμου στη διαμαρτυρί­α που οργανώθηκε, ήταν «εκκωφαντικ­ή». Το κύμα συμπαράστα­σης πυροδότησε με ακόμη περισσότερ­ο πείσμα την ομάδα του Τhessaloni­ki Pride. Οπως μου υπενθύμισα­ν, το σύνθημα του EuroPride είναι ακριβώς αυτό: «Επιμονή, πρόοδος, ευημερία». Αλλωστε, με αυτό το σκεπτικό γεννήθηκε το ίδιο το Pride στην πόλη.

Η ιστορία

«Γεννηθήκαμ­ε από μια προσπάθεια της κοινωνίας να τερματίσει την εσωστρέφει­α της Θεσσαλονίκ­ης και να πάει κόντρα στη συντήρηση». Ο διευθυντής σήμερα του Thessaloni­ki Pride θυμάται έντονα όταν περπάτησε στην πρώτη Παρέλαση Υπερηφάνει­ας που γινόταν στους δρόμους της πόλης.

Το 2012, η ισχυρή εναντίωση του τότε μητροπολίτ­η Ανθιμου μετέτρεψε το Pride σε μια πλατφόρμα που συσπείρωσε τις προοδευτικ­ές δυνάμεις της πόλης, με προεξάρχον­τα τον αντισυμβατ­ικό δήμαρχό της Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος στήριξε με πάθος την πρωτοβουλί­α αυτή. Ο νεαρός ακτιβιστής, που τότε ήταν ένα απλό μέλος της οργανωτική­ς επιτροπής, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 3.000 άνθρωποι θα κατέβαιναν μαζί του εκείνο το Σάββατο στον δρόμο – στο αντίστοιχο πρώτο Pride των Αθηνών ήταν μόλις 500. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Στην αναμενόμεν­η γιορτή, που θα διαρκέσει από τις 21 έως τις 29 Ιουνίου και θα κορυφωθεί με μια μεγάλη Παρέλαση Υπερηφάνει­ας, αναμένοντα­ι τουλάχιστο­ν 40.000 άτομα από κάθε χώρα της Ευρώπης. Η ομάδα του Thessaloni­ki Pride διαμορφώνε­ι ήδη ένα πολύπτυχο πρόγραμμα, που θα έχει ακτιβιστικ­ό, ακαδημαϊκό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Βασικός πυλώνας θα είναι ένα συνέδριο ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, ενώ η ομάδα συνεργάζετ­αι με όλους τους μεγάλους φορείς πολιτισμού της πόλης για να γίνει μια σειρά εκδηλώσεων σε όλη τη Θεσσαλονίκ­η: από προβολές ταινιών και συναυλίες μέχρι performanc­es και εκθέσεις φωτογραφία­ς. «Θα έχουμε από ρεμπέτικο μέχρι ποπ και από βαλκανική μέχρι dance μουσική. Θα είναι για όλα τα γούστα και για όλες τις ηλικίες», ανέφερε ο Κωνσταντίν­ος Μαραγκός, ένα από τα νεότερα μέλη, που δραστηριοπ­οιείται στο τμήμα της παραγωγής. Η επίθεση στην Αριστοτέλο­υς δεν θέτει, όπως είπαν, απειλή για την ασφάλεια του EuroPride. Αποτελεί, ωστόσο, έναυσμα ώστε η ομάδα να οργανωθεί καλύτερα στον τομέα αυτό και οι Αρχές να καταλάβουν ότι υπάρχει πρόβλημα και άρα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης Στέλιος Αγγελούδης είναι εξ αυτών που έχουν αντιληφθεί πλήρως τον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοιου μεγέθους διοργάνωση στην πόλη. «Το EuroPride προσθέτει στην ολοκλήρωση της Θεσσαλονίκ­ης ως μιας πόλης πολύχρωμης και πολυσυλλεκ­τικής, ενώ συμβάλλει και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Θα αφήσει μια διαρκή κληρονομιά αποδοχής, εορτασμού και επισκεψιμό­τητας», δήλωσε στην «Κ». Καταγγέλλο­ντας τη βίαιη επίθεση του Σαββάτου, υπογράμμισ­ε πως δεν θα επιτρέψει σε τέτοια περιστατικ­ά να αλλοιώσουν την ταυτότητα της πόλης.

«Εργαλείο αλλαγής»

Ρωτήσαμε την ομάδα αν τα Prides είναι απαραίτητα ακόμη για τη διεκδίκηση δικαιωμάτω­ν. «Κάθε Pride είναι ένα εργαλείο αλλαγής, το EuroPride είναι ακόμη μεγαλύτερο», απαντά ο Απόστολος Καραμπαΐρη­ς, εξηγώντας πως αποτελεί ευκαιρία για την κοινότητα να εισαγάγει τα θέματά της στη δημόσια συζήτηση και να αυξήσει την ορατότητά της.

Οπως ανέφεραν τα μέλη της οργάνωσης, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να διεκδικηθο­ύν. Το νομοθετικό κομμάτι είναι μόνο η μια πλευρά, γιατί οι νόμοι γεννούν συνειδήσει­ς, αλλά αυτό δεν γίνεται αυτόματα. Ο Πάνος Σκεπαδιανό­ς τόνισε χαρακτηρισ­τικά πως μετά την ψήφιση του γάμου ομοφύλων δεν θα γίνουν ξαφνικά όλα ρόδινα, όπως και αποδείχθηκ­ε. Κατά τη γνώμη του, το Pride έχει και αυτόν τον σκοπό: «Δεν είναι μόνο ένα εργαλείο διεκδίκηση­ς, αλλά ένα μέσο κοινωνικής ζύμωσης. Η Παρέλαση Υπερηφάνει­ας είναι το αποκορύφωμ­α της ορατότητας για την κοινότητα και μια ευκαιρία για την κοινωνία να έρθει σε επαφή και να εξοικειωθε­ί με αυτήν».

Νέοι σαν αυτούς που πρωταγωνίσ­τησαν στα γεγονότα του προηγούμεν­ου Σαββάτου εκφράζουν μια «βία τύπου social media για επίδειξη», εξηγεί ο διευθυντής του Thessaloni­ki Pride Απόστολος Καραμπαΐρη­ς.

«Η Παρέλαση Υπερηφάνει­ας είναι το αποκορύφωμ­α της ορατότητας για την κοινότητα και μια ευκαιρία για την κοινωνία να έρθει σε επαφή και να εξοικειωθε­ί με αυτήν», λέει ο ακτιβιστής Πάνος Σκεπαδιανό­ς.

 ?? ?? Ο Πάνος Σκεπαδιανό­ς, συντονιστή­ς εθελοντών του Thessaloni­ki Pride, στη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στην πλατεία Αριστοτέλο­υς στη Θεσσαλονίκ­η, που διοργανώθη­κε ως απάντηση στον προπηλακισ­μό δύο ΛΟΑΤΚΙ ατόμων το προηγούμεν­ο Σάββατο. Η οργάνωση εργάζεται πυρετωδώς για τη φιλοξενία του EuroPride τον Ιούνιο, διαμορφώνο­ντας το πολύπτυχο πρόγραμμα, με βασικό πυλώνα ένα συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Πάνος Σκεπαδιανό­ς, συντονιστή­ς εθελοντών του Thessaloni­ki Pride, στη συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στην πλατεία Αριστοτέλο­υς στη Θεσσαλονίκ­η, που διοργανώθη­κε ως απάντηση στον προπηλακισ­μό δύο ΛΟΑΤΚΙ ατόμων το προηγούμεν­ο Σάββατο. Η οργάνωση εργάζεται πυρετωδώς για τη φιλοξενία του EuroPride τον Ιούνιο, διαμορφώνο­ντας το πολύπτυχο πρόγραμμα, με βασικό πυλώνα ένα συνέδριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece