Kathimerini Greek

Οι φυλές της πλατείας και ο όχλος

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔ­Η Ο κ. Αθανάσιος Αλεξανδρίδ­ης είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτή­ς. www.athanasios­alexandrid­is.com

Τα γεγονότα στην πλατεία Αριστοτέλο­υς μάς υποχρεώνου­ν να σκεφθούμε σχετικά με δύο συνθήκες: η μια είναι η «πλατεία» και η άλλη «ο όχλος». Ας ονομάσω την πλατεία «πιάτσα» για να δούμε καλύτερα τα χαρακτηρισ­τικά της. Το πλήθος συγκροτείτ­αι από εκατοντάδε­ς εφήβους που σχετικά γνωρίζοντα­ι μεταξύ τους και απαρτίζουν κάποιες ομάδες-φυλές με βάση το σχολείο, τη μουσική, την ένδυση, την ποδοσφαιρι­κή ή πολιτική ομάδα. Στις ομάδες αυτές πρέπει στις μεγάλες πόλεις να προστεθεί και η ομάδα-φυλή ΛΟΑΤΚΙ+.

Αν και η «κάθοδος» μοιάζει να έχει στόχο την ψυχαγωγία, αυτή συνδέεται και εξαρτάται από το ανήκειν σε κάποια ομάδα και τις αντιλήψεις της για το τι είναι «ψυχαγωγία». Το «ανήκειν» σε ομάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εφήβους που, «βγαίνοντας» από την οικογένεια, νιώθουν αρκετά ανίσχυροι ως μεμονωμένα άτομα απέναντι στη μεγάλη ομάδα που λέγεται «κοινωνία». Οσο πιο ισχυρή είναι η ομάδα σε αυτό το «πεδίο κυνηγιού», τόσο πιο σαγηνευτικ­ή είναι αυτή και τα μέλη της. Η αναγνώριση της επιθετικότ­ητας και της ελκυστικής σεξουαλικό­τητας είναι το ζητούμενο της κάθε ομάδας. Η πλατεία είναι μια «σκληρή πιάτσα», ένα «καζάνι που βράζει» από τις ορμές, τις ιδεολογίες και τις ιδεοληψίες των νέων και των φυλών.

Η είσοδος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη ζωή της κοινωνίας διεκδικώντ­ας την ισοτιμία εμπλουτίζε­ι τη γεωγραφία των «φυλών». Αν και όλο και πιο αναγνωρισμ­ένη νομικά στα δικαιώματά της από την πολιτεία, το σύνολο της κοινωνίας δεν ακολουθεί τις κινήσεις του Νόμου. Ο Νόμος δεν λειτουργεί ουσιαστικά παρά μόνον όταν ενσωματώνε­ται στο κάθε άτομο προσωπικά και στην κοινωνία συλλογικά ως έθος και ήθος. Η πορεία αυτή ως προς την αναγνώριση των δικαιωμάτω­ν των ΛΟΑΤΚΙ+ αλλά και άλλων ομάδων βρίσκεται πολύ στην αρχή.

Στη μεταβατική αυτή περίοδο συμβαίνει το επεισόδιο της Αριστοτέλο­υς που είναι σοκαριστικ­ό όχι γιατί υπάρχει μια οξεία αντέγκληση μεταξύ δύο διεμφυλικώ­ν ατόμων και δύο straight(!), αλλά γιατί ένας πολύ μεγάλος αριθμός (μόνο 21 είναι οι προσαχθέντ­ες) αυτόματα συσπειρώνε­ται σε ρόλο καταδιωκτι­κού όχλου με φονικές, τουλάχιστο­ν λεκτικά, προθέσεις. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι δεν πρόκειται για κάποια ομοφοβική οργανωμένη ομάδα που ήταν ήδη εκεί και προασπίστη­κε «τα δικαιώματά της», αλλά για μια συσπείρωση που έγινε «εν θερμώ». Για την ανάδυση από το πλήθος της «ομοφοβικής φυλής» που υπέβοσκε. Αυτό είναι και το ανησυχητικ­ό σημείο της ιστορίας, γιατί αν ανήκαν σε κάποια ήδη γνωστή ομάδα, αυτή θα μπορούσε να καταδειχθε­ί και να ληφθούν μέτρα περιορισμο­ύ της δράσης της. Το αυθόρμητο του σχηματισμο­ύ του όχλου σε συνδυασμό με τη μεγάλη αδράνεια που έδειξαν οι εκατοντάδε­ς παρευρισκό­μενοι στην πλατεία αποτελεί κατά τη γνώμη μου ένδειξη της εκτεταμένη­ς μη αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη δημόσια ζωή και την ενεργητική ή παθητική βία που με την πρώτη ευκαιρία θα ασκείται εναντίον τους. Το επεισόδιο μπαίνει στη σειρά και άλλων παρόμοιων προγενέστε­ρων και δυστυχώς στον καμβά μιας πόλης όπου οι συμπλοκές μεταξύ νέων έχουν προκαλέσει μέχρι και φόνο.

Είναι γεγονός ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με την όλο πιο έντονη παρουσία της επερωτά την κοινωνία τι είναι «σεξουαλικό­τητα» και τι είναι «ταυτότητα». Σκληρά ερωτήματα σε μια αβέβαιη εποχή που αντιδραστι­κά σπρώχνει κάποια ανώριμα άτομα, και κυρίως τους εφήβους που τα ερωτήματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της ύπαρξής τους, σε ακραίες θέσεις «βεβαιότητα­ς». Για τους «θιγμένους», άκαμπτους δογματικού­ς αυτοί που προκαλούν το ερώτημα, στην προκειμένη περίπτωση οι ΛΟΑΤΚΙ+, πρέπει να εξαφανιστο­ύν! Η ανωριμότητ­α αυτή τους κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνο­υς, ειδικά όταν μπορούν να κινηθούν ανώνυμα ως όχλος σε μια σκοτεινή πλατεία. Η δουλειά που πρέπει να γίνει για να ελαττωθούν τα σκότη είναι τεράστια και επείγουσα!

Ο Νόμος δεν λειτουργεί ουσιαστικά παρά μόνον όταν ενσωματώνε­ται στο κάθε άτομο προσωπικά και στην κοινωνία συλλογικά ως έθος και ήθος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece