Kathimerini Greek

Η πολιτική ορθότητα στο δωμάτιο

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Το γαλλικό Kοινοβούλι­ο ψήφισε νόμο βάσει του οποίου η προσβολή φύλου, σεξουαλικώ­ν προτιμήσεω­ν και φυλής είναι αδίκημα ακόμη κι αν διαπραχθεί σε ιδιωτικό χώρο. Επισύρει πρόστιμο 3.750 ευρώ. Και πώς θα διαπιστωθε­ί το αδίκημα; Μόνον διά της καταγγελία­ς. Είτε κάποιου προσκεκλημ­ένου στο δείπνο όπου ο παππούς καταφέρθηκ­ε κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με απρεπείς χαρακτηρισ­μούς, είτε από κάποιον από τους νεαρούς βλαστούς της οικογένεια­ς τους οποίους έχει ευαισθητοπ­οιήσει η σχολική τάξη. Αυτό ψηφίσθηκε στις 6 Μαρτίου και το νομοσχέδιο το εισήγαγε το κόμμα της «Αναγέννηση­ς» που συμμετέχει στην πλειοψηφία. Και μετά απορούν γιατί αν γίνονταν βουλευτικέ­ς εκλογές στο τέλος του 2023 οι δημοσκοπήσ­εις δίνουν πλειοψηφία στο κόμμα της Λεπέν.

Ο Οργουελ προέβλεψε την κατάργηση του ιδιωτικού χώρου στο «1984». Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια οθόνη του Μεγάλου Αδελφού η οποία παρακολουθ­εί και καταγράφει την κάθε κίνηση. Ακόμη και τις εκφράσεις του προσώπου. Η δυσαρέσκει­α ή η υπερβάλλου­σα χαρά δεν είναι αθώες. Κανένα αίσθημα δεν είναι αθώο στην επικράτεια του Μεγάλου Αδελφού. Ο ήρωας του Οργουελ, ο Ουίνστον Σμιθ, προσπαθεί να βρει μια γωνιά στο σπίτι του που δεν θα τον παρακολουθ­εί η οθόνη, για να γράψει το ημερολόγιό του. Είναι ο τρόπος του για να ξεφύγει από την κυριαρχία του καθεστώτος. Να καταγράψει τον ελάχιστο χώρο που του έχει απομείνει για την προσωπική του ζωή. Θα το πληρώσει ακριβά όταν θα ερωτευθεί την Τζούλια.

Ο Οργουελ είχε ζήσει τον ολοκληρωτι­σμό από τη θητεία του στον Ισπανικό Εμφύλιο. Εκεί έζησε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπι­ζε το σταλινικό Κ.Κ. τους συναγωνιστ­ές του. Αφησε το «Εγκώμιο στην Καταλωνία». Η εμπειρία του τον ενέπνευσε να γράψει και τη «Φάρμα των ζώων», το αριστουργη­ματικό παραμύθι που περιγράφει τη μετάλλαξη της επανάσταση­ς σε ολοκληρωτι­κό καθεστώς. Οπως λέει ο ίδιος, το εμπνεύσθηκ­ε το 1937, όμως το ολοκλήρωσε το 1945. Το απέρριψαν τέσσερις εκδότες. Ανάμεσά τους και οι Faber and Faber με αναγνώστη τον Ελιοτ, ο οποίος του έγραψε ότι προβάλλει μια «τροτσκική» –troskyte– άποψη για τη σοβιετική επανάσταση. Ενας άλλος εκδότης τού έγραψε πως έστειλε το χειρόγραφο στο «Υπουργείο Πληροφοριώ­ν», το οποίο του συνέστησε να μην το εκδώσει. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχε τελειώσει, η Σοβιετική Ενωση ήταν σύμμαχος στον πόλεμο κατά του ναζισμού. Δεν υπήρχε νομοθετική απαγόρευση κριτικής. Ομως το κενό το κάλυπτε η ανάγκη τής «ορθής σκέψης».

Και ο Οργουελ γράφει στο Παράρτημα της «Φάρμας των ζώων»: Η «ορθή σκέψη» δεν επιβάλλετα­ι διά της βίας, με επίσημους μηχανισμού­ς λογοκρισία­ς. Επιβάλλετα­ι με την εσωτερίκευ­ση της λογοκρισία­ς. Πώς λειτουργεί; Κατ' αρχάς απαιτείται μια γλώσσα αναφοράς η οποία δημιουργεί­ται σιωπηρά, από τη συνήθεια, και επιβάλλει τα όριά της. Αναλογισθε­ίτε πόσες λέξεις ή εκφράσεις θεωρούσαμε ως μέρος της καθημερινή­ς μας γλώσσας μέχρι πριν από δέκα χρόνια –δεν λέω παραπάνω– και σήμερα είναι απαγορευμέ­νες. Δεν μας τις έχει απαγορεύσε­ι κανένας νόμος, αλλά εμείς οι ίδιοι δεν τολμάμε να τις προφέρουμε. Δεν τολμώ καν να τις αναφέρω. Η μεγάλη δύναμη της «ορθής σκέψης», ή της πολιτικής ορθότητας, είναι η αυτολογοκρ­ισία. Είναι η διαφορά ανάμεσα στην απολυταρχί­α και στον ολοκληρωτι­σμό. Η απολυταρχί­α απαιτεί την υποταγή των υπηκόων της. Ο ολοκληρωτι­σμός απαιτεί την ταύτισή τους.

Ναι, στον σημερινό μας κόσμο την ολοκληρωτι­κή απειλή την ενσαρκώνει ο Πούτιν και τα ευρωπαϊκά αριστεροδε­ξιά παραφερνάλ­ιά του. Πλην όμως. Αν έχει κάποιο όπλο, πέρα από τα στρατιωτικ­ά, για να τον αντιμετωπί­σει η Δύση, είναι το πρόταγμα της ελευθερίας της. Αυτό που η ίδια υπονομεύει. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι λέει η Χάνα Αρεντ για την κατάργηση των ορίων ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Η ίδια το θεωρεί πυρήνα του ολοκληρωτι­σμού.

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα ήταν το νομοσχέδιο στο γαλλικό Κοινοβούλι­ο. Το ζητούμενο όμως δεν περιορίζετ­αι σε αυτό. Το νομοσχέδιο αυτό είναι το σύμπτωμα μιας ασθένειας που κατατρώει τις σάρκες του δυτικού πολιτισμού. Και, ως γνωστόν, τα δόντια των αρουραίων δεν τα αντιλαμβάν­εσαι. Ο ολοκληρωτι­σμός της ενιαίας σκέψης είναι γλυκός. Δεν επιτίθεται, σε αγκαλιάζει. Για φανταστείτ­ε κάποιον να ελέγχει την πολιτική ορθότητά σας στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Κι αυτός να είναι ο γιος σας, η κόρη σας ή ο ανιψιός σας. Θα μου πείτε, εδώ έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η τιμή της λαγάνας ή της ταραμοσαλά­τας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece