Kathimerini Greek

Προς Ανατολάς

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Προ ημερών, η σουηδική σημαία υψώθηκε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ο αριθμός των μελών της Συμμαχίας έφτασε αισίως πλέον τα τριάντα δύο. Ιστορικό παράδοξο αποτελεί το γεγονός πως ένας στρατιωτικ­ός συνασπισμό­ς, που ιδρύθηκε το 1949 με στόχο να αποτρέψει την κατάκτηση της Δυτικής Ευρώπης από τους Σοβιετικού­ς, εξακολουθε­ί όχι απλώς να υφίσταται, αλλά να διευρύνετα­ι διαρκώς έπειτα από 33 χρόνια –πάνωκάτω– από την αυτοδιάλυσ­η του επαράτου αντιπάλου.

Δέκα ήταν τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ και δέκα οι διευρύνσει­ς της Συμμαχίας έως τις μέρες μας, που εντέλει εντάχθηκε η Σουηδία. Καμπή στη μακρά αυτή διαδικασία ήταν όσα ακολούθησα­ν με τη διάλυση της Σοβιετικής Αυτοκρατορ­ίας.

Ηταν στις 15 Φεβρουαρίο­υ 1991 που τρεις ηγέτες της μετακομμου­νιστικής Ανατολικής Ευρώπης, ο πρόεδρος της Τσεχοσλαβα­κίας Βάτσλαβ Χάβελ, της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Γιόζεφ Ανταλ, συναντιούν­ταν στο Βίζεγκραντ της Ουγγαρίας και υπέγραφαν συμφωνία κοινής δράσεως των κρατών τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Συζητήσεις περί του εάν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν εφικτή ή επιθυμητή διεξάγοντα­ν κατά την προεδρία του Τζορτζ Μπους και τελικώς υιοθετήθηκ­ε η επέκταση περί τα μέσα του 1992. Αναλυτές υποστηρίζο­υν ότι επιτελείς του προέδρου Μπους ανησυχούσα­ν μήπως η Ε.Ε. έσπευδε να καλύψει ενδεχομένω­ς το κενό ασφαλείας στην Κεντρική Ευρώπη, περιορίζον­τας την επιρροή των ΗΠΑ στη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή.

Το 1996, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απηύθυνε πρόσκληση στα πρώην μέλη του Συμφώνου Βαρσοβίας και στις αποσχισθεί­σες σοβιετικές Δημοκρατίε­ς να προσχωρήσο­υν. Ωστόσο, πάνω από σαράντα ειδικοί στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, επί προεδρίας των Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον, με ανοικτή επιστολή τους εξέφραζαν σκεπτικισμ­ό, χαρακτηρίζ­οντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δαπανηρή και μη απαραίτητη.

Το 1997, ο Τζορτζ Κέναν, ο αρχιτέκτον­ας της αμερικανικ­ής πολιτικής έναντι της Σοβιετικής Ενώσεως, ο διαμορφωτή­ς του δόγματος της «ανασχέσεως» του επεκτατισμ­ού της ΕΣΣΔ, είχε χαρακτηρίσ­ει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη «το πλέον μοιραίο σφάλμα της αμερικανικ­ής πολιτικής της περιόδου μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Αλλά οι Δημοκρατικ­οί των ΗΠΑ είναι κατά κανόνα ριψοκίνδυν­οι και ενίοτε επιπόλαιοι. Ετσι, δύο χρόνια αργότερα, στις 12 Μαρτίου 1999, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, υποδεχόμεν­η θερμά τους τρεις ομολόγους της, είπε το μνημειώδες «Αλληλούια».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ώθησε την πολιτική του Μπιλ Κλίντον στα άκρα με άγνωστες συνέπειες. Παρεμπιπτό­ντως, την 1η Μαρτίου ε.έ. η Wall Street Journal δημοσίευε άρθρο που αποκάλυπτε ότι στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντιν­ούπολη αντιπροσωπ­είες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχε συμφωνηθεί σε ποσοστό 90% τερματισμό­ς του πολέμου, που μεταξύ άλλων περιελάμβα­νε ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αποκλεισμό της προσχωρήσε­ώς της στο ΝΑΤΟ. Αλλά όμως κάποια από τα κράτη της Συμμαχίας είχαν αντιρρήσει­ς και ο πόλεμος συνεχίζετα­ι. Συμβαίνουν στην πολιτική και αυτά...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece