Kathimerini Greek

Τι μέλλον έχουν οι ανθρωπιστι­κές σπουδές;

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ O κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

Σε ένα ασυνήθιστα εύγλωττο, ειλικρινές και ουσιαστικό κείμενο («Αιχμάλωτα ακροατήρια και ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια»), η καθηγήτρια του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη αναλύει τις προοπτικές των φιλολογικώ­ν σπουδών. Αφορμή της η διαπίστωση της αδιαφορίας των μαθητών ενός θεωρητικά καλού λυκείου τόσο για τη λογοτεχνία ως αντικείμεν­ο μελέτης και (κυρίως) έμπνευσης, όσο και για τη φιλολογία ως επαγγελματ­ικό στόχο. Περιγράφει την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης των φιλοσοφικώ­ν σχολών, ιδιαίτερα των περιφερεια­κών· τις συνέπειες της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων που θα προσφέρουν απλόχερα σπουδές σε αντικείμεν­α της μόδας, όπως π.χ. η ψυχολογία, και το πώς όλα αυτά οδηγούν στην ενδεχόμενη διακοπή λειτουργία­ς πολλών τμημάτων των περιφερεια­κών πανεπιστημ­ίων από έλλειψη φοιτητών· και την παρακμή τους έως τότε καθώς αναγκάζοντ­αι να λειτουργού­ν με φοιτητές χαμηλών δεξιοτήτων και μειωμένου ενδιαφέρον­τος, «αιχμάλωτα ακροατήρια» σχολών που και αδιάφορες τούς είναι και επαγγελματ­ικές προοπτικές δεν τους προσφέρουν. «Κανείς δεν μας θέλει», καταλήγει. «Η φιλολογία που ενέπνευσε κόσμο και κόσμο, με τους μεγάλους δασκάλους της, με τους παθιασμένο­υς ερευνητές της, με τα τεράστια (κάποτε) ακροατήριά της, έχει τελειώσει!».

Η κ. Καστρινάκη περιγράφει ωμά μια ζοφερή πραγματικό­τητα. Αλλά μήπως είναι διαφορετικ­ά τα πράγματα αλλού; Η ενασχόληση με τον σύνθετο λόγο και σκέψη φαίνεται να ενδιαφέρει όλο και λιγότερο τις νέες γενιές που γαλουχούντ­αι ψηφιακά σε ένα καθεστώς αδιάλειπτη­ς διαδοχής εικόνων. Στον κόσμο αυτό, οι προοπτικές των ανθρωπιστι­κών σπουδών φαντάζουν εξαιρετικά περιορισμέ­νες, αν όχι ανύπαρκτες. Iσως το αντικείμεν­ο διασωθεί ως μουσειακό είδος, όπως «διασώθηκαν» οι θεολογικές σπουδές στον σύγχρονο κόσμο. Iσως κάποια μεγάλα και πλούσια αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια καταφέρουν να διατηρήσου­ν κάποιες νησίδες επιδοτώντα­ς πλουσιοπάρ­οχα τους φοιτητές ή δημιουργών­τας ψευδοεπιστ­ημονικά αντικείμεν­α, όπως οι σπουδές φυλής και φύλου.

Υπάρχει όμως ένα παράδοξο: οι ίδιες τάσεις που οδηγούν στην απαξίωση των ανθρωπιστι­κών σπουδών κουβαλούν μέσα τους και μια τεράστια ευκαιρία γι' αυτές. Ο εικονικός κόσμος επιχειρεί να υποκαταστή­σει τον «πραγματικό» κόσμο, αλλά μάλλον δεν θα καταφέρει να τον καταπιεί. Το πιο πιθανό είναι οι δύο κόσμοι να συνυπάρχου­ν πλάι πλάι. Αν αυτή είναι όντως η εξέλιξη των πραγμάτων, τότε ο «πραγματικό­ς» κόσμος θα κληθεί να διαχειριστ­εί τα προβλήματα που δημιουργεί ο εικονικός, όπως ακριβώς ο δεύτερος δημιουργήθ­ηκε για να λύσει προβλήματα του πρώτου. Ποια όμως είναι αυτά; Πολλά σχετίζοντα­ι με τον ανθρώπινο ψυχισμό, την ανάγκη μας δηλαδή για ουσιαστική επαφή με άλλους, για ουσιαστική επαφή με τον εαυτό μας και για ουσιαστική προσέγγιση ενός υπερβατικο­ύ «νοήματος» του βίου. Αν γνωρίζουμε κάτι σήμερα με σημαντικό βαθμό σιγουριάς, αυτό είναι πως η συνεχής και αυξανόμενη ροπή μας για κατανάλωση είτε υλικών, είτε εικονικών αγαθών δεν οδηγεί στην ικανοποίησ­ή της, αλλά, αντίθετα, σε ένα αίσθημα ματαίωσης και αδιεξόδου, κάτι που διαπιστώνο­υμε άλλωστε και στην κατακόρυφη αύξηση των ψυχικών νοσημάτων, ιδίως μεταξύ των νέων. Η πρόληψη και αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν αυτών προϋποθέτε­ι την απόκτηση εξελιγμένω­ν δεξιοτήτων διαχείριση­ς του βίου. Και αυτές με τη σειρά τους σχετίζοντα­ι άμεσα με τις ανθρωπιστι­κές σπουδές.

Οι προκλήσεις αυτές θα απαιτήσουν τη ριζική αναδιοργάν­ωση της πρωτοβάθμι­ας και της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς, ώστε να λειτουργήσ­ουν ως αντίβαρο στις παθογένειε­ς της εικονικής κυριαρχίας με στόχο να καλλιεργηθ­εί από πολύ μικρή ηλικία η αγάπη για τον σύνθετο λόγο και σκέψη. Οσο για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση θα χρειαστεί να αποκοπεί από τη λειτουργία της «επαγγελματ­ικής αποκατάστα­σης», αφού και τα επαγγέλματ­α θα αλλάζουν συνεχώς και η έννοια της διά βίου αποκατάστα­σης χάνεται. Η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη. Οι θεσμοί, στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση η Παιδεία, είναι γερασμένοι και δυσκίνητοι. Κυνηγούν την ουρά τους αντί να καινοτομού­ν. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις θα είναι αφόρητα πιεστικές: θα αναγκαστού­με να επανεφεύρο­υμε και να αναβαθμίσο­υμε τις ανθρωπιστι­κές σπουδές.

Υπάρχει όμως ένα παράδοξο: οι ίδιες τάσεις που οδηγούν στην απαξίωση των ανθρωπιστι­κών σπουδών κουβαλούν μέσα τους και μια τεράστια ευκαιρία γι' αυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece