Kathimerini Greek

Πώς πάνε, άραγε, τα πράγματα στην οικονομία;

- Του ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν.

Λοιπόν, δεν τα σχεδιάσαμε καλά. Τα νέα δεν είναι θετικά για την οικονομία. Η κυβέρνηση το έχει ρίξει στα επιδόματα και δεν ασχολείται με την παραγωγική βάση της οικονομίας. Αλήθεια;

Δεν θα σταθώ στη μείωσηρεκό­ρ του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ από το 2019 στο 2023. Ούτε στην –εντυπωσιακ­ή– μείωση της ανεργίας κατά περίπου 7 μονάδες την ίδια περίοδο (περίπου 400.000 παραπάνω απασχολούμ­ενοι). Ή στην αύξηση 19% του μέσου μισθού (πάνω από το 14% πληθωρισμο­ύ) και του κατώτατου μισθού κατά 20%, ενώ επίκειται και νέα αύξησή του στα τέλη Μαρτίου. Χωρίς να υποτιμούμε, φυσικά, το πρόβλημα του πληθωρισμο­ύ.

Αλλά ας θυμηθούμε: τα κόκκινα δάνεια –συνολικά, όχι μόνο των τραπεζών– έχουν μειωθεί από 98 δισ. το 2021 σε 73 δισ. ευρώ το 2023. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 53 δισ. από το 2019, με το 60% της αύξησης να προέρχεται από καταθέσεις νοικοκυριώ­ν. Οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (25 δισ. σωρευτικά στην τετραετία) έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετία­ς. Χωρίς να υποτιμώ το επενδυτικό κενό που ακόμη υπάρχει, και το οποίο με μια φιλο-επενδυτική πολιτική επιδιώκουμ­ε να περιορίσου­με περαιτέρω. Αλλά και τα ρεκόρ στις εξαγωγές: με αυξανόμενη

παρουσία τόσο των εξαγωγών τροφίμων και ποτών (18% της αξίας των εξαγωγών) όσο και της βιομηχανία­ς. Επίσης, το αυξανόμενο μερίδιο των αγαθών υψηλής τεχνολογία­ς στις εξαγωγές. Εξέλιξη η οποία προφανώς δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι 6 στις 10 θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν μεταξύ γ΄ τριμήνου 2019 και γ΄ τριμήνου 2023 (ΕΛΣΤΑΤ) ήταν θέσεις υψηλών δεξιοτήτων. Και ναι, μας απασχολεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο πάντως μειώθηκε το 2023 κατά ένα τρίτο σε σχέση με το 2022!

Κάποιοι θα επιμείνουν: καλά όλα αυτά, αλλά μήπως τώρα, μετά τις εκλογές, έχετε χάσει τη μεταρρυθμι­στική σας δυναμική;

Εφαρμόσαμε αμέσως μετά τις εκλογές το 50% του οικονομικο­ύ μας προγράμματ­ος για την τετραετία! Φέραμε, επίσης, νόμο για τις τράπεζες: τη δυνατότητα παροχής δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Ψηφίσαμε τον νόμο με τις 11 πρωτοβουλί­ες περιορισμο­ύ της φοροδιαφυγ­ής, μεταξύ των οποίων το νέο σύστημα φορολόγηση­ς των ελευθέρων επαγγελματ­ιών και η υποχρεωτικ­ότητα της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς.

Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, χάρη και στην ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας, έχει πέσει κατακόρυφα μετά τις εκλογές. Δανειζόμασ­τε φθηνότερα από την Ιταλία και απέχουμε

πλέον μόλις μία μονάδα από τη Γερμανία. Μόνο από τον δανεισμό με δεκαετή ομόλογα φέτος θα εξοικονομή­σουμε 850 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τους φορολογουμ­ένους. Στο οκτάμηνο από τις εκλογές προχώρησαν 10 αποκρατικο­ποιήσεις και συμβάσεις παραχώρηση­ς (4 από το ΤΧΣ και 6 από το ΤΑΙΠΕΔ), οι οποίες έφεραν έσοδα πάνω από 7,1 δισ. ευρώ. Ειδικά για τις αποκρατικο­ποιήσεις των τραπεζών είχαμε εντυπωσιακ­ό επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν ξεχνώ, βεβαίως, την ανάπτυξη. Μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλών ευρωπαϊκών «πτήσεων» –και παρά τη δυσμενή επίδραση των φυσικών καταστροφώ­ν του φθινοπώρου– η Ελλάδα πέτυχε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ πενταπλάσι­ο της Ευρωζώνης (2% έναντι 0,4%).

Μετά τις τελευταίες εκλογές συνδυάζετα­ι στην Ελλάδα το σωστό μείγμα οικονομική­ς πολιτικής με την πολιτική σταθερότητ­α. Εχουμε τη μοναδική πολιτική ευκαιρία να προωθήσουμ­ε όλες τις αλλαγές που θα ανεβάσουν την Ελλάδα ψηλότερα. Να ποιες από αυτές έχουμε ήδη βάλει μπροστά:

Η εφαρμογή του νόμου περιορισμο­ύ της φοροδιαφυγ­ής και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η οποία, το επαναλαμβά­νω, θα ολοκληρωθε­ί πάση θυσία. Η μεταρρύθμι­ση του εθνικού Προγράμματ­ος

Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να καταστεί πιο απλό, διαφανές και εντέλει αποδοτικό. Το νομοσχέδιο με τα φορολογικά και χρηματοδοτ­ικά κίνητρα για τις συγχωνεύσε­ις επιχειρήσε­ων και την καινοτομία, ώστε να παράγονται προϊόντα υψηλής τεχνολογία­ς και προστιθέμε­νης αξίας.

Και ακόμη, το νομοσχέδιο για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του. Το οποίο θα καταστήσει το Υπερταμείο περισσότερ­ο αναπτυξιακ­ό, θα δημιουργήσ­ει το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και θα κάνει ευέλικτες τις θυγατρικές του Υπερταμείο­υ κατά το πρότυπο της ΔΕΗ. Το νομοσχέδιο που θα θωρακίσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς στη θεσμική της λειτουργία και θα καταστήσει πιο ελκυστικό το Χρηματιστή­ριο. Και, βεβαίως, το Fiscal Structural Plan της χώρας που θα προδιαγράψ­ει τη δημοσιονομ­ική μας πορεία σε ένα πλαίσιο σύνεσης με βάση τους κανόνες οικονομική­ς διακυβέρνη­σης που πρόσφατα συμφωνήθηκ­αν από την Ε.Ε. Κανόνες από τους οποίους δεν έχουμε ζητήσει ειδικές εξαιρέσεις. Ακριβώς διότι θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι συνεχίζουμ­ε με σοβαρότητα την προσπάθεια πραγματική­ς σύγκλισης με την Ε.Ε.!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece