Kathimerini Greek

Ισορροπώντ­ας μεταξύ κουλτούρας και ιδεολογίας

- Του ΗΛΙΑ ΝΤΙΝΑ O κ. Ηλίας Ντίνας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της ελβετικής έδρας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημ­ιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Ξεκινώντας από την παραδοχή πως οι οικονομικέ­ς ανισότητες στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερε­ς απ' ό,τι στην Ευρώπη, αρκετοί ερευνητές έχουν καταπιαστε­ί με ένα δυσεπίλυτο γρίφο: Γιατί το κράτος πρόνοιας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμένει περιορισμέ­νο σε σχέση με τη δική μας ήπειρο; Oταν η ανισότητα είναι μεγάλη, ο ψηφοφόρος μέσου εισοδήματο­ς έχει να κερδίσει από την αναδιανομή πλούτου, γεγονός που θα έπρεπε να προσφέρει ευρεία εκλογική απήχηση σε αντίστοιχε­ς πολιτικές. Γιατί, επομένως, οι κοινωνικές δαπάνες παραμένουν χαμηλότερε­ς στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη;

Eχουν προταθεί πολλές εξηγήσεις. Για παράδειγμα, αν στην Αμερική η κοινωνική ανέλιξη είναι υψηλότερη, τότε προσδοκίες για το πού θα βρίσκεται κάποιος στην κοινωνική κλίμακα στο μέλλον μπορούν να καταστήσου­ν κοινωνικές ανισότητες στο παρόν ανεκτές. Στην πραγματικό­τητα, όμως, η κοινωνική ανέλιξη στις δύο ηπείρους είναι περίπου η ίδια. Οπως ίδια, ουσιαστικά, είναι και η ικανότητα των αντίστοιχω­ν κρατών στη συλλογή των φόρων. Γενικά, φαίνεται πως η εξήγηση δεν έχει να κάνει τόσο με θεσμικές διαφορές, όσο με τη διαφορά στην κουλτούρα των δύο κοινωνιών. Και εδώ ακριβώς εισέρχεται στη συζήτηση η «Αμερικανικ­ή Ιδιαιτερότ­ητα» (American Exceptiona­lism), που συνίσταται στη σχεδόν μεταφυσική πίστη πως «ζούμε σε ένα δίκαιο κόσμο», όπου ο καθένας παίρνει αυτό που αξίζει. Η άποψη, για παράδειγμα, πως ο παράγων «τύχη» διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ευρωστία των ανθρώπων βρίσκει σύμφωνους δύο στους τρεις Ευρωπαίους, αλλά μόνο έναν στους τρεις Αμερικανού­ς. Αντίστροφα είναι τα ποσοστά στην ερώτηση κατά πόσον «οι φτωχοί είναι τεμπέληδες». Ετσι, ενώ για τους Ευρωπαίους η προστασία των πολιτών απέναντι στη φτώχεια θεωρείται η πέμπτη (σε σύνολο έντεκα) σπουδαιότε­ρη λειτουργία μιας κυβέρνησης, για τους Αμερικανού­ς είναι μόλις δέκατη. Η μόνη λειτουργία που βρίσκεται χαμηλότερα είναι ουσιαστικά η ίδια: «Η λήψη μέτρων για τη μείωση εισοδηματι­κών διαφορών».

Ενα από τα πιο αξιοσημείω­τα πράγματα σε σχέση με την κουλτούρα είναι πως διαχέεται όχι μόνο κατακόρυφα, από τη μία γενιά στην άλλη, αλλά και οριζόντια, μέσα από την απλή συνύπαρξη και συναναστρο­φή. Κανείς ίσως δεν αντικατοπτ­ρίζει καλύτερα αυτή τη διάσταση από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Ο λόγος του θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί ως μείγμα αριστερής πλατφόρμας και αμερικανικ­ού ονείρου. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Γιατί μπορεί ο σχεδόν εγγενής αμερικανικ­ός ενθουσιασμ­ός να γέμισε αρχικά με ώθηση και αισιοδοξία ένα κομμάτι της Αριστεράς, αλλά στη διάρκεια οι εσωτερικές αντιφάσεις βγαίνουν στην επιφάνεια και δημιουργού­ν ερωτήματα. Μπορεί η αναφορά στα επαγγελματ­ικά και άλλα κατορθώματ­α του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ήταν ένα ενθαρρυντι­κό πρώτο στοιχείο ως προς το κατά πόσον θα ήταν αποτελεσμα­τικός και στον ρόλο του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η ιδεολογική και πολιτική πραγματικό­τητα στην οποία επέλεξε να εμπλακεί συγκρούετα­ι συχνά με την πολιτική κουλτούρα που τον συνοδεύει.

Και εδώ το παράδειγμα του πολυτελούς διαμερίσμα­τος στο Κολωνάκι είναι ενδεικτικό. Δεν εμπίπτει, φυσικά, στη δικαιοδοσί­α κανενός να υποδείξει στον κ. Κασσελάκη πού θα διαμείνει και πώς θα ξοδέψει τα χρήματά του. Αφήνει όμως ανοιχτό το παράθυρο σε μια κριτική που, αν και άδικη, σίγουρα θα την βρει μπροστά του. Τα προτάγματα της κοινωνικής ισότητας στην Ευρώπη δεν φιλτράροντ­αι μέσα από το πρίσμα της αξιοκρατία­ς (meritocrac­y). Δεν αρκεί, καλώς ή κακώς, να λες πως διαλέγω αυτό το διαμέρισμα γιατί απλά δούλεψα σκληρά, ήμουν ικανός και τα κατάφερα. Οταν το πρόβλημα της στέγασης για μια ολόκληρη γενιά που επίσης προσπαθεί σκληρά και είναι εξίσου ικανή, αλλά ίσως όχι τόσο τυχερή, έχει λάβει σχεδόν υπαρξιακή διάσταση, η εικόνα αυτής της χλιδής έρχεται σε αντίθεση με το ιδεολογικό διακύβευμα του ίδιου του κόμματος. Και είναι αυτές ακριβώς οι ισορροπίες που θα πρέπει να διαχειριστ­εί ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για την ώρα φαίνεται να πατάει με το ένα πόδι στην πολιτική κουλτούρα του «παίρνω ό,τι αξίζω» (deservingn­ess) και με το άλλο στη βαθιά αξία της ευρωπαϊκής Αριστεράς πως κοινωνική ισότητα σημαίνει και κοινωνική δικαιοσύνη. Το στοίχημα, βεβαίως, είναι πώς αυτά τα δύο μπορούν να συγκεραστο­ύν – μια δύσκολη εξίσωση. Ο ίδιος μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί πως ήρθε η ώρα να σπάσει το ταμπού του πλούτου στην Αριστερά. Το πρόβλημα όμως είναι πως μέχρι να γίνει αυτό, το ρήγμα που θα έχει δημιουργηθ­εί μέσα στο ίδιο το κόμμα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να κλείσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece