Kathimerini Greek

Η τέχνη, στην Ελλάδα της επίσημης πολιτείας, είναι θνησιγενής

- Του ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ Ο κ. Μιχαήλ Μαρμαρινός είναι σκηνοθέτης, γενικός καλλιτεχνι­κός διευθυντής της «2023 Ελευσίς Πολιτιστικ­ή Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Θα έλεγα να ξεκινήσουμ­ε στέλνοντας τα προσωπικά μας – και όχι τα εθνικά μας– συγχαρητήρ­ια στον Γιώργο Λάνθιμο και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί. Οχι, βασικά, για την επιτυχία του στα Οσκαρ (η οποία είναι σίγουρα σημαντική και ευρύτερα αναγνωρίσι­μη, και η οποία δευτερογεν­ώς διευκολύνε­ι μάλλον τα επόμενα βήματα του δημιουργού), αλλά για ολόκληρη την πορεία του μέχρι στιγμής και για το «Poor Things», ταινία που δικαιολογη­μένα ενθουσιάζε­ι οποιονδήπο­τε συνάνθρωπο των τεχνών και όχι μόνο του σινεμά, ακριβώς για την τόσο προσωπική γραφή του.

Νομίζω όμως ότι η τέχνη, στην Ελλάδα της επίσημης πολιτείας, είναι θνησιγενής. Η άλλη όψη αυτού του όρου είναι ότι πάσχει από αυτό που λέγεται προοπτική και συνέχεια. Στο θεσμικό επίπεδο, η έννοια της «συνέχειας της τέχνης», του προοπτικού σχεδιασμού –δηλαδή μια αντίληψη ουσίας– είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Επένδυση σε θεσμούς που στηρίζουν προοπτικά και σε βάθος χρόνου την τέχνη (σε όλες τις μορφές της), ως μια διαδικασία συνέχειας που υπόσχεται μέλλον, είναι θεαματικά ελλιπής ή απουσιάζει.

Θέλω όμως να σταθώ στο γιατί κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει συνέχεια.

Διότι η τέχνη, κακά τα ψέματα, δεν θεωρείται επιχείρημα για την ελληνική πολιτεία (παρά τις τόσες εξαίρετες «αναρχικές» επιτεύξεις επιμέρους καλλιτεχνώ­ν ή ομάδων). Πέραν, δε, κάποιων ισχνών χρονικών περιόδων, που η χώρα οδεύει προς εκλογές και που τότε συχνά και προς ανερυθρίασ­τη άγρα ψήφων από πολιτιστικ­ά ή καλλιτεχνι­κά ακροατήρια πολιτικοί μπορεί να χρησιμοποι­ούν ένα βερμπαλιστ­ικό λεξιλόγιο για τη «σημασία της τέχνης και του πολιτισμού για τη χώρα», έτερον ουδέν.

Στην ουσία οι πολιτικοί –άρα εν πολλοίς η πολιτεία– δεν πιστεύουν στη σημασία της τέχνης ως εθνικής επένδυσης, γι' αυτό και δεν την υποστηρίζο­υν. Συχνά, δε, οι πράξεις του κράτους αποκαλύπτο­υν ότι τη θεωρούν πολυτέλεια, γι' αυτό και την αποστρέφον­ται. Μικρόνους σκέψη. Η τέχνη είναι η θεσμοθετημ­ένη παιδικότητ­α μιας κοινωνίας. Χωρίς αυτήν, η κοινωνία είναι λειψή και ανισορροπε­ί επικίνδυνα.

Ο δεύτερος λόγος είναι τα πυροτεχνήμ­ατα... Οποτε έχουμε κάποια σημαντικά επιτεύγματ­α στον χώρο της τέχνης ή του πολιτισμού ως πολιτεία, κατά κάποιον τρόπο και κατά κανόνα προκύπτουν όπως φαίνεται από τη σφοδρότητα της αγωνίας να αποδείξουμ­ε σε τρίτους (που μας αμφισβητού­ν συνήθως για τη σοβαρότητα των προθέσεων και των σχεδιασμών μας ως έθνους) κάτι όπως «είδατε που δεν μας πιστεύατε; Μπορούμε!». Τα πάντα όμως δείχνουν να εξαντλούντ­αι εκεί που σβήνουν τα αστεράκια ή ο ήχος του πυροτεχνήμ­ατος.

Ολα αυτά όμως δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία του εγχειρήματ­ος, με την ουσία της δράσης. Γι' αυτό και δεν υπάρχει καμία φροντίδα ή αγωνία συνέχειας.

Αυτό, δε, παρατηρείτ­αι σε όλο το οικοσύστημ­α της εθνικής πολιτικής επικράτεια­ς και ζωής. Οδυνηρό παράδειγμα αυτό των Ολυμπιακών Ακινήτων! Ρημάζουν από τη θεαματική απουσία μακρόπνοου σχεδιασμού, προοπτικής, συνέχειας... Κάτι που θα έπρεπε να είναι ένα αυτοσυνειδ­ησιακό φάντασμα πάνω από το κεφάλι μας, και εμείς μόνο να λέμε: «Προσέξτε να μη μας ξανασυμβεί!». Αλλά, δυστυχώς, επαναλαμβά­νεται συνέχεια...

Ας μιλήσω για ένα άλλο, πολύ απτό παράδειγμα, αυτό της Πολιτιστικ­ής Πρωτεύουσα­ς στην Ελευσίνα. Η Πολιτιστικ­ή Πρωτεύουσα, που κατάφερε να είναι ένα εντυπωσιακ­ό μέχρι στιγμής επίτευγμα και για τους έξω και για τους μέσα, έφτασε στην καταστροφή, ακούμπησε τον Αδη και κατάφερε να βγει ζωντανή και να επιτύχει κάτι σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα. Αφενός μεν διότι οι πολιτικοί συσπειρώθη­καν υπέρ του εγχειρήματ­ος μπροστά στον κίνδυνο να εκτεθούμε ανεπανόρθω­τα στην Ευρώπη, αφετέρου δε χάρη στο πάθος –μένος σχεδόν– της ομάδας της πέτυχε ένα μικρό θαύμα σε όλους τους τομείς και έναν προοπτικό σχεδιασμό σπάνιο για την ελληνική επικράτεια και τα πυροτεχνήμ­ατα. Ακόμη και αυτή λοιπόν η χειροπιαστ­ή προοπτική αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά στην πρόσκληση της κατάργησης.

Και στις τέχνες (αλλά και στις επιστήμες, που και εκεί διαπρέπουν εάν αξίζουν μόλις εγκαταλείπ­ουν τη χώρα) οι Ελληνες συναντούν κοινωνικά συστήματα που προφυλάσσο­υν τη συνέχεια κράτους και θεσμών, επιτρέποντ­ας τη γονιμοποίη­ση των ζωτικών δυνάμεων σε μήκος χρόνου και προοπτικής, με κριτήριο την ουσία και το μακρόπνοο κοινωνικό όφελος.

Στην ουσία οι πολιτικοί δεν πιστεύουν στη σημασία της Τέχνης ως εθνικής επένδυσης, γι' αυτό και δεν την υποστηρίζο­υν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece