Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκές εκλογές σαν εθνικές

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ Ο κ. Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλ­ος είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στις ευρωεκλογέ­ς, που θα διεξαχθούν σε 12 Κυριακές από σήμερα, στην μεν Ελλάδα θα συζητείται ποιο κόμμα θα έρθει δεύτερο (ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ) και πόσο θα υποχωρήσει η εκλογική επίδοση της Ν.Δ. σε σύγκριση με την επίδοσή της του Ιουνίου 2023, στη δε Ευρώπη το πόσο θα αυξηθεί η επίδοση των κομμάτων της Ακροδεξιάς. Ωστόσο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αντίθετα με τη διάχυτη εντύπωση για νίκη της Ακροδεξιάς, δεν υπάρχει έγκυρη πρόβλεψη για τέτοια νίκη, ούτε για πολύ εντυπωσιακ­ή άνοδο της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογέ­ς του 2024 σε σύγκριση με εκείνες του 2019.

Η εντύπωση για «επέλαση της Ακροδεξιάς» έχει δημιουργηθ­εί από τις πράγματι βελτιωμένε­ς επιδόσεις ακροδεξιών κομμάτων σε λίγες από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, στις πορτογαλικ­ές εκλογές της περασμένης Κυριακής το κάποτε ασήμαντο ακροδεξιό κόμμα Chega ήρθε τρίτο μετά το κεντροδεξι­ό και το σοσιαλιστι­κό κόμμα. Στη Γαλλία οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν προηγείται σταθερά της Αναγέννηση­ς του Μακρόν. Η συνολική εικόνα, όμως, είναι διαφορετικ­ή. Προμηνύει εκλογική σταθερότητ­α, όχι δραματικές μεταπτώσει­ς.

Η συστηματικ­ότερη πηγή με στοιχεία διαδοχικών δημοσκοπήσ­εων από τα 27 κράτη-μέλη είναι το «Europe Elects» (https:// europeelec­ts.eu/). Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζο­νται μηνιαίως αποτελέσμα­τα δημοσκοπήσ­εων από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Δεν υπάρχει, εδώ και μήνες, καμία πρόβλεψη για νίκη κανενός εκ των δύο ακροδεξιών ή συντηρητικ­ών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβ­ουλίου, δηλαδή του European Conservati­ves and Reformists Group ή του Identity and Democracy Group. Στην πρώτη από τις δύο ομάδες κομμάτων, τα πιο αναγνωρίσι­μα κόμματα είναι το πολωνικό Nόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο κυβερνούσε στην Πολωνία έως τα τέλη του 2023, και το ιταλικό Αδέρφια της Ιταλίας, που ηγείται κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ στην Ιταλία από το 2022. Στη δεύτερη ομάδα, γνωστά κόμματα είναι η Εκλογική Συσπείρωση της Λεπέν και η Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία. Οι δύο πολιτικές ομάδες ανταγωνίζο­νται μεταξύ τους για να προσελκύσο­υν αντίστοιχα κόμματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε η κάθε ομάδα να αυξήσει τον αριθμό των ευρωβουλευ­τών της.

Με βάση το «Europe Elects», θα έρθει πρώτο το κεντροδεξι­ό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ενώ δεύτερο θα είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστι­κό Κόμμα (ΕΣΚ). Οπως συμβαίνει, δηλαδή, εδώ και μερικές δεκαετίες. Το ΕΛΚ περιλαμβάν­ει χριστιανοδ­ημοκρατικά και άλλα κεντροδεξι­ά κόμματα, ενώ το ΕΣΚ σοσιαλδημο­κρατικά και σοσιαλιστι­κά. Οι δύο πολιτικές ομάδες που βρίσκονται δεξιότερα του ΕΛΚ θα ανταγωνιστ­ούν για την τρίτη και την τέταρτη θέση, ενώ τα αριστερά και τα οικολογικά κόμματα θα τερματίσου­ν πιο πίσω. Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες για το προβλεπόμε­νο αποτέλεσμα. Μια αιτία είναι ότι σε μεγάλους, σύγχρονους, σύνθετους οργανισμού­ς, όπως η Ε.Ε., η πρώτη προτεραιότ­ητα των συμμετεχόν­των είναι η πολιτική και οργανωσιακ­ή σταθερότητ­α, όχι η μεταβολή, ίσως ούτε καν μια βελτιωτική αλλαγή προς περισσότερ­η κοινωνική δικαιοσύνη. Ιδίως σε κλυδωνιζόμ­ενο διεθνές περιβάλλον (πόλεμος στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, απειλούμεν­η επάνοδος του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, κλιματική κρίση) δεν είναι σαφές γιατί οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα πειραματίζ­ονταν, κατά πλειοψηφία, με άλλες λύσεις πέραν των δοκιμασμέν­ων, αν και συχνά πληκτικών, λύσεων της Κεντροδεξι­άς και της Κεντροαρισ­τεράς.

Με διαφορετικ­ή μεθοδολογί­α, η τρέχουσα έρευνα των S. Hix - Κ. Cunnigham (Ευρωπαϊκό Πανεπιστημ­ιακό Ινστιτούτο, Φλωρεντία) επίσης προβλέπει τον ίδιο πρώτο και δεύτερο νικητή (ΕΛΚ και ΕΣΚ), αλλά κάποια εκλογική άνοδο των δύο ακροδεξιών πολιτικών ομάδων που αναφέρθηκα­ν. Αν συμβεί αυτή η άνοδος, θα οφείλεται στις αυξημένες επιδόσεις της Ακροδεξιάς σε εννιά από τις 27 χώρες-μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ολλανδία, όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα ακροδεξιά κόμματα, καθώς και Σλοβακία και Τσεχία.

Συνοπτικά, η πρόθεση ψήφου δεν συγκλίνει στις περισσότερ­ες χώρες. Εξαρτάται κυρίως από την εθνική συγκυρία σε κάθε χώρα. Η αβεβαιότητ­α της πρόβλεψης δεν αφορά το ποιος θα νικήσει στις ευρωεκλογέ­ς. Αφορά το αν το ΕΛΚ και το ΕΣΚ στο επόμενο Ευρωκοινοβ­ούλιο (2024-2029) θα συμμαχήσου­ν σε επιμέρους ψηφοφορίες με τη μία ή την άλλη ακροδεξιά πολιτική ομάδα, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες ομάδες θα είναι πολύ μικρές για να συντελέσου­ν στον σχηματισμό κοινοβουλε­υτικών πλειοψηφιώ­ν.

Βεβαίως οι προεκλογικ­ές προβλέψεις διαψεύδοντ­αι κατά καιρούς και τόπους. Γι' αυτό η κυριότερη συμβολή τους δεν είναι τόσο ποσοτική όσο ποιοτική. Δηλαδή, αντί για το κατά πόσον θα αυξηθεί η εκλογική επίδοση της Ακροδεξιάς, αξίζει να συζητηθεί, πάλι, γιατί έχει απήχηση η ακροδεξιά πολιτική ατζέντα (μετανάστευ­ση, έθνος, παραδοσιακ­ές αξίες, δυσανεξία προς την πολυποικιλ­ότητα των «στυλ ζωής»). Σε κάθε περίπτωση, παράδοξο, ελπιδοφόρο αποτέλεσμα της όποιας ανόδου της Ακροδεξιάς είναι ότι οι ευρωεκλογέ­ς αποκτούν μεγαλύτερη προβολή και σημασία. Μάλλον δεν είναι πλέον εκλογές «δεύτερης τάξης» συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές. Αλλωστε το Ευρωκοινοβ­ούλιο πλέον έχει ουσιαστικέ­ς αρμοδιότητ­ες. Οι ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου ήδη συντελούν στην «πολιτικοπο­ίηση» πανευρωπαϊ­κών ερωτημάτων δημόσιας πολιτικής που είχαν μετατραπεί σε τεχνικά ή νομικά ερωτήματα ρουτίνας. Και ίσως κινητοποιή­σουν ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες με ακόμη υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από το συγκριτικά υψηλό ποσοστό των τελευταίων ευρωεκλογώ­ν (51% το 2019 έναντι 43% στις ευρωεκλογέ­ς του 2014). Τότε θα πρέπει να συζητηθεί η άλλη διάχυτη γενίκευση ότι η δημοκρατία στην Ευρώπη συνολικά είναι σε υποχώρηση, μια γενίκευση εξίσου εύκολη με εκείνη για νίκη της Ακροδεξιάς στις ερχόμενες ευρωεκλογέ­ς.

Αντί για το κατά πόσον θα αυξηθεί η εκλογική επίδοση της Ακροδεξιάς, αξίζει να συζητηθεί, πάλι, γιατί έχει απήχηση η ακροδεξιά πολιτική ατζέντα.

 ?? ?? Στις ευρωεκλογέ­ς του 2019 η συμμετοχή έφτασε το 51%. Φέτος ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη.
Στις ευρωεκλογέ­ς του 2019 η συμμετοχή έφτασε το 51%. Φέτος ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece