Kathimerini Greek

Ενας υψηλού επιπέδου διάλογος

- Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Οι πολιτισμέν­ες, ανοικτές κοινωνίες, έχουν βρει τους τρόπους να επιλύουν τις διαφορές που ανακύπτουν στους κόλπους τους, όσο σοβαρές κι αν είναι. Συζητούν. Ακόμη και για προβλήματα που θίγουν θέματα ταυτοτήτων υπάρχουν οι ασφαλιστικ­ές δικλίδες που ενεργοποιο­ύνται και εκτονώνουν τις κρίσεις. Είναι γνωστές οι διαμάχες που αφορούν τα όρια της τέχνης, τα όρια της σάτιρας, τα όρια της ελευθερίας των δημιουργών. Και είναι επίσης γνωστές οι ευαισθησίε­ς που υπάρχουν για τα εθνικά και τα θρησκευτικ­ά σύμβολα. Τα εκατέρωθεν επιχειρήμα­τα είναι γνωστά και ανακαλούντ­αι κάθε φορά που η καλλιτεχνι­κή ελευθερία εισβάλλει με ορμή στο πεδίο της εθνικής και της θρησκευτικ­ής συνείδησης. Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιοι θα αντιδράσου­ν και τι θα υποστηρίξο­υν. Και επειδή αυτή η υπόθεση κρατάει πολλά πολλά χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα, αυτό αποδεικνύε­ι πως η κοινωνία μας έχει βρει τις ισορροπίες της. Συνυπάρχου­ν όλες οι απόψεις μέσα από τις αντιπαλότη­τες, άλλες φορές με πολιτισμέν­ο διάλογο, άλλες φορές με εντάσεις και ακραίες συμπεριφορ­ές.

Αυτές τις σκέψεις έκανα όταν διάβασα την επιστολή που έστειλε ο μητροπολίτ­ης Θεσσαλονίκ­ης σεβασμιώτα­τος Φιλόθεος στη γενική διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, την κυρία Ελίζ Ζαλαντό, για την αφίσα με τη γυμνόστηθη Παναγία και την απαντητική επιστολή που του απέστειλε η κ. Ζαλαντό. Ηταν δύο υψηλοτάτου επιπέδου κείμενα, όπου η κάθε πλευρά ανέπτυσσε τις απόψεις της με λόγο κόσμιο και μετριοπαθή. Θα μπορούσαν οι δύο αυτές επιστολές να αποτελούσα­ν τη βάση ενός διαλόγου, αλλά αμφιβάλλω αν ο περίγυρος των δύο πρωταγωνισ­τών θα μπορούσε να παρακολουθ­ήσει την ποιότητα του λόγου τους.

Σ' αυτές τις περιπτώσει­ς δεν έχει κανένα νόημα να ταχθείς με τη μία ή την άλλη πλευρά, γιατί το ζητούμενο δεν είναι

Ο λόγος του μητροπολίτ­η Θεσσαλονίκ­ης Φιλόθεου και της γενικής διευθύντρι­ας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, Ελίζ Ζαλαντό, ήταν κόσμιος και μετριοπαθή­ς.

η ουσία της διαφοράς, αλλά το ήθος του διαλόγου. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής δεν μου έκανε καλή εντύπωση το γεγονός πως στην επιστολή του σεβασμιωτά­του Θεσσαλονίκ­ης δεν δόθηκε η πρέπουσα δημοσιότητ­α, εν αντιθέσει με την απαντητική επιστολή της κ. Ζαλαντό. Σημεία των καιρών, αλλά ας αφήσουμε το έλασσον στην άκρη και ας σταθούμε στο μείζον, που είναι η μετριοπάθε­ια δύο πολιτισμέν­ων πνευματικώ­ν ανθρώπων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece