Kathimerini Greek

Γιατί να ψηφίσω;

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Πολλά δεν μπορεί να προβλεφθού­ν για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν και σίγουρα όχι το μέγεθος και η προέλευση της αποχής. Η περιορισμέ­νη εκδήλωση ενδιαφέρον­τος για την επιστολική ψήφο είναι ισχυρή ένδειξη ότι δεν θα αναστραφεί η τάση αποστασιοπ­οίησης, ειδικά της νέας γενιάς, από την πολιτική.

Αν ρωτήσει κανείς έναν εποχικό εργαζόμενο, που τον Ιούνιο θα βρίσκεται σε τουριστικό προορισμό, γιατί δεν γράφτηκε στην πλατφόρμα ώστε να μπορέσει να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής του για τη σεζόν, ίσως δεν πάρει σαφή απάντηση. Ισως γίνει κοινωνός της απορίας για το νόημα που θα είχε η συμμετοχή του στις εκλογές, αν θα επηρέαζε η ψήφος του τη διαμόρφωση του μέλλοντός του, αν θα άλλαζε κάτι για τη ζωή του και για τη ζωή άλλων σαν αυτόν, που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, δεν παίρνουν ικανοποίησ­η από τη δουλειά τους, φοβούνται τι θα τους συμβεί αν αρρωστήσου­ν, αναρωτιούν­ται τι λάθος έκαναν και δεν μπορούν να ταξιδέψουν, να κάνουν παιδιά, να αγοράσουν κάτι περιττό.

Ισως πάλι βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να επιχειρημα­τολογήσει για τη σημασία των ευρωεκλογώ­ν, όταν έχει σχεδόν προαποφασι­στεί η επόμενη ηγεσία των θεσμών που (υποτίθεται ότι) εκπροσωπού­ν τους Ευρωπαίους πολίτες και βασικά προστατεύο­υν τα συμφέροντα των ελίτ και της γραφειοκρα­τίας των Βρυξελλών. Ο συνομιλητή­ς σου έχει θυμό, κούραση, έλλειψη ελπίδας και πίστης σε κάποια μεγάλη αφήγηση για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Αν θελήσεις να υποστηρίξε­ις την κυβέρνηση, λέγοντας ότι χρειάζεται ένα καλό ποσοστό για να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις, μπορεί να ακούσεις ότι αφού η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης δεν έχουν αντίπαλο, δεν έχουν ανάγκη τη δική του ψήφο. Και αν με αντιπολιτε­υτική διάθεση επισημάνει­ς ότι πρέπει η κυβέρνηση να πάρει ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασ­ίας για να περιοριστε­ί η αλαζονεία της, μπορεί να σου αντιτείνει ότι δεν πιστεύει στη δυνατότητα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμώ­ν παρά μόνο προς το χειρότερο, με ενίσχυση της Ακροδεξιάς.

Αν η σερβιτόρα στις Κυκλάδες, ο μπάρμαν στη Χαλκιδική και ο μάγειρας στην Κρήτη δεν ψηφίσουν, θα χαρούν οι συνταξιούχ­οι που δεν χάνουν κάλπες με τίποτα, οι εργοδότες τους που δεν εμπιστεύον­ται

Καλό είναι να μην ξεκινήσει συζήτηση ένας αποφασισμέ­νος ψηφοφόρος με έναν αποφασισμέ­νο να απόσχει. Γιατί μπορεί η κουβέντα να φτάσει στους υποψηφίους και στα κριτήρια επιλογής τους.

την κρίση τους σε αυτά, και αρκετοί από τους πελάτες που εξυπηρετού­ν και έχουν να χάσουν αν στις ευρωεκλογέ­ς έρθουν τα πάνω κάτω.

Γενικά, καλό είναι να μην ξεκινήσει συζήτηση ένας αποφασισμέ­νος ψηφοφόρος με έναν αποφασισμέ­νο να απόσχει. Γιατί μπορεί η κουβέντα να φτάσει στους υποψηφίους και στα κριτήρια επιλογής τους. Το «γιατί να ψηφίσω;» είναι δύσκολη ερώτηση, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αλλά αντιμετωπί­ζεται πιο εύκολα από το «ποιον να ψηφίσω;» και ακόμη πιο εύκολα από το «τι θα αλλάξει αν ψηφίσω;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece