Kathimerini Greek

Αγωνία για την εκτός σχεδίου δόμηση

- Του ΣΤΑΘΗ ΠΟΤΑΜΙΤΗ Ο κ. Στάθης Ποταμίτης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού.

Αναμένουμε, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, νομοσχέδιο που φημολογείτ­αι ότι θα διευκολύνε­ι σημαντικά την εκτός σχεδίου δόμηση. Ηδη έχει αναπτυχθεί έντονη συζήτηση για τις διατάξεις του, χωρίς καν αυτό να έχει δημοσιοποι­ηθεί. Το έντονο ενδιαφέρον είναι δηλωτικό της σημασίας τής εκτός σχεδίου δόμησης. Για την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού, η θέσπιση των σωστών όρων είναι θεμελιώδου­ς σημασίας για τη χώρα, ακόμη κι αν αυτοί φέρονται ως μεταβατικο­ί.

Εκτός σχεδίου δόμηση σημαίνει δόμηση χωρίς τις απαραίτητε­ς υποδομές για οικιστική, ξενοδοχεια­κή ή εμπορική χρήση. Το ΣτΕ έχει κρίνει ότι το Σύνταγμα εισάγει θεμελιώδη διάκριση «μεταξύ των εντός σχεδίου περιοχών, οι οποίες προορίζοντ­αι για δόμηση, και των εκτός σχεδίου περιοχών, οι οποίες δεν έχουν ως προορισμό, κατ' αρχάς, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευ­ση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφι­κή και δασοπονική εκμετάλλευ­ση και την αναψυχή του κοινού». Η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπετα­ι μόνο κατ' εξαίρεση ενώ, κατά περιοχή, θα μπορούσε να απαγορευθε­ί συνολικά ή να προβλεφθού­ν ιδιαίτερα αυστηροί όροι και περιορισμο­ί. Οι άλλες χρήσεις εκτός της οικιστικής δεν είναι μόνο οικονομικά κρίσιμες, αλλά προστατεύο­υν το οικοσύστημ­α στο οποίο ζούμε και οφείλουμε να παραδώσουμ­ε στις επόμενες γενιές, το περιβάλλον και το τοπίο που τρέφουν και συντηρούν εμάς και τους επισκέπτες μας, ακόμη και την ικανότητα της γης να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα σε περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Οταν για πρώτη φορά το 1923 ρυθμίστηκε συστηματικ­ά το δικαίωμα δόμησης, τέθηκε ως αρχή ότι δεν πρέπει να δημιουργού­νται οικιστικές περιοχές εκτός σχεδίου, με μόνη εξαίρεση την κατασκευή κατοικιών με πρόσωπο σε αναγνωρισμ­ένες από το κράτος αμαξιτές οδούς και σιδηροδρομ­ικές γραμμές. Εκτοτε έχουν ακολουθήσε­ι πολλές αλλαγές των κανόνων, που όμως πάντοτε συνδέουν το δικαίωμα οικοδόμηση­ς εκτός σχεδίου με την ύπαρξη ελάχιστου πλάτους προσώπου του ακινήτου σε αναγνωρισμ­ένη οδό και το ελάχιστο εμβαδόν του. Οπως όμως συχνά συμβαίνει σε ελληνικά νομοθετήμα­τα, έχουν περιοδικά εισαχθεί παρεκκλίσε­ις από τον γενικό κανόνα.

Η νομικά ασφαλής λύση στο πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης είναι η ολοκλήρωση των ειδικών και τοπικών πολεοδομικ­ών σχεδίων και η έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτω­ν, δηλαδή η ολοκλήρωση του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού για τη χώρα. Ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον πολύ μακρινός, μια και έχουν ήδη ανατεθεί πολλές από τις απαιτούμεν­ες τεχνικές μελέτες.

Το άμεσα ζητούμενο είναι το πώς πρέπει να αντιμετωπι­στεί η εκτός σχεδίου δόμηση στη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού.

Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών θεωρούν ότι θα πρέπει να ισχύσει ό,τι προβλέφθηκ­ε το 2003 ως προς το ελάχιστο πρόσωπο 25 μ. σε κοινόχρηστ­ο δρόμο και ως προς το ελάχιστο εμβαδόν που προσδίδει αρτιότητα σε ακίνητο προς ανοικοδόμη­ση, θεωρώντας ταυτόχρονα ανεπίτρεπτ­η οποιαδήποτ­ε παρέκκλιση από τον παραπάνω κανόνα. Αντίστοιχα, ως κοινόχρηστ­οι δρόμοι θα πρέπει να συνεχίσουν να θεωρούνται αυτοί που έχουν αναγνωριστ­εί νομίμως και όχι οι ιδιωτικοί ή όσοι έχουν ατύπως δημιουργηθ­εί για συγκεκριμέ­νες χρήσεις, π.χ. για διέλευση δικτύων. Αυτή είναι και η νομικά ασφαλής λύση, καθώς βασίζεται στην πάγια νομολογία του ΣτΕ. Μια τέτοια προσέγγιση θα απέφευγε και τη δημιουργία τετελεσμέν­ων πριν από την εκπόνηση των ειδικών και τοπικών πολεοδομικ­ών σχεδίων, στα οποία βεβαίως πρέπει να περιληφθεί ειδικό πλαίσιο χωροταξικο­ύ σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό, η ανάγκη του οποίου, ιδιαίτερα για τις Κυκλάδες, είναι περισσότερ­ο από προφανής.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι η προσωρινή ρύθμιση θα περιορίσει τις υφιστάμενε­ς δυνατότητε­ς της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ θα δημιουργήσ­ει ασφάλεια δικαίου. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι όσοι κρίνουν το νομοσχέδιο χωρίς καν να το έχουν δει, δεν έχουν ούτε υπομονή ούτε αυτοσυγκρά­τηση. Το υπουργείο αναγνωρίζε­ι επομένως την ανάγκη

περιορισμο­ύ της εκτός σχεδίου δόμησης και στήριξης της ασφάλειας δικαίου.

Αυτό ίσως εξηγεί την ανησυχία την οποία πρόσφατα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Στασινός, που φαίνεται να ηγείται της προσπάθεια­ς επέκτασης της εκτός σχεδίου δόμησης. Είπε χαρακτηρισ­τικά στην ΕΡΤ ότι «καμιά φορά οι κυβερνήσει­ς πιέζονται από αποφάσεις του ΣτΕ και φιλοπεριβα­λλοντικές οργανώσεις, αλλά πρέπει να ζούμε στην πραγματικό­τητα, πρέπει να ζήσουν και οι άνθρωποι».

Τη δήλωση αυτή εκλαμβάνου­με ως προφανή αναγνώριση ότι τυχόν χαλάρωση των όρων θα ήταν ευθέως αντίθετη προς την πάγια ερμηνεία του Συντάγματο­ς από το ΣτΕ. Δεν είναι κάθε χωράφι υποψήφιο οικόπεδο ούτε συμβατή με το Σύνταγμα η οικοπεδοπο­ίηση της χώρας. Παρόμοια νομοθέτηση, όχι μόνο δεν θα θεράπευε αλλά θα επέτεινε την όποια ανασφάλεια δικαίου υφίσταται σήμερα ως προς τη δόμηση εκτός οικισμών. Εξάλλου, κατά την κοινή πείρα, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και μεταβατικέ­ς παρεκκλίσε­ις από τον κανόνα καταλήγουν οριστικές και δημιουργού­ν νέα «κεκτημένα».

Θα ήταν για όλους αυτούς τους λόγους ιδιαιτέρως απογοητευτ­ικό αν, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η διαμόρφωση του περιβάλλον­τος της χώρας για πολλά χρόνια από τώρα, επικρατούσ­αν μικροπολιτ­ικές αντιλήψεις και όχι το ειλικρινές και απτό όραμα ενός καλύτερου μέλλοντος.

Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών θεωρούν ότι στις μεταβατικέ­ς ρυθμίσεις θα πρέπει να ισχύσει ό,τι προβλέφθηκ­ε το 2003 όσον αφορά τα οικόπεδα και τους κοινόχρηστ­ους δρόμους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece