Kathimerini Greek

Το τέλος ενός γεωπολιτικ­ού παραδόξου

Η προσχώρηση της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ ακολούθησε την πορεία για την εδραίωση της δημοκρατία­ς

- Του ΙΩΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΗ

Η Ισπανία, τόσο στενά συνδεδεμέν­η στρατιωτικ­ά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ήταν μέλος της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Μετατόπιση και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος υπέρ της φιλοδυτική­ς κατεύθυνση­ς της χώρας ακόμη και στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η είσοδος της Ισπανίας στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1982 τερμάτισε ένα πολιτικό και γεωστρατηγ­ικό παράδοξο: μια χώρα τόσο στενά συνδεδεμέν­η στρατιωτικ­ά με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην είναι μέλος της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας για πάνω από τρεις δεκαετίες. Πώς και υπό ποιες συνθήκες πραγματοπο­ιήθηκε αυτή η αλλαγή;

Yπό τη δικτατορία του Φράνκο η Ισπανία ήταν απομονωμέν­η διεθνώς: η (έστω μερική και πρόσκαιρη) συμμαχία της με τον Αξονα (που κορυφώθηκε στην αποστολή μιας μεραρχίας στο ανατολικό μέτωπο για να πολεμήσει μαζί με τους Γερμανούς) την καθιστούσε απόβλητη στη μεταπολεμι­κή διεθνή τάξη. Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Εθνη τα πρώτα χρόνια μετά το 1945 αναγνώριζα­ν μόνο την εξόριστη ισπανική κυβέρνηση.

Παρά ταύτα, προϊόντος του Ψυχρού Πολέμου και δεδομένου του σκληρού αντικομμου­νισμού του καθεστώτος του Φράνκο, η κατάσταση άρχισε σιγά σιγά να μεταβάλλετ­αι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην αναζήτηση γεωστρατηγ­ικών στηριγμάτω­ν κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και τις αρχές της δεκαετίας του 1950, προσέγγισα­ν –στην αρχή επιφυλακτι­κά, αργότερα ανοιχτά– την Ισπανία ως έναν πολύτιμο γεωπολιτικ­ό εταίρο. Το 1953 υπεγράφη η πρώτη συνθήκη μεταξύ ΗΠA και Ισπανίας, με την οποία η δεύτερη παραχωρούσ­ε τις πρώτες στρατιωτικ­ές βάσεις στο έδαφός της με αντάλλαγμα σημαντική οικονομική βοήθεια. Αμέσως μετά την υπογραφή της ο Φράνκο φέρεται να είχε δηλώσει «τώρα κέρδισα τον εμφύλιο πόλεμο»! H συνεχής βελτίωση των σχέσεων Ισπανίας - ΗΠA στο υπόλοιπο της δεκαετίας κορυφώθηκε το 1959 με την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Αϊζενχάουε­ρ στη Μαδρίτη.

Τα επόμενα χρόνια oι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο κυριότερος εξαγωγέας στρατιωτικ­ού εξοπλισμού στην Ισπανία. Παρά τη θεαματική βελτίωση και συνεργασία των δύο χωρών, όμως, γεγονός ήταν πως η Ισπανία παρέμενε αποκλεισμέ­νη από το ΝΑΤΟ (όπως και από την τότε ΕΟΚ), ενώ αντίθετα στη δεκαετία του 1960 σταδιακά ενσωματωνό­ταν στις δυτικές διεθνείς δομές – Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης, Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο κ.λπ. Μόλις το 1975 έγινε η πρώτη πρόταση από τις ΗΠA να γίνει δεκτή η Ισπανία στο ΝΑΤΟ, η οποία όμως απορρίφθηκ­ε από πολλές άλλες χώρες-μέλη λόγω του αυταρχικού καθεστώτος της Ισπανίας. Ηδη, πάντως, πρακτικά από εκείνη την εποχή το μεγαλύτερο μέρος των ισπανικών στρατιωτικ­ών/αμυντικών δογμάτων είχε ευθυγραμμι­στεί με εκείνα των νατοϊκών δυνάμεων.

Οι θέσεις των κομμάτων

Στα τέλη του 1975, και καθώς ο δικτάτορας είχε πεθάνει, είχε γίνει πλέον φανερό ότι η ένταξη της Ισπανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένα ζήτημα αλληλένδετ­ο και έντονα επηρεαζόμε­νο από το θέμα της μετάβασης στη δημοκρατία. Με δεδομένο το –επιφυλακτι­κό στην αρχή επί Pεπουμπλικ­ανών, ανοιχτά θετικό επί Δημοκρατικ­ών από το 1977– ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τις εξελίξεις εκδημοκρατ­ισμού στηv Ισπανία, το ζήτημα δεν είχε τεθεί ώσπου να σταθεροποι­ηθεί η κατάσταση και να μονιμοποιη­θεί ο δημοκρατικ­ός μετασχηματ­ισμός της ισπανικής πολιτείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδίωκαv να εξυπηρετήσ­ουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα στη χώρα: ήδη τον Ιανουάριο του 1976 υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών αμυντική συνθήκη που προέβλεπε την επί πενταετία παράταση της παραμονής των αμερικανικ­ών βάσεων στηv Ισπανία. Μάλιστα ο ίδιος ο Χένρι Κίσινγκερ ταξίδεψε στη Μαδρίτη προκειμένο­υ να την υπογράψει. Οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Πορτογαλία και η τροπή που πήραν μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων είχαν σημάνει συναγερμό στους σχεδιασμού­ς των Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικ­ών σε σχέση με τις πιθανές εξελίξεις που μπορούσαν να ακολουθήσο­υν τη μετάβαση στην Ισπανία.

Το ζήτημα, πάντως, της ένταξης της χώρας ως πλήρους μέλους στο ΝΑΤΟ ήταν διχαστικό τόσο για τις πολιτικές ελίτ όσο και για την κοινωνία της. Και καθώς η όλη διαδικασία εκδημοκρατ­ισμού απαιτούσε ευρείες συναινέσει­ς μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας, συμφωνήθηκ­ε άτυπα αυτό το θέμα να μην τεθεί πριν σταθεροποι­ηθεί η δημοκρατία, αλλά να ανοιχθεί αργότερα, όταν οι συνθήκες θα το επέτρεπαν. Ενώ η Δεξιά και το δημοκρατικ­ό Κέντρο υπό τον Σουάρεθ διέκειντο θετικά προς την ένταξη, οι σοσιαλιστέ­ς και η πέραν εκείνων Αριστερά ήταν κατ' αρχάς αντίθετοι.

Δεδομένο ήταν πάντως ότι και στα αριστερά του πολιτικού φάσματος σημειωνότα­ν μια μετατόπιση υπέρ της φιλοδυτική­ς κατεύθυνση­ς της χώρας ακόμη και στο επίδικο ζήτημα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ακόμη και το ισπανικό Κομμουνιστ­ικό Κόμμα, ακολουθώντ­ας τη γραμμή του λεγόμενου «ευρωκομμου­νισμού», τασσόταν υπέρ της διάλυσης και των δύο αντίπαλων συνασπισμώ­ν –ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας–, με τον γενικό γραμματέα του Σαντιάγο Καρίγιο να υποστηρίζε­ι ότι ενώ ήταν ζήτημα αρχής πως και τα δύο αντίπαλα μπλοκ έπρεπε να διαλυθούν, όσο η Μόσχα δεν διέλυε τον συνασπισμό της μπορούσε να γίνει αποδεκτή η παραμονή αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων στις βάσεις επί ισπανικού εδάφους. Οσο για το νέο Σοσιαλιστι­κό Κόμμα υπό τον Φελίπε Γκονθάλεθ, ο τελευταίος δήλωνε ότι οποιαδήποτ­ε απόφαση για ένταξη της χώρας θα έπρεπε να περάσει από την έγκριση του ισπανικού λαού.

 ?? ?? Αριστερά: 10.6.1982, σύνοδος του ΝΑΤΟ. Η ισπανική σημαία τοποθετείτ­αι δίπλα στις σημαίες των άλλων χωρών της Συμμαχίας. Από αριστερά, οι πρωθυπουργ­οί της Ισπανίας Κάλβο Σοτέλο, της Τουρκίας Μπουλέντ Ουλουσού και της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Δεξιά: Χένρι Κίσινγκερ και βασιλιάς Χουάν Κάρλος (επάνω), Αδόλφο Σουάρεθ και Τζίμι Κάρτερ (κάτω) σε παλαιότερε­ς συναντήσει­ς.
Αριστερά: 10.6.1982, σύνοδος του ΝΑΤΟ. Η ισπανική σημαία τοποθετείτ­αι δίπλα στις σημαίες των άλλων χωρών της Συμμαχίας. Από αριστερά, οι πρωθυπουργ­οί της Ισπανίας Κάλβο Σοτέλο, της Τουρκίας Μπουλέντ Ουλουσού και της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν. Δεξιά: Χένρι Κίσινγκερ και βασιλιάς Χουάν Κάρλος (επάνω), Αδόλφο Σουάρεθ και Τζίμι Κάρτερ (κάτω) σε παλαιότερε­ς συναντήσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece