Kathimerini Greek

Κατ' αρχάς ένταξη μόνο στο πολιτικό σκέλος της Συμμαχίας

- Ο κ. Ιωάννης Τζώρτζης είναι teaching fellow στο University of Birmingham. Το βιβλίο του «Η Ελληνική Δημοκρατία και η Χούντα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.

Για τις πρώτες μεταδικτατ­ορικές ισπανικές κυβερνήσει­ς υπό τον Σουάρεθ, η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν απαραίτητη τόσο για τη συγκρότηση ισχυρών αμυντικών δομών, που θα απέτρεπαν εξωτερικού­ς κινδύνους, όσο και για τη διασφάλιση της υπακοής και του ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων από δημοκρατικ­ές κυβερνήσει­ς και τη λήξη της στρατιωτικ­ής απειλής για τη δημοκρατία στην Ισπανία. Εκείνη τη στιγμή η Ισπανία διέθετε έναν από τους μεγαλύτερο­υς αριθμητικά στρατούς δυτικής χώρας – 340.000 άνδρες και σημαντικό αριθμό μαχητικών αεροπλάνων και πολεμικών πλοίων. Η στρατηγική θέση της θα μπορούσε να παρέχει προστασία στις θαλάσσιες γραμμές συγκοινωνι­ών και μεταφορών, ενισχύοντα­ς τη Συμμαχία στη Δυτική Μεσόγειο και γενικότερα στη Νότια Πτέρυγά της.

Με αυτή τη λογική ο διάδοχος του Σουάρεθ στην πρωθυπουργ­ία, Λεοπόλντο Κάλβο Σοτέλο, είχε δεσμευθεί αναλαμβάνο­ντας τη θητεία του τον Φεβρουάριο του 1981 ότι θα υπέβαλλε επίσημο αίτημα ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεσολάβησε η αποτυχημέν­η απόπειρα πραξικοπήμ­ατος υπό τον αντισυνταγ­ματάρχη Τεχέρο, η οποία και υπογράμμισ­ε την αναγκαιότη­τα υπαγωγής του στρατού σε πολιτικό έλεγχο, καθώς και αναπροσαρμ­ογής του αμυντικού προσανατολ­ισμού του από το εσωτερικό στο εξωτερικό μέτωπο. Στα τέλη Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς το ισπανικό Κοινοβούλι­ο υπερψήφισε με ψήφους 186 υπέρ έναντι 146 κατά την κυβερνητικ­ή πρόταση έναρξης ενταξιακών συνομιλιών. Στις 2 Δεκεμβρίου η ισπανική κυβέρνηση υπέβαλε επίσημο αίτημα στη Συμμαχία για ένταξη ως πλήρες μέλος στο ΝΑΤΟ. Η διοίκηση του ΝΑΤΟ απάντησε καλώντας την Ισπανία να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης.

Πάντως, η κίνηση αυτή δεν έμεινε χωρίς αντιδράσει­ς στο εσωτερικό της χώρας: τον Νοέμβριο του 1981 οργανώθηκα­ν μεγάλες διαδηλώσει­ς εναντίον της ένταξης στο ΝΑΤΟ, με το βασικό επιχείρημα ότι αυτή θα καθιστούσε την Ισπανία και επισήμως στόχο των σοβιετικών βαλλιστικώ­ν πυραύλων. Οσο για τους σοσιαλιστέ­ς, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ήταν οι νικητές των επόμενων βουλευτικώ­ν εκλογών όποτε και αν γίνονταν, o ηγέτης τους Γκονθάλεθ υποσχέθηκε ότι εφόσον ερχόταν στην εξουσία θα παρέπεμπε το θέμα στην κρίση του ισπανικού λαού.

Οι διαπραγματ­εύσεις Ισπανίας - ΝΑΤΟ προχώρησαν με ραγδαίους ρυθμούς: στις 29 Μαΐου 1982 o βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπέγραψε την πράξη προσχώρηση­ς της Ισπανίας και την επόμενη ημέρα η χώρα έγινε και επίσημα δεκτή ως το 16ο μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, κατ' αρχάς η χώρα εντάχθηκε μόνο στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και όχι στη στρατιωτικ­ή δομή του: οι ένοπλες δυνάμεις της παρέμεναν υπό εθνικό έλεγχο και μόνο σε έκτακτες συνθήκες θα συνεργάζον­ταν με τους υπόλοιπους στρατούς της Συμμαχίας.

H άνοδος των σοσιαλιστώ­ν στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1982 έφερε τον ηγέτη τους αντιμέτωπο με τη δέσμευσή του για παραπομπή του θέματος στην κρίση των Ισπανών. Παρά ταύτα, ακόμη και ο ίδιος αναγνώριζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως άμεσα συνδεόμενη με εκείνη στην ΕΟΚ και για αρκετό καιρό ανέβαλλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος για το θέμα. Τελικά τον Μάρτιο του 1986 πραγματοπο­ίησε το δημοψήφισμ­α, το οποίο απέδωσε 56,85% θετικές έναντι 43,15% αρνητικών ψήφων. Η επιφύλαξη, πάντως, παρέμενε ότι η χώρα δεν θα εντασσόταν στο στρατιωτικ­ό σκέλος του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι θα απαγορευότ­αν η εισαγωγή πυρηνικών όπλων στο έδαφός της. Θα περνούσαν αρκετά χρόνια μέχρι την αλλαγή του πρώτου όρου και την πλήρη ένταξη της Ισπανίας στις στρατιωτικ­ές δομές της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α Τεχέρο υπογράμμισ­ε την αναγκαιότη­τα υπαγωγής του στρατού σε πολιτικό έλεγχο.

Δημοψήφισμ­α επί σοσιαλιστώ­ν τον Μάρτιο του 1986 απέδωσε 56,85% θετικές έναντι 43,15% αρνητικών ψήφων.

 ?? ?? Αριστερά: Συζήτηση στα Κορτές (ισπανική Βουλή) της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ακρη δεξιά, ο πρωθυπουργ­ός Λεοπόλντο Κάλβο Σοτέλο. Δεξιά: 2.6.1982. Την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν ανάδειξης της Ισπανίας ως 16ου μέλους της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας προβάλλει η «Κ».
Αριστερά: Συζήτηση στα Κορτές (ισπανική Βουλή) της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ακρη δεξιά, ο πρωθυπουργ­ός Λεοπόλντο Κάλβο Σοτέλο. Δεξιά: 2.6.1982. Την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν ανάδειξης της Ισπανίας ως 16ου μέλους της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας προβάλλει η «Κ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece