Kathimerini Greek

Η μεγάλη πρόκληση για την Εθνική του Πογιέτ

Είναι εφικτή η πρόκριση στο Euro;

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑ

Η πιο μεγάλη ώρα για την εθνική ομάδα πλησιάζει. Στις 21 Μαρτίου το αντιπροσωπ­ευτικό μας συγκρότημα καλείται να κάνει το πρώτο από τα δύο βήματα που απαιτούντα­ι για να βρεθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας και στο μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρο­υ, στην τελική φάση του Euro 2024.

Αντίπαλος της Ελλάδας στον ημιτελικό των πλέι οφ του Nations League στην «OPAP Arena» θα είναι το Καζακστάν, ενώ αν η Εθνική καταφέρει να περάσει στον τελικό, θα αντιμετωπί­σει τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία - Λουξεμβούρ­γο.

Η Εθνική, αν και δεν κατάφερε να κλείσει θέση στη Γερμανία μέσω των προκριματι­κών, είχε το «μαξιλαράκι ασφαλείας» από την πορεία της στο «φτωχό» Nations League, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου της και εκτός από τη δεύτερη ευκαιρία κέρδισε και την άνοδο στη League B.

Αυτός ο Μάρτιος είναι ίσως ο πιο καθοριστικ­ός μήνας στην ιστορία της Εθνικής εδώ και μία δεκαετία, καθώς θα κρίνει την επιστροφή της σε μια μεγάλη διοργάνωση ύστερα από δέκα χρόνια και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Επίσης μέσα στον μήνα έκλεισε δύο χρόνια παρουσίας στον πάγκο της Ελλάδας ο Γκουστάβο Πογιέτ και σίγουρα θα ήθελε να τα γιορτάσει πανηγυρίζο­ντας στις 26 Μαρτίου την πρόκριση στα γήπεδα της Γερμανίας. Τι έχει όμως καταφέρει ο Ουρουγουαν­ός τεχνικός στο τιμόνι της ομάδας αυτούς τους 24 μήνες, από το φιλικό με τη Ρουμανία μέχρι και το παιχνίδι με τη Γαλλία πριν από λίγους μήνες στη Νέα Φιλαδέλφει­α;

Τα υπέρ

Ο Πογιέτ, όπως έχει φανεί όλο αυτό το διάστημα παρουσίας του στον πάγκο της Εθνικής, επέλεξε να βαδίσει στο μονοπάτι που είχε ανοίξει αρκετά χρόνια πριν ο Φερνάντο Σάντος.

• Το σύστημα: Βασίστηκε κυρίως στο 4-3-3 και προσπάθησε, όσο αυτό ήταν εφικτό, να καλέσει παίκτες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσ­ουν ακριβώς αυτό το σύστημα.

• Η ομοιογένει­α: Αν και στην αρχή πολλοί ήταν οι ποδοσφαιρι­στές που είδαν τον αριθμό του στα κινητά τους τηλέφωνα δεχόμενοι κάποια κλήση του, στη συνέχεια ο Ουρουγουαν­ός δημιούργησ­ε έναν βασικό κορμό με διάφορες προσθήκες ανάλογα με τις απουσίες ή τον προσεχή αντίπαλο. Ετσι μπόρεσε να δημιουργήσ­ει ένα συμπαγές σύνολο, βασισμένο στην ομοιογένει­α και την αμυντική –κυρίως– λειτουργία του.

• Το κρας τεστ: Το πρώτο κρας τεστ του ήταν το Nations League, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία. Ο Πογιέτ κατάφερε, σε αντίθεση με τους προκατόχου­ς του, να περάσει στο μυαλό των διεθνών ότι η συγκεκριμέ­νη διοργάνωση δεν ήταν αγγαρεία, με αποτέλεσμα η Εθνική να έχει τώρα τη δεύτερη ευκαιρία της να πάει στο Euro και αυτό αποτελεί σίγουρα προσωπική επιτυχία του.

• Τα αποδυτήρια: Επίσης του πιστώνεται η εικόνα που βγάζει η Εθνική όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των διεθνών, και σύμφωνα με όλα όσα βγαίνουν από τα αποδυτήρια το κλίμα είναι εξαιρετικό.

Κάτι που φάνηκε και στο μήνυμα που έστειλαν και οι ίδιοι οι παίκτες στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματι­κών όταν πανηγύρισα­ν μαζί του τα γκολ, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στο πρόσωπό του στην κόντρα που είχε δημιουργηθ­εί εκείνη την περίοδο με την ΕΠΟ. • Η αγωνιστική εικόνα: Κατάφερε επίσης να βελτιώσει την αγωνιστική εικόνα της Εθνικής, κάτι που φάνηκε και στα προκριματι­κά για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήμα­τος. Σε σχέση με το τραγικό παρελθόν, η Ελλάδα δεν αντιμετώπι­σε πρόβλημα με ομάδες μικρότερης δυναμικότη­τας και πήρε το απόλυτο των βαθμών από αυτές, παίζοντας την απευθείας πρόκριση μέχρι και το εντός έδρας ματς με την Ολλανδία, ενώ είχε πολύ καλή εικόνα στα ματς με τη Γαλλία.

Τα κατά

Ο Ουρουγουαν­ός προπονητής είχε και τις δύσκολες στιγμές του σε αυτή την πορεία του στο τιμόνι της ελληνικής ομάδας.

• Το «ταβάνι»: Στην πορεία των προκριματι­κών το πιο μελανό σημείο του ήταν το εκτός έδρας ματς με την Ολλανδία. Η ήττα με 3-0 στιγμάτισε την Εθνική κάνοντας την πρόκριση πολύ δύσκολη υπόθεση. Μπορεί να πει κάποιος ότι ο Πογιέτ ακολούθησε το... πρωτόκολλο στον όμιλο. Κέρδισε όλα τα εύκολα ματς, αλλά η υπέρβαση που θα έκανε και τη διαφορά δεν ήρθε.

• Οι κλήσεις: Τα δύσκολα για τον Ουρουγουαν­ό τεχνικό δεν ήταν αυτά που αντιμετώπι­σε εντός γηπέδων, αλλά εκτός και κυρίως προς το τέλος της διαδρομής των προκριματι­κών. Η απόφασή του να «κόψει» από την Εθνική τον Φορτούνη είναι κάτι που θα τον ακολουθεί ακόμη κι αν καταφέρει να πάρει την πρόκριση για το Euro, καθώς δέχτηκε –και δίκαια– έντονη κριτική κλείνοντας την πόρτα στην Εθνική στον πιο ποιοτικό Ελληνα παίκτη, με τη δικαιολογί­α ότι δεν ταιριάζει στα πλάνα του. Γενικά οι κλήσεις του έχουν προκαλέσει κατά καιρούς πολλές αντιδράσει­ς, καθώς εκτός του μέσου του Ολυμπιακού ο Πογιέτ δεν κάλεσε σε κανένα παιχνίδι των προκριματι­κών τον Δουβίκα, αν και είχε εξαιρετική σεζόν... • Οι χειρισμοί: Στα αρνητικά του επίσης συγκαταλέγ­εται το γεγονός ότι λίγο πριν από το φινάλε των προκριματι­κών ο Πογιέτ έβαλε τον εαυτό του πάνω από την Εθνική. Με αφορμή το θέμα με τη μισθοδοσία του βοηθού του, ο Ουρουγουαν­ός θέλησε να πιέσει την ΕΠΟ για την ανανέωση του συμβολαίου του πριν από τα πλέι οφ, επιλέγοντα­ς να δημοσιοποι­ήσει ένα θέμα που κανονικά θα έπρεπε οι δύο πλευρές να συζητήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας.

Ο μήνας που διανύουμε είναι ο πιο κομβικός στην ιστορία της Εθνικής εδώ και δέκα χρόνια, καθώς θα κρίνει και την επιστροφή της σε μια μεγάλη διοργάνωση ύστερα από πολυετή απουσία.

Πιθανή πρόκριση στο Euro θα φέρει πιο κοντά την ανανέωση της συνεργασία­ς με τον Ουρουγουαν­ό τεχνικό, ο οποίος έχει συμμάχους τους διεθνείς και ορισμένα στελέχη της Ομοσπονδία­ς.

Μονόδρομος

Με την κατάσταση που δημιουργήθ­ηκε ουσιαστικά ο Πογιέτ γνωρίζει πολύ καλά ότι για να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο θα πρέπει να οδηγήσει την ομάδα στο Euro. Αν και οι παίκτες έδειξαν ότι είναι στο πλευρό του, όπως και ορισμένα στελέχη της Ομοσπονδία­ς, αυτό μάλλον δεν θα είναι αρκετό για να τον κρατήσει στον πάγκο σε περίπτωση μη πρόκρισης στην τελική φάση...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece