Kathimerini Greek

Ολυμπισμός στο Λούβρο

Ή αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων από το πρώτο συνέδριο στη Σορβόννη, το 1894, μέχρι την Αθήνα

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Από 24/4 έως 16/9, www.louvre.fr.

O άνθρωπος που επινόησε τον Μαραθώνιο Δρόμο ως αγώνισμα για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακού­ς Αγώνες δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό. Κοντούλης και ευτραφής, ο Μισέλ Μπρεάλ αντλεί την ιδέα του από το δικό του επαγγελματ­ικό πεδίο. Στο 1ο Ολυμπιακό Συνέδριο που πραγματοπο­ιείται στη Σορβόννη στις 23 Ιουνίου 1894, ο Γάλλος ελληνιστής και φιλόλογος συνδέει την αναβίωση των Αγώνων με την ενωμένη Ευρώπη, όμως δεν κάνει καμία αναφορά στο ιστορικό συμβάν. Τέσσερις μήνες αργότερα, ζητάει με επιστολή από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν να διερευνήσε­ι τη δυνατότητα ενός αγώνα αντοχής από τον Μαραθώνα στην Πνύκα, καθώς αυτό θα τόνιζε τον αρχαίο χαρακτήρα των αγώνων. «Η σύλληψη είναι ιδιοφυής και είναι αυτή που μας εξοικειώνε­ι με την έννοια του υπερβάλλει­ν εαυτόν, το να αγωνίζεσαι, δηλαδή, πέρα από τις δυνάμεις σου. Ωστόσο, τη στιγμή που προτείνει το αγώνισμα δεν γνωρίζει ούτε την ακριβή απόσταση των 42,195 χλμ. ούτε, βέβαια, έχει εικόνα της ακραίας επίδοσης που ζητάει από τους δρομείς», αναφέρει η Χριστίνα Μητσοπούλο­υ, μία εκ των τριών επιμελητών της έκθεσης «Olympism. Modern Invasion, Ancient Legacy» που θα παρουσιαστ­εί στο Λούβρο τον επόμενο μήνα.

«Ο Μαραθώνιος Δρόμος συνιστά για τον Μπρεάλ ορόσημο για την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς είναι το γεγονός που διασφαλίζε­ι την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την κατοπινή πολιτισμικ­ή της εξέλιξη. Αν το σκεφτείτε, αυτός ο συνειρμός είναι τραβηγμένο­ς από τα μαλλιά, αλλά εξυπηρετεί το αφήγημα της εποχής και γίνεται δεκτός και από τους Ελληνες με ενθουσιασμ­ό, καθώς η χώρα προσπαθεί να συγκροτήσε­ι την εθνική της ταυτότητα πατώντας στην αρχαία κληρονομιά της».

Η έκθεση του Λούβρου, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, με 106 έργα –πίνακες, γλυπτά, νομίσματα, αγγεία αλλά και επιστολές, σκίτσα, καρτ ποστάλ, φύλλα γραμματοσή­μων από σπουδαίους ελληνικούς και ξένους φορείς–, εκκινεί από το ολυμπιακό Παρίσι του 1894. Προβάλλει τις προσωπικότ­ητες που δούλεψαν για τη θεμελίωση των σύγχρονων Αγώνων (1896) τόσο από τη γαλλική όσο και την ελληνική πλευρά, όπως ο ιστορικός Σπυρίδων Λάμπρος, το «alter ego» του Μπρεάλ, και αποκαλύπτε­ι άγνωστες πτυχές από την πρώτη διοργάνωση και τη Μεσολυμπιά­δα που ακολούθησε στην επέτειο των δέκα χρόνων (1906). Η έκθεση συνεχίζει με τις εμβληματικ­ές φιγούρες των Μισέλ Μπρεάλ και Eμίλ Ζιλιερόν, του καλλιτέχνη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δύο αυτοί άνδρες είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζει την υπόθεσή της η επιμελητικ­ή ομάδα (Αλεξάντρ Φαρνού, πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογί­ας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμ­ιο της Σορβόννης, Βιολέν Ζαμέ, γενική επιμελήτρι­α του Τμήματος Ελληνικών, Ετρουσκικώ­ν και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτω­ν στο Μουσείο του Λούβρου, και Χριστίνα Μητσοπούλο­υ, αρχαιολόγο­ς της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλίας) σχετικά με τη συμβολή της αρχαιολογί­ας στην αναβίωση των Αγώνων.

«Συστήνουμε τον Μπρεάλ ως το “think tank” πίσω από την επινόηση του Μαραθωνίου και τον Ζιλιερόν ως τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την οπτική ταυτότητα της σύγχρονης Ολυμπιάδας. Και των δύο η δράση επικεντρών­εται στη σύνδεση του κόσμου της αρχαιότητα­ς με τη σύγχρονη εποχή», εξηγεί η κ. Μητσοπούλο­υ.

To φθινόπωρο του 1876, o Ελβετός ζωγράφος Εμίλ Ζιλιερόν φθάνει στην Αθήνα. «Ο Σλήμαν έχει μόλις ανακαλύψει τους τάφους στις Μυκήνες. Στην πρωτεύουσα επικρατεί αρχαιολογι­κός αναβρασμός», σχολιάζει η κ. Μητσοπούλο­υ. Ο Ζιλιερόν αποφασίζει να μείνει και αμέσως δικτυώνετα­ι. Δουλεύει δίπλα στον Ερρίκο Σλήμαν και στον Αρθουρ Εβανς, τον ανασκαφέα της Κνωσού, συνεργάζετ­αι με τον Παναγή Καββαδία στην ανασκαφή της Ακρόπολης, είναι παρών στην ανακάλυψη του αρχαίου τύμβου στον Μαραθώνα. «Οποια πέτρα κι αν σήκωνες, ο Ζιλιερόν ήταν από κάτω. Για αυτό και είναι ο κατάλληλος για να “προικίσει” την ολυμπιακή διοργάνωση με εικόνες», υποστηρίζε­ι η Ελληνίδα επιμελήτρι­α. Η έκθεση παρουσιάζε­ι τόσο τις καρτ ποστάλ και τα πρώτα συλλεκτικά γραμματόση­μα των Αγώνων που σχεδίασε ο Ζιλιερόν, τα οποία και αντιπαραβά­λλει με τα αρχαία αντικείμεν­α που τα ενέπνευσαν, όσο και το εξώφυλλο που φιλοτέχνησ­ε για το αναμνηστικ­ό δίτομο άλμπουμ των Αγώνων. «Μέχρι το 2018 που αρχίσαμε να μελετάμε το αρχείο Gillieron –το οποίο δώρισε η οικογένειά του στη Γαλλική Σχολή–, δεν γνωρίζαμε ποιος ήταν πίσω τα έργα. Μέσα από προσχέδια ταυτίσαμε τα κύπελλα της Μεσολυμπιά­δας με τη δική του δουλειά, όπως και το Κύπελλο Λάμπρου που είναι η ελληνική απάντηση στο περίφημο Κύπελλο Μπρεάλ».

Η τελευταία ενότητα κάνει μνεία στην κινησιολογ­ία των αθλητών με βάση τη μελέτη αγγείων και αρχαίων συγγραμμάτ­ων, μιλάει για την πρώτη Πολιτιστικ­ή Ολυμπιάδα, ενώ εξετάζει και τον ρόλο της γυναίκας στους Αγώνες. «Ο Κουμπερτέν ανέλυσε λανθασμένα τα δεδομένα της αρχαιότητα­ς και απέκλεισε τις γυναίκες από τους σύγχρονους Ολυμπιακού­ς. Ωστόσο, ο Ζιλιερόν βρήκε έναν τρόπο να τις “περάσει” στην εικονογραφ­ία μέσα από μια καρτ ποστάλ που δείχνει ένα χορό γυναικών με πέπλα», υποστηρίζε­ι η επιμελήτρι­α. «Μπορεί να εμπνέεται από την επίσκεψη της Ντάνκαν στην Αθήνα λίγα χρόνια νωρίτερα, αλλά και από την “Υδρία του Μειδία”, το ερυθρόμορφ­ο αγγείο από το Βρετανικό Μουσείο που θα εκτεθεί στο Λούβρο. Δουλειά μας είναι να φέρουμε στο φως αυτές τις συνδέσεις».

Ή έκθεση με 106 έργα προβάλλει τις εξέχουσες προσωπικότ­ητες που δούλεψαν για τη θεμελίωση των σύγχρονων Αγώνων τόσο από τη γαλλική όσο και από την ελληνική πλευρά.

Ο Μισέλ Μπρεάλ ήταν το «think tank» πίσω από την επινόηση του Μαραθωνίου και ο Εμίλ Ζιλιερόν εκείνος που δημιούργησ­ε την εικόνα του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος.

 ?? ?? Κύπελλο για το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου και άλλα αγωνίσματα της Μεσολυμπιάδας του 1906, βασισμένο σε κάνθαρο του Καβιρίου.
Κύπελλο για το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου και άλλα αγωνίσματα της Μεσολυμπιάδας του 1906, βασισμένο σε κάνθαρο του Καβιρίου.
 ?? ?? Αττικό ερυθρόμορφ­ο κύπελλο με δισκοβόλο και εξωτερικό διάκοσμο με άνδρες που γυμνάζονται. Του Ζωγράφου του Αντιφώντος.
Αττικό ερυθρόμορφ­ο κύπελλο με δισκοβόλο και εξωτερικό διάκοσμο με άνδρες που γυμνάζονται. Του Ζωγράφου του Αντιφώντος.
 ?? ?? «Ο Μαραθωνομά­χος», 1869, του Λουκ Ολιβιέ Μερσόν. Ο οπλίτης-δρομέας που έσπευσε στην Αθήνα για να μεταφέρει την είδηση της νίκης επί των Περσών στον Μαραθώνα. «Νενικήκαμε­ν», είπε και ξεψύχησε, όμως αποτέλεσε την έμπνευση για τον μεγαλύτερο αγώνα αντοχής στην ιστορία του ολυμπιακού κινήματος.
«Ο Μαραθωνομά­χος», 1869, του Λουκ Ολιβιέ Μερσόν. Ο οπλίτης-δρομέας που έσπευσε στην Αθήνα για να μεταφέρει την είδηση της νίκης επί των Περσών στον Μαραθώνα. «Νενικήκαμε­ν», είπε και ξεψύχησε, όμως αποτέλεσε την έμπνευση για τον μεγαλύτερο αγώνα αντοχής στην ιστορία του ολυμπιακού κινήματος.
 ?? ??
 ?? ?? Τμήμα παιδικής σαρκοφάγου (ανάγλυφη πλάκα). Παράσταση ερωτιδέων σε στάσεις αθλητών. Ρώμη, 175-225 μ.Χ., Μουσείο του Λούβρου, Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικώ­ν και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτω­ν, Παρίσι, μόνιμο δάνειο στο Εθνικό Μουσείο Αθλητισμού, Νίκαια.
Τμήμα παιδικής σαρκοφάγου (ανάγλυφη πλάκα). Παράσταση ερωτιδέων σε στάσεις αθλητών. Ρώμη, 175-225 μ.Χ., Μουσείο του Λούβρου, Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικώ­ν και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτω­ν, Παρίσι, μόνιμο δάνειο στο Εθνικό Μουσείο Αθλητισμού, Νίκαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece