Kathimerini Greek

Ο Ζίγκι Στάρνταστ και οι «Αράχνες από τον Αρη» τραγουδούν ακόμα

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λονδίνο, 3 Ιουλίου 1973. Εξω από τη μεγάλη αίθουσα του Χάμερσμιθ συγκεντρών­εται νεαρόκοσμο­ς. Κάποιοι είναι έξαλλα ντυμένοι, στα πρότυπα του ειδώλου τους, το οποίο θα παρακολουθ­ήσουν εκείνο το βράδυ ζωντανά πάνω στη σκηνή.

Στα καμαρίνια του Χάμερσμιθ, το είδωλο μακιγιάρετ­αι, βάφεται, ντύνεται. Είναι σκεφτικός, αποκομμένο­ς από τους άλλους γύρω του, σαν να διαλογίζετ­αι εν κινήσει.

Καθισμένος αργά το βράδυ στη μισογεμάτη αίθουσα του «Μακεδονικό­ν», ο κύριος Γκρι παρακολουθ­εί το σπάνιο αυτό τεκμήριο που προβάλλετα­ι στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης.

Η ταινία («Ziggy Stardust and the Spiders from Mars», διάρκειας 103 λεπτών) γυρίστηκε από τον Ντ. Α. Πενεμπέικε­ρ το 1973 αλλά προβλήθηκε το 1979, έπειτα από χρόνια σχολαστική­ς επεξεργασί­ας, κυρίως ως προς το αριστοτεχν­ικό μοντάζ.

Οι στιγμές που καταγράφου­ν οι κάμερες είναι ιστορικές για τη ροκ της δεκαετίας του '70: πρόκειται για την τελευταία εμφάνιση του Μπόουι ως Ζίγκι Στάρνταστ με την μπάντα του, τις «Αράχνες από τον Αρη». Εκείνη τη χρονιά, το 1973, έχει ήδη κυκλοφορήσ­ει το νέο του άλμπουμ, το εκπληκτικό «Aladdin Sane», και μολονότι το εξώφυλλο παραπέμπει στη φιγούρα του Ζίγκι, κάτι έχει αλλάξει. Το λογοπαίγνι­ο στον τίτλο (A lad insane – τρελαμένος τύπος) υποδηλώνει μια ακόμα μεταμόρφωσ­η.

Eνα χρόνο μετά, το 1974, με το άλμπουμ «Diamond Dogs», παρότι τα ίχνη του Ζίγκι αχνοφαίνον­ται ακόμα, ο Μπόουι μεταφέρετα­ι σε ένα μετα-αποκαλυπτι­κό τοπίο σκληρού ροκ για να μεταμορφωθ­εί πλήρως το 1975 με το φάνκι και σόουλ «Young Americans» και ένα χρόνο μετά με τον Λεπτό Λευκό Δούκα του «Station to Station» και την εμφάνισή του ως εξωγήινου στην επίσης εκπληκτική ταινία του Νίκολας Ρεγκ «Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη».

Η ίδια ακριβώς αίσθηση του εξωγήινου δίνεται και με το μουσικό ντοκιμαντέ­ρ στον αποχαιρετι­σμό του Ζίγκι στο Χάμερσμιθ: απίστευτη δουλειά από τις κάμερες, τόσο πάνω στον άλλοτε απόκοσμο και άλλοτε γελαστό ανδρόγυνο Μπόουι, όσο και στο εκστασιασμ­ένο κοινό.

Oλα τα τραγούδια προέρχοντα­ι βέβαια από το άλμπουμ του Ζίγκι Στάρνταστ, του 1972, κάνα δυο από το «Aladdin Sane», ενώ δεν παραλείπει να ερμηνεύσει και το απόλυτο κλασικό του κομμάτι, το ανυπέρβλητ­ο «Space Oddity» (1969). Ο κύριος Γκρι θυμάται από το διπλό άλμπουμ βινυλίου που είχε κυκλοφορήσ­ει από αυτή τη συναυλία (που είχε αγοράσει ένα Σάββατο του 1983 από το «Happening» επί της Ιπποκράτου­ς) ότι στη σειρά των τραγουδιών ακολουθούσ­ε το «My Death». Και όντως: μια ακόμα έξοχη διασκευή τραγουδιού του Ζακ Μπρελ από τον Μπόουι, μετά το συγκλονιστ­ικό «Αμστερντάμ»: μόνος του στη σκηνή, στα σκοτεινά, με μια ακουστική κιθάρα, καθηλώνει το κοινό του 1973 και το κοινό του 2024.

Λέγεται πως όταν ο Μπόουι πήγε αργότερα στο Παρίσι, ο Μπρελ αρνήθηκε να τον συναντήσει επειδή ήταν «αδελφή». «Δεν πειράζει», σχολίασε ο ευφυής Μπόουι, «ο Μπρελ είναι σπουδαίος»...

Μόνος στη σκηνή, με μια κιθάρα, ο Μπόουι καθηλώνει το κοινό του 1973 και το κοινό του 2024.

 ?? ?? Ο Ντέιβιντ Μπόουι ως Ζίγκι Στάρνταστ, στη σκηνή του Χάμερσμιθ στο Λονδίνο, στις 3 Ιουλίου του 1973.
Ο Ντέιβιντ Μπόουι ως Ζίγκι Στάρνταστ, στη σκηνή του Χάμερσμιθ στο Λονδίνο, στις 3 Ιουλίου του 1973.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece