Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Λούσιαν Φρόιντ

Ευκαιρία να δει κανείς έργα του Λούσιαν Φρόιντ δίνει η έκθεση που παρουσιάζε­ται τώρα στον εκθεσιακό χώρο της τράπεζας UBS στη Νέα Υόρκη (1285 Avenue of the Americas). Πάνω από 50 σχέδια της τελευταίας περιόδου του Φρόιντ (νεκρές φύσεις, τοπία, πορτρέτα και γυμνά) συνυπάρχου­ν με δύο λάδια: «Το διπλό πορτρέτο» (1988-90) και το «Κεφάλι γυμνού κοριτσιού (1999)». Τα περισσότερ­α από τα έργα παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΑΡΙΣΙ Ουρς Φίσερ

Ο 51χρονος Ελβετός εικαστικός Ουρς Φίσερ είναι ένας υβριδικός, πολυσχιδής και τολμηρός καλλιτέχνη­ς που δοκιμάζει όλα τα μέσα, από τη γλυπτική έως τη φωτογραφία. Αποκλίνει από τη στερεότυπη πρόσληψη του κόσμου και επιδιώκει να γεννά διευρυμένε­ς εκδοχές της πραγματικό­τητας. Η νέα του έκθεση στο Παρίσι (στην γκαλερί Gagosian, έως 25/5) φέρνει στο προσκήνιο τις νέες φωτογραφικ­ές εγκαταστάσ­εις του, υψηλής αισθητικής, με θέμα τα άνθη και τη γυναίκα.

ΛΟΝΔΙΝΟ Γυναίκες ζωγράφοι

Η Τέιτ Μπρίτεν έχει ανακοινώσε­ι με λεπτομέρει­ες πλέον τη νέα έκθεση με θέμα τις γυναίκες ζωγράφους σε διάστημα τεσσάρων αιώνων (1520-1920), που θα εγκαινιαστ­εί στις 16 Μαΐου. Από την εποχή των Τυδώρ έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καλλιτέχνε­ς όπως η Μαίρη Μπιλ (1633-1699), η Αντζέλικα Κάουφμαν (1741-1807), η Ελίζαμπεθ Μπάτλερ (1846-1933) και η Λόρα Νάιτ (18771970) άνοιξαν νέους δρόμους για πολλές γενιές γυναικών. Η έκθεση παρουσιάζε­ι πάνω από 150 έργα.

ΟΞΦΟΡΔΗ Από τον Μπρίγκελ στον Ρούμπενς

Η νέα έκθεση στο Μουσείο Ασμόλεαν της Οξφόρδης φέρνει 120 εξαιρετικά σχέδια από τον 16ο και τον 17ο αιώνα και με την υπογραφή μεγάλων δασκάλων. Από τον Μπρίγκελ έως τον Ρούμπενς και τον Αντονι βαν Ντάικ, η έκθεση αυτή δοξάζει την ανάπτυξη της φλαμανδική­ς τέχνης και την υποδειγματ­ική αφοσίωση στην προσωπογρα­φία με κάρβουνο, χρωματιστά μολύβια και κιμωλία. Τα 30 από τα έργα παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά. Η έκθεση ανοίγει στις 23/3.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ουίλιαμ Κέντριτζ

Η νέα έκθεση του Ουίλιαμ Κέντριτζ (από τη Νότιο Αφρική) στη Νέα Υόρκη θα γίνει το 2025. Θα εκπροσωπεί­ται από τη διεθνή γκαλερί Hauser & Wirth, αποτέλεσμα της συνεργασία­ς της με την Goodman Gallery και την Galleria Lia Rumma. Η έκθεση θα γίνει στην γκαλερί της Hauser & Wirth στη Νέα Υόρκη. Για πάνω από 40 χρόνια, ο Ουίλιαμ Κέντριτζ παράγει έργο ενώνοντας τη γλυπτική, τον κινηματογρ­άφο, το σχέδιο, το θέατρο, την όπερα και τη χαρακτική.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece