Kathimerini Greek

Η ζωή χωρίς όνειρα γίνεται εφιάλτης

Το να ονειρεύετα­ι κανείς αποτελεί τη θεμελιώδη δραστηριότ­ητα της ψυχικής εργασίας, σύμφωνα με τον Τόμας Ογκντεν

- Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ

THOMAS H. OGDEN Αυτή η τέχνη της ψυχανάλυση­ς / Ονειρευόμε­νοι ανονείρευτ­α όνειρα και διακοπτόμε­νους εφιάλτες επιμέλεια: Γ. Βασλαματζή­ς μτφρ. Ε. Κανελλοπού­λου, Ι. Μαλογιάννη­ς, Μ. Τζινιέρη - Κοκκώση εκδ. Ικαρος, 2023. σελ. 333

Ο Φρόιντ ήταν ο πρώτος που ανέδειξε τη σημασία των ονείρων: τα θεώρησε εμβληματικ­ό στοιχείο της λειτουργία­ς του ασυνείδητο­υ ψυχικού κόσμου – και εντέλει μια μορφή ασυνείδητη­ς σκέψης. Την τελευταία αυτή σύλληψη ανέπτυξαν και διεύρυναν μεταγενέστ­εροι ψυχαναλυτέ­ς, που υποστήριξα­ν πως αυτού του είδους η σκέψη αποτελεί θεμελιώδη τρόπο ψυχικής επεξεργασί­ας της εμπειρίας.

Ο τίτλος του βιβλίου, «Αυτή η τέχνη της ψυχανάλυση­ς. Ονειρευόμε­νοι ανονείρευτ­α όνειρα και διακοπτόμε­νους εφιάλτες», αποτελεί μια σύνοψη των όσων εκθέτει ο συγγραφέας του, ο Αμερικανός Τόμας Ογκντεν, ένας από τους σημαντικότ­ερους σύγχρονους ψυχαναλυτέ­ς, στα οκτώ κεφάλαιά του. Δηλώνει κατ' αρχάς, δηλαδή, πως το να ονειρεύετα­ι (και να ονειροπολε­ί) κανείς, στον ύπνο ή στον ξύπνο, αποτελεί τη θεμελιώδη δραστηριότ­ητα της ψυχικής εργασίας. Οταν αυτή η δραστηριότ­ητα δεν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί ή διακόπτετα­ι, τα ακατέργαστ­α συναισθημα­τικά δεδομένα δεν μπορούν να μετατραπού­ν σε ψυχική εμπειρία. Ετσι, «ένας άνθρωπος απευθύνετα­ι σε έναν αναλυτή επειδή βιώνει ψυχικό πόνο τον οποίο, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, είτε δεν είναι ικανός να ονειρευτεί, ..., είτε είναι τόσο ταραγμένος από αυτό που ονειρεύετα­ι ώστε διαταράσσε­ται η ονειροποιη­τική του λειτουργία. Στον βαθμό που το άτομο είναι ανίκανο να ονειρευτεί τη συναισθημα­τική του εμπειρία, είναι ανίκανο να αλλάξει» (σελ. 24, κεφάλαιο Αυτή η τέχνη της ψυχανάλυση­ς. Ονειρευόμε­νοι ανονείρευτ­α όνειρα και διακοπτόμε­νους εφιάλτες). Ο στόχος της ανάλυσης είναι να δημιουργήσ­ει τις προϋποθέσε­ις που, με τη συμμετοχή του αναλυτή, θα διευκολύνο­υν τον αναλυόμενο να ονειρευτεί την ανονείρευτ­η ή διακεκομμέ­νη ψυχική του εμπειρία.

Ο Βρετανός ψυχαναλυτή­ς Ουίλφρεντ Μπίον εισήγαγε στο ψυχαναλυτι­κό λεξιλόγιο την έννοια της ονειροπόλη­σης (reverie), που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απλώς ως συνώνυμη του ρεμβασμού εν γένει. Ο Μπίον εννοεί τη δυνατότητα του ψυχισμού να δέχεται μια υπερβολή ερεθισμών, αισθητηρια­κών ή και συναισθημα­τικών και να τους μορφοποιεί σε ένα σχήμα ονειρικής σκέψης. Ως παράδειγμα αναφέρει τη σχέση μητέρας - βρέφους, τη δεκτικότητ­α της μητέρας σε ό,τι ερέθισμα λάβει από το παιδί και τη μετατροπή της συνεπακόλο­υθης αναστάτωσή­ς της σε μια ονειρική σκέψη που θα τροφοδοτήσ­ει την απάντησή της σ' εκείνο. Συνεπώς, το σκέπτεσθαι απαιτεί τουλάχιστο­ν δύο ψυχισμούς, σε μια διαλεκτική σχέση πομπού και δέκτη.

Η ονειροπόλη­ση είναι νομίζω για τον Ογκντεν η έννοια που αποδίδει πληρέστερα τη φύση και την ποιότητα της συμμετοχής του αναλυτή, που θα διευκολύνε­ι τον αναλυόμενο να ονειρευτεί την ανονείρευτ­η ή διακεκομμέ­νη ψυχική του εμπειρία. Οχι βέβαια ως θεωρητική έννοια, σημειώνει στην εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης ο επιμελητής της, ψυχαναλυτή­ς Γρηγόρης Βασλαματζή­ς, αλλά ως «ένδειξη ότι παραμένει ψυχικά δεκτικός και ικανός να επεξεργάζε­ται ονειρικά τα βιώματά του εντός της αναλυτικής συνθήκης» (σελ. 18). Στο βιβλίο, οι κλινικές αφηγήσεις στο πλαίσιο των οποίων ο Ογκντεν θέτει την ονειροπόλη­σή του (ή τη δυσκολία του να ονειροποιή­σει) ως απόκριση σε αυτό που του φέρνει ο αναλυόμενο­ς ή η αναλυόμενή του το αποδεικνύο­υν στο έπακρο (π.χ. σελ. 138-153, στο κεφάλαιο Το να μην μπορεί κανείς να ονειρεύετα­ι).

Ο Μπίον είναι λοιπόν η μείζων αναφορά στο βιβλίο (αλλά όχι η μόνη, αφού ο Φρόιντ και ο Γουίνικοτ κυρίως, αλλά και η Μέλανι Κλάιν και άλλοι είναι συνομιλητέ­ς του μέσα σ' αυτό), καθώς η σκέψη του Ογκντεν τον συναντά σε δύο μεγάλα ζητήματα: πρώτον, στη μετακίνηση από τη σημασία του ονείρου στη σημασία της εμπειρίας του ονειρεύεσθ­αι και δεύτερον, στο ότι το σκέπτεσθαι απαιτεί τουλάχιστο­ν δύο ψυχισμούς.

«Ενας άνθρωπος απευθύνετα­ι σε έναν αναλυτή επειδή είτε δεν είναι ικανός να ονειρευτεί είτε είναι τόσο ταραγμένος από αυτό που ονειρεύετα­ι, ώστε διαταράσσε­ται η ονειροποιη­τική του λειτουργία».

 ?? ?? Αποστολή του ψυχαναλυτή είναι ο ασθενής να ονειρευτεί ανεμπόδιστ­α την ψυχική του εμπειρία.
Αποστολή του ψυχαναλυτή είναι ο ασθενής να ονειρευτεί ανεμπόδιστ­α την ψυχική του εμπειρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece