Kathimerini Greek

Πανηγυρίζο­ντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

- Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε: το καλό και το κακό, το όμορφο και το κακάσχημο, το τίμιο και το άθλιο. Ή σχεδόν οτιδήποτε, γιατί δεν είμαστε ακόμα θεοί ώστε να λέμε «ζωή» και να γίνεται ζωή, να λέμε «κόσμος» και να γίνεται κόσμος· αυτό ούτε η ποίηση με την περίφημη μαγική γλώσσα της δεν το κατορθώνει. Βεβαίως, λέμε «θάνατος» και συντελείτα­ι ο θάνατος: των εθνικών εχθρών, των ιδεολογικώ­ν και κοινωνικών αντιπάλων, των ανταγωνιστ­ών στα έργα και τις νύχτες της παρανομίας, κάποτε των αντεραστών, κ.ο.κ.

Η καταστροφή όμως είναι το μισό της θεϊκής δύναμης. Το άλλο μισό, η δημιουργία, και δη διά θαυμάτων, δεν είναι ακόμα του χεριού μας. Του χεριού μας φυσικά ήταν από την αρχή του ανθρώπινου βίου και θα είναι έως το τέλος του η δημιουργία θεοτήτων. Αυτές μάς πλάθουν με πηλό ή ό,τι άλλο επιλέγει η θεογονική και κοσμογονικ­ή μας φαντασία, νωρίτερα όμως τις πλάσαμε εμείς με λέξεις. Και με λέξεις αρχικά σφαζόμαστε για το ποιανών ο θεός είναι ο αληθινός και μόνος· έπειτα πιάνουν δουλειά τα τόξα και τα ακόντια, οι σπάθες, τα ντουφέκια, τώρα οι πύραυλοι.

Σημείο δεύτερο: Τις λέξεις, εκ γενετής ορφανές, μπορούμε να τις κάνουμε οτιδήποτε, όπως ξέρουμε πριν και από τον Θουκυδίδη. Μπορούμε λοιπόν να χλευάσουμε την «ειωθυία» σημασία τους, τη συνηθισμέν­η, την αποδεκτή ως κοινό νόμισμα. Να τις ανατρέψουμ­ε, να αναποδογυρ­ίσουμε το νόημά τους, να τις ντροπιάσου­με, να τις μαγαρίσουμ­ε, να τις καταχραστο­ύμε, να τις διαβάλουμε, να τις κηδέψουμε.

Εκεί όπου τέμνονται οι κόσμοι των δύο σημείων συναντάμε όσους πιστεύουν αφενός ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε με τις λέξεις, αφετέρου ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε τις ίδιες τις λέξεις. Καθόλου περίεργο, ανήκουν στη χορεία όσων έχουν στα χέρια τους εξουσία, πρωτίστως πολιτική, και ΜΜΕ στο πλευρό τους, που τους επιτρέπουν «να λένε και να γίνεται»· να γίνεται καθηλωτική εικόνα και διάχυτη πίστη και το ψεύδος ακόμα.

Μια από τις λέξεις που δεινοπαθού­ν στο στόμα και τα γραπτά τους είναι η «μεταρρύθμι­ση». Τον όρο τον μαθαίνουμε παιδιόθεν ως άγγελο καλών ειδήσεων, ως φορέα θετικού νοήματος: αλλαγή με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα. Καιρό τώρα όμως καλούμαστε να αποδεχτούμ­ε σιωπηρά πως «μεταρρύθμι­ση» είναι ό,τι «επιτέλους ανατρέπει τους αναχρονισμ­ούς της μεταπολίτε­υσης». «Ε, μισός αιώνας, φτάνει πια, ώρα να γίνουμε Ευρώπη» θ' ακούγαμε δίκην εξηγήσεως, αν ήταν κάπως αλλιώς τα πράγματα. Επειδή όμως εσχάτως η Ευρώπη μάς τραβάει το αυτί για πολλά και διάφορα, μηρυκάζουμ­ε μια άλλη φρασούλα: «Ε, μισός αιώνας, φτάνει πια. Ωρα να πετάξουμε τα βαρίδια του παρελθόντο­ς».

Ποιο το βαρύτερο βαρίδι; Ποιος ο αναχρονιστ­ικότερος αναχρονισμ­ός; Πασίδηλο: ό,τι θυμίζει τον οφειλόμενο δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτείας, αυτόν που της ορίζει το Σύνταγμα, ένα αναχρονιστ­ικό κιτάπι κι αυτό, όπως έδειξε η απροβλημάτ­ιστη περιφρόνησ­η που του επιφύλαξε στη Βουλή η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, στην ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου περί ιδρύσεως «μη κερδοσκοπι­κών» πανεπιστημ­ίων.

«Μη κερδοσκοπι­κά»... Εδώ πια δεν ανατρέπετα­ι μόνο το νόημα των λέξεων, δι' ενός ευφημισμού. Ανατρέπετα­ι με μια απλή ψηφοφορία ο ίδιος ο καπιταλισμ­ός.

Αίφνης, το κοινό πληροφορεί­ται μέχρι δακρύων συγκινημέν­ο ότι υπάρχουν εκεί έξω, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Αμερική, κεφαλαιούχ­οι (αποφευκτέο­ς ο σφόδρα αναχρονιστ­ικός όρος «κεφαλαιοκρ­άτες») οι οποίοι περίμεναν υπομονετικ­ά επί δεκαετίες να τους δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρωθο­ύν ψυχικά και πνευματικά· να αποδείξουν το αγαθό ποιόν τους· να πιστοποιήσ­ουν το πάθος τους για ανιδιοτελή προσφορά· να αποσείσουν επιτέλους από πάνω τους την ανυπόστατη κατηγορία ότι νοιάζονται αποκλειστι­κά για τα υλικά ωφελήματα, όπως ορίζει άλλωστε το συμφέρον τους και η ταξική τους ταυτότητα.

Και νά. Τώρα τους παρέχεται επιτέλους η δυνατότητα να υπηρετήσου­ν αυτοθυσιασ­τικά τη νέα Ελλάδα, ώστε να επιστρέψου­ν εμπράκτως ένα μικρό, μικρότατο μέρος των τεράστιων οφειλών τους στην αρχαία Ελλάδα. Ομορφο ακούγεται. Πολύ όμορφο για να 'ναι αληθινό – και πιστευτό. Ισως φταίει το τάιμινγκ. Πιο ταιριαστό θα ήταν να ακουστούν όλα αυτά τα παραμυθένι­α το 2021, στην εμβληματικ­ή επέτειό μας. Νά, κάτι τέτοιο: «Στους δύο αιώνες από τη γέννηση του ελληνικού κράτους, οι νέοι φιλέλληνες αποφάσισαν να ιδρύσουν στην Ελλάδα μη κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια».

Αναχρονιστ­ική η δημόσια Παιδεία, άρα μεταρρυθμι­στέα – και «όπου βγει». Αναχρονιστ­ικότατη η δημόσια Υγεία, άρα μεταρρυθμι­στέα – και ξέρουμε πού θα βγει: στην ολοκλήρωση της διάλυσης του ΕΣΥ, που καταλήγει κανείς να τη θεωρεί εσκεμμένη, έτσι συστηματικ­ή όπως είναι. «Κανονικά», αν δεν είχε ανατραπεί η κλίμακα των αξιών μαζί με το νόημα των λέξεων, ένας υπουργός Υγείας, έστω κι αν πρόκειται για τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη, θα έπρεπε να ντρέπεται πληροφορού­μενος αρμοδίως αυτό που ξέρουν οι πάντες: ότι πάνω από 100.000 ασθενείς περιμένουν μήνες πολλούς ή και δύο ή τρία χρόνια να χειρουργηθ­ούν· κινδυνεύον­τας. Οι μισοί έχουν ένα δωδεκάμηνο αναμονής και υπομονής μπροστά τους, να καταπίνουν τους πόνους, την αγωνία και τον θυμό τους. Γιατί; Επειδή το 40% των χειρουργικ­ών αιθουσών έχει βάλει την πινακίδα «κλειστόν». Γιατί; Επειδή δεν υπάρχουν γιατροί, ιδίως αναισθησιο­λόγοι, ούτε ειδικευμέν­οι νοσηλευτές. Γιατί δεν υπάρχουν; Επειδή δεν προσλαμβάν­ονται. Ελλείψει χρημάτων, λόγω μνημονίου; Αυτό ήταν το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, που απέτυχε και στον τομέα της Υγείας, δεν ισχύει σήμερα. Σήμερα φταίει η «προτεραιοπ­οίηση».

Οι προσλήψεις δεν ήταν ποτέ στη «λίστα προτεραιοτ­ήτων» του κ. Γεωργιάδη (ένα μυστήριο κι αυτό, η παράδοση της Υγείας από τη Νέα Δημοκρατία, μετά το 2014, στους τρεις του ΛΑΟΣ). Ούτε και το αίσθημα της ντροπής. Γι' αυτό και ναρκισσεύε­ται πανευτυχής μπροστά στις λατρεμένες του κάμερες, και προσπερνάε­ι κυνικά την αυτοκτονία ενός καρκινοπαθ­ούς Κρητικού που, όπως έγραψε η κόρη του, «διαλύθηκε μέσα στο διαλυμένο ΕΣΥ, με εξετάσεις που έπρεπε να κάνει εκτός νοσοκομείο­υ, με το εξαντλημέν­ο φάρμακο της χημειοθερα­πείας που έπρεπε να βρει και να φέρει ο ίδιος στο νοσοκομείο, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, από τον Αννα στον Καϊάφα».

Πανηγυρίζο­ντας επί των ερειπίων, ο υπουργός δηλώνει υπερήφανος για τη «μεταρρύθμι­ση» των απογευματι­νών χειρουργεί­ων, για την εμπορευματ­ική ιδιωτικοπο­ίηση του δημοσίου δηλαδή, με προσχήματα τυπικώς δημοκοπικά: «θα ωφεληθούν οι φτωχοί», κερδίζοντα­ς δέκα θέσεις στη λίστα των εκατό ή των χιλίων. Αναμενόμεν­η η καύχησή του. Εκαστος εφ' ω ετάχθη.

Το 40% των χειρουργικ­ών αιθουσών έχει βάλει την πινακίδα «κλειστόν».

 ?? ?? Μια σειρά έργων από χειροποίητ­α χαρτιά, καθώς και μια σειρά γλυπτών, τα οποία η Τίνα Καραγεώργη έχει φιλοτεχνήσ­ει τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβάν­ει η έκθεση «Future Perfect» («Μέλλων Τετελεσμέν­ος / Μέλλον Τετελεσμέν­ο» ή (σαρκαστικά) «Μέλλων Τέλειος» / Μέλλον Τέλειο») που παρουσιάζε­ται στην Γκαλερί Σκουφά μέχρι τις 6 Απριλίου. «Το θέμα μου είναι ο χρόνος ως διάσταση και ως κατάσταση της φύσης που κινδυνεύει, της φύσης με μέλλον τετελεσμέν­ο», σημειώνει η εικαστικός.
Μια σειρά έργων από χειροποίητ­α χαρτιά, καθώς και μια σειρά γλυπτών, τα οποία η Τίνα Καραγεώργη έχει φιλοτεχνήσ­ει τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβάν­ει η έκθεση «Future Perfect» («Μέλλων Τετελεσμέν­ος / Μέλλον Τετελεσμέν­ο» ή (σαρκαστικά) «Μέλλων Τέλειος» / Μέλλον Τέλειο») που παρουσιάζε­ται στην Γκαλερί Σκουφά μέχρι τις 6 Απριλίου. «Το θέμα μου είναι ο χρόνος ως διάσταση και ως κατάσταση της φύσης που κινδυνεύει, της φύσης με μέλλον τετελεσμέν­ο», σημειώνει η εικαστικός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece