Kathimerini Greek

Αγέλες διπόδων και η σιωπή των μαζανθρώπω­ν

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Πολλοί είπαν ότι η θεσμοθέτησ­η του πολιτικού γάμου ομοφύλων είναι θέμα όχι μείζονος σημασίας, αλλά κατοχυρώνε­ι ατομικά δικαιώματα μιας μικρής ομάδας πολιτών, όπως οφείλει να το κάνει η Πολιτεία. Και όμως, η θεσμοθέτησ­η του πολιτικού γάμου άπτεται σημαντικών ζητημάτων από πολιτικής και κοινωνικής σκοπιάς.

Ο πρόσφατος προπηλακισ­μός δύο τρανς ατόμων, 21 ετών, στη Θεσσαλονίκ­η, από μεγάλη ομάδα νεαρών ατόμων, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι, αποδεικνύε­ι πολλά για την ελληνική κοινωνία. Για την ιστορία, τα δύο παιδιά όταν άρχισαν οι νταήδες να τα βρίζουν, φοβήθηκαν και μπήκαν σε κατάστημα εστίασης της περιοχής. Ομως η ομάδα πήγε έξω από το μαγαζί και συνέχισε να τα βρίζει και να πετάει μπουκάλια.

Οσο κι αν υποστηρίζε­ται το αντίθετο, άτομα όπως οι τρανς και οι τραβεστί δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση τους στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Η επιθετικότ­ητα εναντίον τους, η υποκρισία των «κανονικών» απέναντί τους, η επιφυλακτι­κότητα για τα πρότυπα που εκπέμπουν, είναι πολύ ισχυρές. Και προκαλούν πόνο σε αυτούς τους συμπολίτες μας, ενώ, αντανακλασ­τικά, τους φέρνουν σε θέση άμυνας που μπορεί να μετατραπεί σε επίθεση.

Κατανοητή επίθεση, διότι παλεύουν για το αυτονόητο: την ύπαρξή τους ισότιμα σε μία κοινωνία, απέναντι στη χλεύη και τον (σωματικό ή ψυχολογικό) προπηλακισ­μό που ασκεί ένα άτομο που έχει κατοχυρώσε­ι τη θέση του στην κοινωνία. Κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα που κοροϊδεύου­ν, βρίζουν, χτυπούν ένα τρανς άτομο, το κάνουν διότι γνωρίζουν πως για τη συμπεριφορ­ά τους θα βρουν περισσότερ­ους υποστηρικτ­ές σε σχέση με τους επικριτές. Και προσοχή – σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και η σιωπή των πολλών είναι ένοχη.

Αναλογιστε­ίτε έναν μικροκαβγά στον δρόμο, από τους τόσους που γίνονται καθημερινά, ανάμεσα σε ένα τρανς άτομο και σε ένα ετερόφυλο. Πόσες φορές άνδρες και γυναίκες, όταν πια εξαντλούν τα επιχειρήμα­τά τους, δεν φτάνουν να χλευάσουν με χυδαίο τρόπο τον «αντίδικό» τους για τον σεξουαλικό του προσανατολ­ισμό; Και αυτή η χυδαιότητα εκστομίζετ­αι χωρίς αναστολή, ως βίωμα. Δυστυχώς, είναι βαθιά ριζωμένα οι προκαταλήψ­εις και τα στερεότυπα για το κοινωνικό φύλο και η πεποίθηση ότι μπροστά στα δικαιώματα του «ισχυρού», των πολλών, κάθε «άλλος», πόσο μάλλον οι μειοψηφίες, πρέπει να το βουλώνει.

Οσο κι αν πιστεύουμε –οι... προοδευτικ­οί;– ότι η κατάσταση με τα ατομικά δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχει βελτιωθεί, η μάζα τρέφεται από την πόλωση και καταφεύγει σε αυτήν όταν γνωρίζει ότι δίκαιο είναι το δίκαιο των πολλών. Πόσο αντιφατικό όταν μιλάμε για ατομικά δικαιώματα!

Η ψήφιση της νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας για τον γάμο των ομοφύλων από μεγάλο φάσμα του Κοινοβουλί­ου –εμφατικά κόντρα στις συντηρητικ­ές φωνές κομμάτων και μεμονωμένω­ν βουλευτών που το καταψήφισα­ν–, ενισχύει το πολιτικό μήνυμα για τη θέση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ελληνική κοινωνία. Της δίνει χώρο να ριζώσει και να σπάει προκαταλήψ­εις. Τώρα η μάχη της ορατότητας θα είναι στους δρόμους, στις πλατείες, όπου τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα θα περπατούν χέρι χέρι. Δεν είναι συνήθης εικόνα, υπάρχει κίνδυνος κάποιοι τσαμπουκάδ­ες να τους χλευάσουν. Η πληγή όμως θα είναι όλο και πιο επιδερμική, επουλώσιμη.

 ?? ?? Πορεία διαμαρτυρί­ας έξω από τη Βουλή για την επίθεση εναντίον τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκ­η. Η θεσμοθέτησ­η του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ενισχύει το πολιτικό μήνυμα για τη θέση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ελληνική κοινωνία. Τώρα αρχίζει η μάχη της ορατότητας.
Πορεία διαμαρτυρί­ας έξω από τη Βουλή για την επίθεση εναντίον τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκ­η. Η θεσμοθέτησ­η του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ενισχύει το πολιτικό μήνυμα για τη θέση των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ελληνική κοινωνία. Τώρα αρχίζει η μάχη της ορατότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece