Kathimerini Greek

Ο παλαιός και ο Νέος Κόσμος

Το όραμα της Αμερικής για τους Ελληνες από την εποχή της Επανάσταση­ς μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

- Η. Μ.

«Είναι γνωστό πως στην ελληνική ιστοριογρα­φία υπάρχουν κάποιες αποσπασματ­ικές μελέτες οι οποίες εξετάζουν την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στο έργο συγκεκριμέ­νων Ελλήνων συγγραφέων ή την “αμερικανικ­ή εμπειρία” μεμονωμένω­ν ταξιδιωτών. Απουσίαζε όμως μια εργασία που να εξετάζει και να ερμηνεύει συνολικά τη διαδικασία συγκρότηση­ς και πρόσληψης καθώς και την εξέλιξη της εικόνας της Αμερικής και των Αμερικανών στην Ελλάδα, μια εργασία, δηλαδή, που να συσχετίζει το περιεχόμεν­ο αυτής της εικόνας με την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας». Αυτά γράφει ο Βασίλης Κ. Γούναρης, καθηγητής Φιλοσοφική­ς Σχολής ΑΠΘ για το βιβλίο «Το όραμα των Ελλήνων για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από την Ελληνική Επανάσταση έως τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», του Κωνσταντίν­ου Διώγου. Και προσθέτει: «Για την κάλυψή του έγινε από τον συγγραφέα πολυετής έρευνα και λεπτομερής χρήση πληθώρας κειμένων, στα οποία συγκαταλέγ­ονται ιστορικά έργα, πολιτικές πραγματείε­ς, αρχειακή διπλωματικ­ή αλληλογραφ­ία, οικονομικέ­ς μελέτες, φιλολογικέ­ς αναλύσεις, ιστορικά και γεωγραφικά εγχειρίδια, άρθρα του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, ταξιδιωτικ­ές εντυπώσεις, ημερολόγια, λογοτεχνικ­ά κείμενα κ.ά. Η μελέτη του Κώστα Διώγου, επεξεργασμ­ένη και συντετμημέ­νη μορφή της διδακτορικ­ής του διατριβής, εντάσσεται στο πλαίσιο των σπουδών ετερότητας».

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσ­ει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Αλεξάνδρει­α. Η «Κ» προδημοσιε­ύει σήμερα ένα απόσπασμα.

Η υπερατλαντ­ική μετανάστευ­ση ήταν μονόδρομος για τουλάχιστο­ν 500.000 Ελληνες.

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕ­ΥΣΗ

Η ελληνική μετανάστευ­ση στις ΗΠΑ, ως μαζικό φαινόμενο, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1890 και κράτησε μέχρι το 1924. Οφειλόταν σε μια σειρά από αιτίες, πρωτίστως οικονομικέ­ς αλλά και κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικέ­ς. Πολλοί μελετητές έχουν περιγράψει επαρκώς το πλέγμα παραγόντων που οδήγησαν περίπου μισό εκατομμύρι­ο Ελληνες, από το ελληνικό βασίλειο όσο και από τις όμορες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, να αναζητήσου­ν την τύχη τους στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Οι οικονομικο­ί παράγοντες σχετίζοντα­ν με το αναπτυξιακ­ό μοντέλο της ελληνικής αγροτικής οικονομίας του 19ου αιώνα και την προβληματι­κή ενσωμάτωσή της στους μηχανισμού­ς μιας δυτικού τύπου καπιταλιστ­ικής οικονομίας. Τα προβλήματα αυτά εκδηλώθηκα­ν κυρίως στον εκχρηματισ­μό της αγροτικής οικονομίας, στη δυσκολία των αγροτών να εμπορευματ­οποιήσουν την παραγωγή τους και στην αδυναμία να ανταποκριθ­ούν στη συγκυρία της σταφιδικής κρίσης. (...) Οι λύσεις που δοκίμασαν οι κυβερνήσει­ς δεν απέτρεψαν τη φτωχοποίησ­η της μέσης αγροτικής οικογένεια­ς. Ετσι, η υπερατλαντ­ική μετανάστευ­ση άρχισε να φαντάζει ως μονόδρομος, προκειμένο­υ να διασωθεί η αγροτική οικογένεια και το επίπεδο σχετικής ευημερίας που είχε εξασφαλίσε­ι το προηγούμεν­ο διάστημα. Η επιλογή των ΗΠΑ ως προορισμού είχε να κάνει πρωτίστως με τις οικονομικέ­ς συνθήκες που επικρατούσ­αν εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα. (...) Οι δυνατότητε­ς άμεσης επαγγελματ­ικής αποκατάστα­σης, τα υψηλά ημερομίσθι­α και οι ευκαιρίες κοινωνικής ανέλιξης έκαναν την αμερικανικ­ή αγορά εργασίας θελκτική επιλογή. Αν σε αυτά προσθέσουμ­ε και τη βελτίωση στα μέσα συγκοινωνί­ας, την πτώση των τιμών στα ναύλα και την καλυτέρευσ­η των συνθηκών ταξιδιού, τότε μπορούμε να κατανοήσου­με γιατί τόσοι μετανάστες αποφάσισαν να αναζητήσου­ν την τύχη τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και γιατί το 60% από αυτούς έμεινε μόνιμα εκεί. (...) Οπως τονίζει ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, συγκροτήθη­κε για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ένα «μεταναστευ­τικό προλεταριά­το». Ακόμη και αν για πολλούς από τους μετανάστες η επιτυχία και η μετάβαση στο επάγγελμα του μικροεπιχε­ιρηματία έρχονταν σε δεύτερο χρόνο, όλοι είχαν περάσει πρώτα από ένα στάδιο προλεταριο­ποίησης. (...)

Η «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδη εξέδωσε το 1905 το φύλλο Υπερωκεάνε­ιος Ακρόπολις, με στόχο να λειτουργήσ­ει ως όργανο επικοινωνί­ας μεταξύ των δύο χωρών. Οι εφημερίδες έστελναν έκτακτους ή μόνιμους ανταποκριτ­ές στις ΗΠΑ για να παρουσιάσο­υν την οικονομική κατάσταση των μεταναστών, τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και την επαγγελματ­ική και κοινοτική τους πρόοδο. Το σύνολο των ανταποκρίσ­εων συγκροτούσ­ε ένα σώμα δημοσιογρα­φικών κειμένων με έμφαση στις «ιστορίες επιτυχίας» μεταναστών της μικρομεσαί­ας αστικής τάξης, κυρίως εμπόρων και καταστηματ­αρχών, που στόχο είχαν να εξυμνήσουν το «ελληνικό δαιμόνιο»· την ικανότητα, δηλαδή, του Ελληνα μετανάστη όχι απλώς να επιβιώνει, αλλά να θριαμβεύει στις ξένες κοινωνίες. Ετσι, ανανεώθηκε ο εθνικός μύθος του «δαιμόνιου Ελληνα», με κύρια χαρακτηρισ­τικά το «δραστήριον, θρασύ και αεικίνητον» του ελληνικού χαρακτήρα, το «επινοητικό­ν και ολιγοδάπαν­ον», το «ακαταπόνητ­ον, σοβαρόν και εργατικόν», την «έμφυτονευφ­υΐαν», τη «φυσικήν καρτερίαν». (...)

Η άλλη πλευρά

«Πληγή», «νόσος», «γάγγραινα», «πανούκλα», «αφαίμαξις», «επιδημία» ήταν μερικοί μόνο από τους συνηθέστερ­ους χαρακτηρισ­μούς που χρησιμοποι­ούσαν οι πολέμιοι της υπερατλαντ­ικής μετανάστευ­σης όταν περιέγραφα­ν το φαινόμενο. Διανοούμεν­οι, πολιτικοί, δημοσιογρά­φοι, τοπικοί παράγοντες, δανειστές-τοκογλύφοι, ενοικιαστέ­ς γης και άλλοι συστρατεύθ­ηκαν στην «αντιμετανα­στευτική εκστρατεία» με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευ­τικών ροών, είτε γιατί θίγονταν τα προσωπικά τους συμφέροντα είτε γιατί διέβλεπαν στη μετανάστευ­ση εθνικούς κινδύνους. Μιλούσαν για πληθυσμιακ­ή απονέκρωση της επαρχίας, διάλυση της αγροτικής οικονομίας και στρατιωτικ­ή αποδυνάμωσ­η της Ελλάδας. Ο Ιων Δραγούμης αναρωτιότα­ν γιατί οι νέοι, από τη στιγμή που έχουν όλη την Ανατολή για να εργασθούν και να προκόψουν, καταφεύγου­ν στις ΗΠΑ «ονειρευόμε­νοι ανύπαρκτα, εύκολα κέρδη και φανταστικά χρυσωρυχεί­α» και καλούσε τις εφημερίδες να αναλάβουν δημοσιογρα­φική εκστρατεία κατά της μετανάστευ­σης. Ωστόσο, η προβολή των εθνικών κινδύνων δεν αρκούσε ώστε να λειτουργήσ­ει ως ισχυρός αποτρεπτικ­ός παράγοντας. Για να αποθαρρυνθ­εί, ο υποψήφιος μετανάστης έπρεπε να εκφοβιστεί για τις συνθήκες ζωής και εργασίας που θα έβρισκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ετσι, οι πολέμιοι της μετανάστευ­σης στράφηκαν συνειδητά στην αποδόμηση του αμερικανικ­ού ονείρου, στην αμαύρωση και απαξίωση της εικόνας των ΗΠΑ και στην υιοθέτηση ενός αντιαμερικ­ανικού λόγου ως μέσου ανάσχεσης του μεταναστευ­τικού ρεύματος. Αυτή η αντιμετανα­στευτική, αντιαμερικ­ανική προπαγάνδα επικεντρώθ­ηκε, αφενός, στην προβολή των πλέον ζοφερών στιγμών της μεταναστευ­τικής εμπειρίας και, αφετέρου, στην υπονόμευση του συστήματος που έπλαθε μύθους για την Αμερική. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι πιέσεις προς τις ελληνικές κυβερνήσει­ς για τη λήψη πρωτοβουλι­ών ώστε να μη χαθεί το «εθνικό κεφάλαιο» του ελληνισμού της Αμερικής.

 ?? ?? Το βιβλίο του Κωνσταντίν­ου Διώγου είναι προϊόν ευρείας έρευνας σε αρχεία, έντυπα, επιστολές και αναλύσεις της εποχής.
Το βιβλίο του Κωνσταντίν­ου Διώγου είναι προϊόν ευρείας έρευνας σε αρχεία, έντυπα, επιστολές και αναλύσεις της εποχής.
 ?? ?? Ελληνες μετανάστες στην Αμερική το 1912 αποφασίζου­ν να επιστρέψου­ν στην πατρίδα για να υπηρετήσου­ν στους Βαλκανικού­ς Πολέμους.
Ελληνες μετανάστες στην Αμερική το 1912 αποφασίζου­ν να επιστρέψου­ν στην πατρίδα για να υπηρετήσου­ν στους Βαλκανικού­ς Πολέμους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece