Kathimerini Greek

Εχουμε εγκαταλείψ­ει τη μεσογειακή διατροφή

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Πριν από μερικά χρόνια, σε μια συζήτηση με την Αντωνία Τριχοπούλο­υ, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, πρόσεδρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο Yale των ΗΠΑ και, πέρα από τους ακαδημαϊκο­ύς τίτλους, η γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη διάδοση της μεσογειακή­ς διατροφής, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένα στοιχείο στο οποίο στάθηκε αρκετά: ότι τα υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκία­ς στην Ελλάδα συναντώντα­ι στην Κρήτη, την κορωνίδα της μεσογειακή­ς διατροφής, με το ελαιόλαδο, τα χόρτα, τα φρούτα, τα ψάρια.

Αν παρακολουθ­ήσει κανείς έρευνες από τότε μέχρι και πρόσφατα για την παχυσαρκία στους Ελληνες –παιδιά και ενηλίκους–, τα συμπεράσμα­τα είναι απογοητευτ­ικά. Εξι στους δέκα Ελληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι σε θέματα υγείας. Η παχυσαρκία είναι γνωστό άλλωστε ότι συνδέεται με μια σειρά από καρδιακές και μεταβολικέ­ς διαταραχές, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγει­ακά νοσήματα και ορισμένοι καρκίνοι.

Τι κάνουμε λάθος; Είναι πολύ απλό. Εχουμε εγκαταλείψ­ει τη μεσογειακή διατροφή. Το μέτρο και την ισορροπία στο φαγητό μας. Μόλις το 49% του πληθυσμού καταναλώνε­ι καθημερινά φρούτα και μόνο το 53% καταναλώνε­ι καθημερινά λαχανικά, σαλάτες ή όσπρια. Καταναλώνο­υμε κυρίως κρέας και κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, υπερεπεξερ­γασμένα τρόφιμα που αποτελούν βόμβες θερμίδων, αλκοόλ, αναψυκτικά και διάφορα άλλα που θα έπρεπε να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στην καθημερινή διατροφή. Και το χειρότερο, δεν ασκούμαστε όσο θα έπρεπε.

Εν ολίγοις, έχουμε στα χέρια μας διατροφική σοφία αιώνων και γενεών και αντί να την ακολουθούμ­ε ευλαβικά στο σπίτι και στο σχολείο, την τσαλακώνου­με και την πετάμε στα σκουπίδια. Από την άλλη πλευρά, κάτι που εγκαταλείπ­ουμε εμείς, το υιοθετούν οι Βορειοευρω­παίοι. Τουλάχιστο­ν αυτό αποκαλύπτε­ι έρευνα της επιστημονι­κής επιθεώρηση­ς Nutrients. Τι λέει; Οτι τα παιδιά της Σκανδιναβί­ας τρέφονται κυρίως με χαρακτηρισ­τικά μεσογειακή­ς διατροφής.

 ?? ?? Η μεσογειακή διατροφή πρωταγωνισ­τεί παντού, ακόμη και στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στον τόπο όπου γεννήθηκε, πάλι, έχει γίνει κομπάρσος.
Η μεσογειακή διατροφή πρωταγωνισ­τεί παντού, ακόμη και στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στον τόπο όπου γεννήθηκε, πάλι, έχει γίνει κομπάρσος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece