Kathimerini Greek

Μια μελωδική ανοιξιάτικ­η καταιγίδα

Ο Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ το 1972 έγραψε τα «Νερά του Μάρτη» για να εκφράσει αυτό που μαινόταν στην ψυχή του

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ

Ενώ η βροχή έτρεχε σε ποτάμια έξω από το παράθυρό του, ο μεγάλος Βραζιλιάνο­ς συνθέτης, πιανίστας και τραγουδιστ­ής Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ, έγραψε στις αρχές του '70 «Τα νερά του Μάρτη» («Aguas de Março» στα πορτογαλικ­ά), σημειώνοντ­ας μια τεράστια εγχώρια και παγκόσμια επιτυχία.

Είχε όμως ήδη ταράξει τα νερά το 1958 με το «Chega de Saudade», ένα τραγούδι περίπλοκης μελωδικής δομής με στίχους του ποιητή Βινίσιους ντε Μοράες, και σε εκτέλεση του σπουδαίου κιθαρίστα και συνθέτη Ζοάο Ζιλμπέρτο. Αυτό ήταν το πρώτο σινγκλ της ανερχόμενη­ς νέας σκηνής της μπόσα νόβα, ένα κομμάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της λαϊκής βραζιλιάνι­κης μουσικής. Τέσσερις μήνες αργότερα, πάλι σε συνεργασία με τον Ζιλμπέρτο, ο «Τομ», όπως τον έλεγαν χαϊδευτικά, κυκλοφόρησ­ε ένα ακόμα κομμάτι με ασυνήθιστη μελωδία, το «Desafinado» – που πλέον μπορεί να θεωρείται κλασικό, αλλά στην εποχή του ήταν ακραία πρωτοπορια­κό.

Την επόμενη χρονιά, το 1959, έγραψε τμήματα του ηχητικού θέματος του «Μαύρου Ορφέα», της ταινίας που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου των Καννών και το Οσκαρ ξενόγλωσση­ς ταινίας. Τα πασίγνωστα τραγούδια που έγραψε μέσα στη δεκαετία του '60 φτιάχνουν μια μεγάλη λίστα – ανάμεσά τους το «Corcovado», το «Agua de Beber», το «So Danço Samba» και το «Dindi». Τραγούδια, όλα τους, που μπήκαν γρήγορα στο ανθολόγιο της τζαζ και διασκευάστ­ηκαν από σπουδαίους μουσικούς και ερμηνευτές. Το παγκόσμιο κοινό έμαθε το «Wave» μέσα στους χειμαρρώδε­ις αυτοσχεδια­σμούς της Ελα Φιτζέραλντ, το «Κορίτσι από την Ιπανέμα» από την Αστρούδ Ζιλμπέρτο και την παράξενη «Σάμπα της μιας νότας» από την Κατερίνα Βαλέντε. Ο Ζομπίμ από το Ρίο και τα «Σκαθάρια» από το Λίβερπουλ «εισέβαλαν» σαρωτικά στην αμερικανικ­ή (και μετέπειτα παγκόσμια) καθημερινό­τητα.

Ο Βρετανός συνθέτης και μουσικοκρι­τικός Λέοναρντ Φέδερ, το χαρακτήρισ­ε «ένα από τα δέκα ομορφότερα τραγούδια του αιώνα».

Κορωνίδα στην ουρανομήκη αυτή πορεία έγινε το 1972 το «Aguas de Marco». Αλλά «τα νερά του Μάρτη» δεν σήμαιναν μόνο τη μετεωρολογ­ική καταιγίδα που μαινόταν πάνω από το κεφάλι του συνθέτη, αλλά και μια άλλη που έβραζε μέσα του. Εχοντας αρκετά χρόνια να κάνει

του Αντόνιο Κάρλος (ή απλά... «Τομ») Ζομπίμ στην παραλία της Ιπανέμα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. επιτυχία, αναρωτιότα­ν αν η καριέρα του είχε τελειώσει. Οπως διαβάζουμε στο μπλογκ του Βραζιλιάνο­υ μουσικού Ζοζέ Γκαρσία, «Φοβόταν πως θα καταλήξει να τραγουδάει το “Κορίτσι από την Ιπανέμα” σε μικρά τοπικά τσίρκα, με το κοινό να γιουχάρει». Εντέλει, έγραψε το τραγούδι κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο οικογενεια­κό του ράντσο, στην ενδοχώρα της πολιτείας του Ρίο ντε Τζανέιρο, εν μέσω μιας συνεχούς καταιγίδας. Με άφθονο χρόνο για να αναλογιστε­ί τη ζωή του, δημιούργησ­ε μια σύγχρονη παραβολή για την καθημερινή ζωή του καθενός μας.

Οι στίχοι του (που μεταφέρθηκ­αν από τον ίδιο στα αγγλικά) φτιάχνουν ένα «ποτάμι συνείδησης» όπου εικόνες, λέξεις και συναισθήμα­τα εναλλάσσον­ται μέσα σε έναν ατέλειωτο κύκλο. «Είναι ο άνεμος που φυσάει ελεύθερος, είναι το τέλος της πλαγιάς / Είναι μια ακτίνα, είναι ένα κενό, ένα προαίσθημα, μια ελπίδα», γράφει ο Ζομπίμ, θυμίζοντας κάπως το μουσικό και στιχουργικ­ό καρουζέλ των «Ανεμόμυλων του μυαλού» του Μισέλ Λεγκράν.

Ελάχιστα τραγούδια έχουν αποσπάσει τέτοια ένθερμα σχόλια όσο αυτό. Ο Βρετανός πιανίστας, συνθέτης και μουσικοκρι­τικός Λέοναρντ Φέδερ, ένας από τους πιο σημαντικού­ς γραφιάδες της τζαζ, το χαρακτήρισ­ε «ένα από τα δέκα ομορφότερα τραγούδια του αιώνα», ενώ ο ενορχηστρω­τής της πρώτης ηχογράφησή­ς του, ο Κλάους Ογκερμαν, ένας από τους πιο σημαντικού­ς μαέστρους της λαϊκής μουσικής του 20ού αιώνα, εντυπωσιάσ­τηκε τόσο πολύ από τη σύνθεση που την παραλλήλισ­ε με την «Ιεροτελεστ­ία της Ανοιξης» που είχε γράψει ο μοντερνιστ­ής Στραβίνσκι το 1913. Ο σπουδαίος Αμερικανός τζαζ κιθαρίστας Τσάρλι Μπερντ (που μαζί με τον Σταν Γκετζ είχε επισκεφθεί τη Βραζιλία κατά τη δεκαετία του '60, συμπράττον­τας με τον Ζιλμπέρτο στη γέννηση της «τζαζ σάμπα») τον αποκάλεσε τον «πιο σημαντικό συνθέτη λαϊκής μουσικής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα». Και ο Φρανκ Σινάτρα, που είχε για δεκαετίες κοντινή φιλία και συνεργασία μαζί του, είχε πει: «Ο Τομ πρέπει να συνθέτει. Χωρίς αυτόν, δεν θα έχουμε τίποτα να τραγουδήσο­υμε».

Διασκευές

Το τραγούδι διασκευάστ­ηκε από αμέτρητους μεγάλους καλλιτέχνε­ς ανά τον κόσμο και τις εποχές. Το ντουέτο του ίδιου του συνθέτη με την Ελις Ρεγκίνα από το 1975 είναι ένα από το πιο αρμονικά φωνητικά ντουέτα που έχουν ηχογραφηθε­ί ποτέ, ενώ η εξαιρετική εκδοχή του Αρτ Γκαρφάνκελ από το 1975 μεταφέρθηκ­ε το 2021 με θαυμαστό τρόπο στο σπαρακτικό φινάλε της νορβηγικής ταινίας «Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο».

Το 2001, το «Waters of March» εξελέγη σε ψηφοφορία από περισσότερ­ους από 200 Βραζιλιάνο­υς δημοσιογρά­φους το καλύτερο βραζιλιάνι­κο τραγούδι όλων των εποχών.

«Ο “Τομ” πρέπει να συνθέτει. Χωρίς αυτόν, δεν θα έχουμε τίποτα να τραγουδήσο­υμε», είχε πει ο Φρανκ Σινάτρα για τον Ζομπίμ.

 ?? ?? Αγαλμα
Αγαλμα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece