Kathimerini Greek

Ανθρωποι στο δίχτυ της Ιστορίας

Ζωές που αντιστέκον­ται στις μυλόπετρες του ολοκληρωτι­σμού. Φασίστας ή ναζί;

- Της ΤΈΣΥΣ ΜΠΑΙΛΑ

ΜΑΡΚΟ ΜΠΑΛΤΣΑΝΟ «Θα μείνω εδώ» μτφρ. Σταύρος Παπασταύρο­υ εκδ. Πατάκη 2023, σελ. 280

«Κουβεντιάζ­αμε για το πόσο νόστιμο ήταν το κρέας, για το πόσο ωραίο ήταν εκείνο το μέρος, μα πέρα απ' αυτά δεν ξέραμε τι άλλο να πούμε. Ισως επειδή μετά τον πόλεμο, μαζί με τους νεκρούς, πρέπει να θάβουμε κι όλα όσα είδαμε και κάναμε, να το βάζουμε στα πόδια προτού γίνουμε κι εμείς οι ίδιοι σκουπίδια. Προτού κονταροχτυ­πηθούμε με τα φαντάσματα του πολέμου στην τελευταία μας μάχη».

Το «Θα μείνω εδώ» του βραβευμένο­υ Ιταλού συγγραφέα Μάρκο Μπαλτσάνο κυκλοφόρησ­ε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2018 και βρέθηκε στη βραχεία λίστα του βραβείου Strega, γνωρίζοντα­ς παράλληλα μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ιταλία όσο και στις χώρες στη γλώσσα των οποίων μεταφράστη­κε.

Οι ήρωες αυτού του βιβλίου είναι άνθρωποι που αντιστέκον­ται. Μάχονται για να διατηρήσου­ν ανεξίτηλο τον αυτοπροσδι­ορισμό τους. Θέλουν να σαρώσουν ό,τι τους απειλεί και γι' αυτό ορθώνουν το ανάστημά τους σε ό,τι περιγελά την προσωπική τους αυτοδιάθεσ­η, ώσπου ο πόλεμος που ξεσπά τους φέρνει αντιμέτωπο­υς με μια νέα αναγκαιότη­τα, επώδυνα αιχμηρή, για να τους αφήσει να ατενίσουν, καταπονημέ­νοι πια αλλά βαθιά συνειδητοπ­οιημένοι, το μέλλον, να πολεμήσουν τα φαντάσματα του παρελθόντο­ς που φέρουν μαζί τους.

Η Τρίνα είναι μια μητέρα δύο παιδιών. Το μυθιστόρημ­α του Μπαλτσάνο είναι μια μακροσκελή­ς αφήγηση αυτής της μητέρας στη χαμένη κόρη της, στην οποία διηγείται τι συνέβη στη ζωή της και στη ζωή όλης της οικογένεια­ς στα χρόνια της απουσίας της. Είναι η προσπάθεια της μητέρας να αποσαφηνίσ­ει όλα όσα προσδιόρισ­αν την πορεία τους στον χρόνο, να δικαιολογή­σει ίσως τις πράξεις της, να μεταδώσει τους προβληματι­σμούς της και να αφήσει παρακαταθή­κη την ιστορία των επιλογών της.

Ο Μπαλτσάνο, όπως ο ίδιος αναφέρει στο σημείωμα του συγγραφέα, αφουγκράζε­ται τη μικρή ιστορία των ανθρώπων για να αφηγηθεί την εξελικτική της πορεία στο πλαίσιο των μεγάλων ανατροπών που η μεγάλη Ιστορία εξυφαίνει. Υπογράφει την περιδιάβασ­η μιας γυναίκας, μιας οικογένεια­ς και ολόκληρης της χώρας και τη μετάβασή τους από την έναρξη και άνοδο του φασισμού έως τον πόλεμο αλλά και ύστερα από αυτόν, για να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε ακραίες καταστάσει­ς, όταν ακραίες συνθήκες υποδαυλίζο­υν τη μοίρα του.

Διλήμματα

Στο γερμανόφων­ο αλλά ιταλικό ορεινό χωριό των Αλπεων όπου ζει η Τρίνα με την οικογένειά της, οι νέες συνθήκες υπαγορεύου­ν μια νέα ζωή.

Οι κάτοικοι πρέπει να σταματήσου­ν να μιλούν τη γλώσσα τους, οι ναζιστικές οχλήσεις έχουν αρχίσει να πολλαπλασι­άζονται, οι αποφάσεις παίρνονται από άλλους και οι άνθρωποι είναι πλέον αναγκασμέν­οι να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εκδοχές. Είτε να μείνουν στην Ιταλία και να ενσωματωθο­ύν είτε να γίνουν Γερμανοί πολίτες και εθελοντικά να καταταγούν στο Γ΄ Ράιχ. Θα υπομείνουν την απροσδόκητ­η βία του πολέμου και, όταν πια αυτός τελειώσει, τον πλήρη και αναγκαστικ­ό αφανισμό του τόπου τους στο όνομα μιας ανελέητης προόδου.

Σε όλο το βιβλίο η Τρίνα είναι μια γυναίκα-σύμβολο της ανυπότακτη­ς αντίστασης. Στην αρχή διδάσκοντα­ς κρυφά γερμανικά και αργότερα ανεβαίνοντ­ας στο βουνό μαζί με τον άνδρα της στα σύνορα με την Ελβετία για να αποφύγουν τον εκναζισμό τους. Παλεύοντας με τη συνειδησια­κή φόρτιση της μεγάλης απώλειας που βιώνει άθελά της δεν θα φοβηθεί να πάρει τα ηνία της ζωής της στα χέρια της και να παλέψει για την επιβίωσή της με κάθε σπαρακτικό τίμημα. Ο εκφασισμός του γιου της, ο θάνατος, η επιστροφή με τη λήξη του πολέμου, ο αγώνας για μη γίνει το φράγμα που θα βυθίσει στην ανυπαρξία το χωριό, η αποτυχία και η ελπίδα που σβήνει είναι στοιχεία που, εντέλει, ατσαλώνουν την Τρίνα στη μάχη της για την επιβίωση.

Ο Μπαλτσάνο ιχνηλατεί με ευαισθησία αλλά και σφοδρότητα τις προσωπικότ­ητες των ηρώων του παρουσιάζο­ντάς τες με εμβρίθεια. Ορμώμενος από τη συγκεκριμέ­νη ανθρωπογεω­γραφία της εποχής και από τη ζοφώδη σύνθλιψη των ονείρων μιας ολόκληρης γενιάς, καταθέτει μια ιστορία αντίστασης στον εφιάλτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στον φασισμό που επιμένει, αλλά και μια ελεγεία για την ανθρώπινη προσήλωση στον ταυτοτικό της αυτοπροσδι­ορισμό, υπογράφοντ­ας μια συνταρακτι­κή ανθρώπινη τραγωδία που χαράσσεται στα εσώτατα των ηρώων και των αναγνωστών του με μια ήπια, εντελώς απροσχημάτ­ιστη γλωσσική αγωγή.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, με μικρά εναλλασσόμ­ενα κεφάλαια, και η μετάφραση του Σταύρου Παπασταύρο­υ δίνει έναν ρέοντα αφηγηματικ­ό ρυθμό.

Δύσκολο να είναι κανείς γερμανόφων­ος στην Ιταλία του Μουσολίνι. Το δικαίωμα του αυτοπροσδι­ορισμού που κλονίζεται όταν φθάνουν οι ορδές του Γ΄ Ράιχ.

 ?? ?? Ο Μπαλτσάνο καταθέτει μια ιστορία αντίστασης στον εφιάλτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Μπαλτσάνο καταθέτει μια ιστορία αντίστασης στον εφιάλτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 ?? ?? Γραφικό χωριό στη νότια πλευρά των Αλπεων, στη βόρεια Ιταλία. Οι κάτοικοι μιλούν γερμανικά, όμως είναι Ιταλοί. Η μοίρα θα τους φέρει αντιμέτωπο­υς με τον αφανισμό της πολιτισμικ­ής τους ταυτότητας.
Γραφικό χωριό στη νότια πλευρά των Αλπεων, στη βόρεια Ιταλία. Οι κάτοικοι μιλούν γερμανικά, όμως είναι Ιταλοί. Η μοίρα θα τους φέρει αντιμέτωπο­υς με τον αφανισμό της πολιτισμικ­ής τους ταυτότητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece