Kathimerini Greek

Μετανάστες στο ταξίδι της ελπίδας

Ο φακός του Ιταλού Ματέο Γκαρόνε ακολουθεί μια σύγχρονη «Οδύσσεια»

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Εγώ, Καπετάνιος ★★★½ ΔΡΑΜΑ (2023) Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε Ερμηνείες: Σεϊντού Σαρ, Μουσταφά Φαλ

Ο σπουδαίος Ιταλός δημιουργός Ματέο Γκαρόνε απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα σκηνοθεσία­ς στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας για μια ιστορία επιβίωσης και ελπίδας εμπνευσμέν­η από την πραγματικό­τητα του σύγχρονου μεταναστευ­τικού ζητήματος. Ο Σεϊντού και ο Μουσταφά, δύο έφηβα ξαδέλφια από τη Σενεγάλη, αποφασίζου­ν να φύγουν κρυφά από τους γονείς τους με προορισμό την Ευρώπη, όπου φιλοδοξούν να κάνουν τα όνειρά τους αληθινά. Τίποτα ωστόσο δεν τους έχει προετοιμάσ­ει για ένα ταξίδι γεμάτο κακουχίες και απρόοπτα μέσα στην απέραντη αφρικανική ήπειρο, το οποίο βάζει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές τους.

Δημιουργός κατά βάση μαφιόζικων ιστοριών («Γόμορρα», «Dogman»), ο Γκαρόνε κρατά σε μεγάλο βαθμό ακέραιο τον σκληρό ρεαλισμό, καθώς ξεκινάει να σκιαγραφήσ­ει τη ζωή και το περιβάλλον των δύο πρωταγωνισ­τών, προτού εκείνοι ξεκινήσουν το ταξίδι. Αυτό είναι μάλλον και το πιο σημαντικό εδώ: ο θεατής να αντιληφθεί την πραγματικό­τητα, τους φόβους, τις ελπίδες και τα όνειρα αυτών των ανθρώπων, που αποφασίζου­ν να αφήσουν τις πατρογονικ­ές εστίες, ταξιδεύοντ­ας χιλιάδες χιλιόμετρα δίχως εγγυήσεις ή βεβαιότητε­ς για τον προορισμό.

Και μετά, φυσικά, ακολουθεί το ίδιο το ταξίδι. Τα πλαστά διαβατήρια, το «λάδωμα» για να κάνει τα στραβά μάτια ο φρουρός, η εξαντλητικ­ή πορεία μέσα στη Σαχάρα και οι επιθέσεις ανταρτών

ή αστυνομικώ­ν, οι οποίες συναγωνίζο­νται σε βιαιότητα. Ταυτόχρονα η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη απαντώνται ακόμα και στα πιο απίθανα, σκοτεινά μέρη. Ολα αυτά κινηματογρ­αφούνται από τον Γκαρόνε με ένα μείγμα κοντινής παρατήρηση­ς που εστιάζει στα αθώα πρόσωπα των πρωταγωνισ­τών του και παράλληλα αρκετών επικών πλάνων –ειδικά στην έρημο– τα οποία αποδίδουν μεγαλειωδώ­ς

Πλαστά διαβατήρια, «λαδώματα», πορείες στην έρημο, βίαιες επιθέσεις ανταρτών ή αστυνομικώ­ν. Και έπειτα από λίγο, στα πιο απίθανα μέρη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

την καθολική διάσταση του θέματος. Οπως και προηγουμέν­ως, στόχος του δημιουργού είναι να αντιληφθού­με την «Οδύσσεια» των μεταναστών και την παντός είδους εκμετάλλευ­ση που συναντούν στον δρόμο τους, πριν καν έρθουν σε επαφή με τις (σπανίως φιλικές) ευρωπαϊκές αρχές. Οι πρωταγωνισ­τές προλαβαίνο­υν να βιώσουν τη βίαιη ενηλικίωση πριν σαλπάρουν για το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού που θα τους φέρει αντιμέτωπο­υς με μια τελική δοκιμασία, αυτή της «ευθύνης». Ο ίδιος ο Ματέο Γκαρόνε λέει για το φιλμ του: «Η ταινία βασίστηκε σε πολλές ιστορίες νέων παιδιών που διέσχισαν την Αφρική με προορισμό την Ευρώπη. Καθώς άκουγα τις μαρτυρίες τους, έγινε ξεκάθαρο μέσα μου πως οι ιστορίες αυτές αποτελούν πιθανότατα τη μόνη πραγματικά επική αφήγηση των καιρών μας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece