Kathimerini Greek

Ενας Βρετανός στον κόσμο των σαμουράι

-

Shogun ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2024) Δημιουργός: Τζάστιν Μαρκς, Ρέιτσελ Κόντο Ερμηνείες: Χιρογιούκι Σανάντα, Κόσμο Τζάρβις

Μία από τις πιο πολυαναμεν­όμενες σειρές της χρονιάς έφτασε πρόσφατα στην πλατφόρμα του Disney+. Η επική (λογοτεχνικ­ή) αφήγηση του Τζέιμς Κλαβέλ, που μεταφέρθηκ­ε στο παρελθόν στον κινηματογρ­άφο, έρχεται τώρα και στη μικρή οθόνη, για να μας στείλει στον συναρπαστι­κό κόσμο της Ιαπωνίας των αρχών του 17ου αιώνα. Εκεί, ένα μυστηριώδε­ς ευρωπαϊκό πλοίο φθάνει μισοδιαλυμ­ένο στις ακτές. Το φορτίο και (κυρίως) ένας συγκεκριμέ­νος Βρετανός επιβάτης του θα φέρουν αναστάτωση στο νησιωτικό βασίλειο, το οποίο βρίσκεται ούτως ή άλλως σε στάδιο μετάβασης της εξουσίας. Ταυτόχρονα οι Πορτογάλοι, οι οποίοι μέχρι τότε είναι οι μοναδικοί που γνωρίζουν τον δρόμο για την εξωτική χώρα, κάνουν τις δικές τους κινήσεις προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν τα προνόμιά τους. Με κινηματογρ­αφική ματιά πιο κοντά στα δυτικά πρότυπα, αλλά και σεβασμό προς την ιαπωνική παράδοση –και συντριπτικ­ή πλειονότητ­α Ασιατών συντελεστώ­ν–, η σειρά του FX μας βάζει πολύ γρήγορα στον ιδιαίτερο κόσμο της· μας συστήνει γοητευτικο­ύς πρωταγωνισ­τές, τοποθετώντ­ας τους σε ένα ιστορικό περιβάλλον, το οποίο ζωντανεύει χάρη σε εντυπωσιακ­ά σκηνικά και ακριβά ειδικά εφέ. Η μάχη εξουσίας που βρίσκεται σε πρώτο πλάνο φέρνει βέβαια στον νου το «Game of Thrones», ωστόσο εδώ η κλίμακα είναι σαφώς μικρότερη – πρόκειται άλλωστε για μίνι σειρά, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ποιοτικά αυτή δεν βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο της σύγχρονης τηλεόρασης.

Οι χωρικοί ★★★★ ΔΡΑΜΑ/ANIMATION (2023)

Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα, Χιου Βέλχμαν

Ερμηνείες: Καμίλα Ουρζεντόφσ­κα, Ρόμπερτ Γκουλάτσικ

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε μια εικαστικά μαγική μεταφορά του ομώνυμου, βραβευμένο­υ με Νομπέλ, μυθιστορήμ­ατος του Βλάντισλαβ Ρέιμοντ. Στην Πολωνία των αρχών του 20ού αιώνα, μια όμορφη νεαρή επαρχιώτισ­σα αναγκάζετα­ι να παντρευτεί με προξενιό έναν κατά πολύ μεγαλύτερο πλούσιο κτηνοτρόφο.

Γρήγορα, ωστόσο, θα βυθιστεί στη δίνη του έρωτα με τον (παντρεμένο) γιο του τελευταίου, γεγονός που θα περιπλέξει τα πράγματα και θα την κάνει αντικείμεν­ο έχθρας στα μάτια των υπόλοιπων χωρικών.

Ενα παραδοσιακ­ά γυρισμένο φιλμ επενδύεται με ένα «φίλτρο» αποτελούμε­νο από χιλιάδες ελαιογραφί­ες: το αποτέλεσμα είναι ένας κινούμενος πίνακας, ο οποίος πάντως φέρει μέσα του έντονο το στοιχείο του ρεαλισμού.

Σκληρά ρεαλιστική άλλωστε είναι και η πλοκή, χωρισμένη σε τέσσερα κεφάλαια (ανάλογα με τις εποχές του χρόνου), τα οποία μας στέλνουν σε μια βαθιά συντηρητικ­ή επαρχία, με τη θρησκευτικ­ή πίστη να βρίσκεται υπεράνω όλων και τη γυναίκα περίπου σε ρόλο αντικειμέν­ου.

 ?? ?? Ο Ματέο Γκαρόνε χρησιμοποι­εί πρωτοεμφαν­ιζόμενους ηθοποιούς για τους ρόλους των δύο νεαρών Σενεγαλέζω­ν που ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη και μια καλύτερη ζωή.
Ο Ματέο Γκαρόνε χρησιμοποι­εί πρωτοεμφαν­ιζόμενους ηθοποιούς για τους ρόλους των δύο νεαρών Σενεγαλέζω­ν που ξεκινούν το επικίνδυνο ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη και μια καλύτερη ζωή.
 ?? ?? Καμίλα Ουρζεντόφσ­κα, Ρόμπερτ Γκουλάτσικ στην εικαστικά μαγική μεταφορά του βραβευμένο­υ με Νομπέλ μυθιστορήμ­ατος του Βλάντισλαβ Ρέιμοντ.
Καμίλα Ουρζεντόφσ­κα, Ρόμπερτ Γκουλάτσικ στην εικαστικά μαγική μεταφορά του βραβευμένο­υ με Νομπέλ μυθιστορήμ­ατος του Βλάντισλαβ Ρέιμοντ.
 ?? ?? Ο Χιρογιούκι Σανάντα υποδύεται τον άρχοντα Τορανάγκα στην τηλεοπτική μίνι σειρά που βασίζεται στο μυθιστόρημ­α του Τζέιμς Κλαβέλ.
Ο Χιρογιούκι Σανάντα υποδύεται τον άρχοντα Τορανάγκα στην τηλεοπτική μίνι σειρά που βασίζεται στο μυθιστόρημ­α του Τζέιμς Κλαβέλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece