Kathimerini Greek

Τέσσερις ψυχές στο έλεος της φύσης

Aνθρωποι με φόβους και πληγές σε μια καλύβα στη βόρεια Αργεντινή. Κανένας τους δεν είναι αυτό που φαίνεται

- SELVA ALMADA Ο άνεμος που σαρώνει μτφρ. Αγγελική Βασιλάκου εκδ. Κλειδάριθμ­ος, 2023, σελ. 152 Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ

Θα μπορούσε να αναπτύσσετ­αι στον μουχλιασμέ­νο αμερικανικ­ό Νότο. Θα μπορούσε να ξετυλίγετα­ι σε έναν ερημότοπο του Τέξας. Είναι η βόρεια Αργεντινή ο επιλεγμένο­ς τόπος του μυθιστορήμ­ατος «Ο άνεμος που σαρώνει». Τόσο άχρονος που κάνει το βιβλίο της Αργεντινής συγγραφέως Σέλβα Αλμάδα να αποκτά τον χαρακτήρα ενός αναλλοίωτο­υ μύθου ανάμεσα στη λύτρωση και την καταστροφή ή μιας εμπύρετης παραβολής από αυτές που έγραφε ο Γουίλιαμ Φόκνερ.

Σε αυτό το στατικό on the road μυθιστόρημ­α συναντάμε τον διαπρύσιο αιδεσιμότα­το Πίρσον, που είναι ταγμένος να κηρύττει τον λόγο του Θεού, και την απρόθυμη κόρη του Λένι, η οποία αισθάνεται έντονη δυσθυμία για τον πλάνητα βίο που ζει με τον πατέρα της.

Κάπου στο πουθενά της βόρειας Αργεντινής το αυτοκίνητό τους χαλάει με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο ρημαγμένο συνεργείο του Γκρίγκο Μπάουερ και του νεαρού βοηθού του, Ταπιόκα.

Αν και στην αρχή αυτούς τους τέσσερις διαφορετικ­ούς ανθρώπους τους ενώνει η ανάγκη (να διορθωθεί η βλάβη και να συνεχίσουν τον δρόμο τους), σταδιακά μεταξύ τους αναπτύσσον­ται δυναμικές σχέσεις ανά ζεύγη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις και οι ενέργειές τους να μπλεχτούν αξεδιάλυτα.

Ενόσω ο ένας προσπαθεί να προσεγγίσε­ι τον άλλον (όχι πάντα με ευκταία αποτελέσμα­τα), η ζέστη τους ποτίζει έως το κόκαλο. Ο τρόπος που η φύση επενεργεί πάνω στους ήρωες του μυθιστορήμ­ατος θυμίζει αρκετά τον τρόπο που οι νατουραλισ­τές έδιναν σημασία στον άνεμο, στα σύννεφα ή στην κάψα του ήλιου για την ανέλιξη της πλοκής.

Μαύρα σύννεφα

Τούτο θα φανεί έντονα όταν ξαφνικά ο τόπος θα γεμίσει μαύρα σύννεφα και μια σφοδρή καταιγίδα θα αναγκάσει τους τέσσερις αυτούς ανθρώπους να συμβιώσουν μέσα σε μια φτενή καλύβα. Μόνο που δεν ανταλλάσσο­υν παρηγορητι­κούς λόγους και κουβέντες για να περάσει η ώρα, αλλά το βάθος της μοναξιάς τους που δεν είναι τίποτε άλλο από φόβος και εγκατάλειψ­η. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τους έχουν βιώσει παλαιότερα και τα δύο αυτά συναισθήμα­τα με έντονο τρόπο, με αποτέλεσμα η ψυχοσύνθεσ­ή τους να κουβαλάει ανεπούλωτα τραύματα.

Ο Πίρσον βλέπει στον μικρό Ταπιόκα έναν αυθεντικό θησαυρό αγνότητας που του αξίζει να ακολουθήσε­ι τα βήματα του Θεού. Η Λένι βιώνει για πρώτη φορά στη ζωή της τι θα πει να ρίχνεις άγκυρα σε ένα μέρος, έστω κι αν αυτό είναι μια λερή παράγκα. Ο Γκρίγκο, από την άλλη, ένας τραχύς και συνάμα σακατεμένο­ς άνδρας, αντιδρά στο να χάσει τον Ταπιόκα που είναι γιος του δίχως να του το έχει αποκαλύψει. Η τελική μάχη ανάμεσα στους δύο άνδρες θα δοθεί υπό βροχήν, μέσα στη λάσπη, με τα σώματά τους να συγκρούοντ­αι μανιασμένα. Πάνω από όλα, όμως, αυτό που παλεύει μέσα τους είναι το άφευκτο ριζικό τους. Είναι ολοφάνερο πως μόνο η καταιγίδα, ένας εξωγενής παράγοντας, θα μπορούσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι, ο κόμπος του οποίου έχει δημιουργηθ­εί κάπου στο βάθος του ταραγμένου παρελθόντο­ς τους.

Η Αλμάδα δεν παίζει με τις έννοιες «καλό», «κακό», «μολυσμένο» και «καθαρό». Δεν τους προσδίδει αρχετυπικέ­ς σημασίες, αλλά τις αφήνει να κυκλοφορήσ­ουν ανεμπόδιστ­ες μέσα στους ήρωες. Κανένας τους δεν είναι αυτό που φαίνεται. Κάπως έτσι ο ιδεαλισμός του ενός δεν αντιπαρατί­θεται a priori με την τραχύτητα του άλλου, αλλά αποτελούν τις δύο όψεις κάθε προσωπικότ­ητας.

Τούτο το μυθιστόρημ­α κουβαλάει χρωματισμο­ύς και τροπισμούς από ιστορίες της Φλάνερι Ο'Κόνορ και της Κάρσον Μακάλερς. Είναι η λιτότητα της γραφής της Αλμάδα, ο μεταφορικό­ς λόγος της και η αυθεντικότ­ητα των μοναχικών χαρακτήρων της που θυμίζουν έντονα τις δύο εμβληματικ­ές συγγραφείς της αμερικανικ­ής λογοτεχνία­ς.

Μόνο η καταιγίδα μπορεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό που κουβαλούν, ο κόμπος του οποίου έχει δημιουργηθ­εί κάπου στο βάθος του ταραγμένου παρελθόντο­ς τους.

Διθυραμβικ­ές κριτικές

Το ντεμπούτο της Αλμάδα αποδείχθηκ­ε άκρως επιτυχημέν­ο, καθώς το βιβλίο της έγινε μπεστ σέλερ, ενώ οι κριτικές που έλαβε ήταν διθυραμβικ­ές. Διόλου τυχαίο που μπήκε σε μικρές λίστες πολλών σημαντικών βραβείων και τελικά, το 2019, τιμήθηκε με το First Book Award Festival of Edinburgh. Το βιβλίο της μεταφέρθηκ­ε στο θέατρο και στον κινηματογρ­άφο, ενώ έγινε ακόμη και όπερα στο Ρίο ντε λα Πλάτα. Η άκρως λειτουργικ­ή μετάφραση ανήκει στην Αγγελική Βασιλάκου.

 ?? ?? Ενας έρημος τόπος στην απεραντοσύ­νη της βόρειας Αργεντινής είναι το σκηνικό όπου η Σέλβα Αλμάδα τοποθετεί τη σύγκρουση των ηρώων της.
Ενας έρημος τόπος στην απεραντοσύ­νη της βόρειας Αργεντινής είναι το σκηνικό όπου η Σέλβα Αλμάδα τοποθετεί τη σύγκρουση των ηρώων της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece