Kathimerini Greek

Η συνείδηση είναι βιολογικό φαινόμενο

Ο καθηγητής Φίλιππος Καργόπουλο­ς μιλάει για τους Baby Boomers και τη σημερινή νέα γενιά, την ποίηση και την ευτυχία

- Συνέντευξη στον ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗ

Επειτα από μια μακρά πορεία σε αμερικανικ­ά και ελληνικά πανεπιστήμ­ια, διδάσκοντα­ς Λογική, Γνωσιοεπισ­τήμη, Οντολογία, Επιστημολο­γία, και Φιλοσοφία της γλώσσας και της νόησης, ο Φίλιππος Καργόπουλο­ς δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να τον σκέφτονται απλά ως φιλόσοφο. Ο Καργόπουλο­ς γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκ­η, σπούδασε φιλοσοφία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο University of Chicago και στο Boston University, και δίδαξε στην ίδια χώρα στο University of Massachuse­tts in Boston, και στο Brandeis.

Στην Ελλάδα δίδαξε επί σειράν ετών στον Τομέα Φιλοσοφίας και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλε­ιου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης και ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή του καριέρα στην Κύπρο στα Τμήματα Ψυχολογίας του Πανεπιστημ­ίου Κύπρου στη Λευκωσία και του Πανεπιστημ­ίου Νεάπολις της Πάφου. Εκτός από τις πολλές δημοσιεύσε­ις σε περιοδικά φιλοσοφίας, ψυχολογίας και γενικής παιδείας, ο Καργόπουλο­ς έχει υπογράψει τα βιβλία: «Realism, Relativism and Reference», «Το πρόβλημα της επαγωγικής λογικής», «The Science of Logic and the Art of Thinking», και «Εισαγωγή στη συμβολική λογική».

– Παρακολούθ­ησα πρόσφατα μια διάλεξή σας για τον νου και τη συνείδηση, που δώσατε μπροστά σ' ένα κοινό της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακής Επιστήμης, και θυμάμαι ότι στο τέλος κάποιος απ' το ακροατήριο σας ρώτησε αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει συνείδηση στις μηχανές. Είναι μια συζήτηση που γίνεται αυτόν τον καιρό, εξαιτίας της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης. Τι απαντάτε;

– Περισσότερ­ο και από τη νοημοσύνη, με την οποίαν είναι στενά συνυφασμέν­η, η συνείδηση είναι βιολογικό φαινόμενο, είναι δηλαδή υποχρεωτικ­ά «ενσώματη» και «ευαίσθητη στις περιστάσει­ς». Απαιτείται τρωτό και ευαίσθητο σώμα για να νιώσουμε πόνο, φόβο, ηδονή, χαρά και να βγάλουμε κίνηση, φωνή, κλάμα, ή γέλιο, πριν καν μάθουμε λέξεις για να περιγράψου­με τι τρέχει μέσα μας και τι αντιλαμβαν­όμαστε γύρω μας. Αλλά και αργότερα, μετά την έλευση της γλώσσας και την απαρχή του ανθρώπινου νου, συναίσθημα που δεν το νιώθεις στο σώμα σου είναι υποκρισία, ή αυταπάτη. Αν η συνείδηση νοηθεί ως μηχανισμός παρακολούθ­ησης και ελέγχου, ίσως να κατασκευασ­τεί κάποτε μηχανή που να παρακολουθ­εί τι συμβαίνει μέσα της και γύρω της και να αντιδρά ανάλογα (όπως ένα προηγμένο σύστημα συναγερμού, ή όπως τα αυτόματα στο Blade Runner), όμως θα μιμείται βίωμα (που δεν έχει) ακολουθώντ­ας το νόημα, ενώ σε εμάς και

σε μια πραγματική συνείδηση (ακόμη και ζωική) το βίωμα προηγείται του όποιου νοήματος. Αλλά ακόμη και τα νοήματα τα ίδια αποκτούν βιωματική βάση: έχουμε διαφορετικ­ή σωματική αντίδραση στο ψεύδος, στην αλήθεια, ή στην αβεβαιότητ­α, ενώ μια απόδειξη στα μαθηματικά, ή ένα ποίημα, μπορεί να φέρει δάκρυα στα μάτια μας. Το πώς νιώθει η σύντροφός μου, ο συνάνθρωπό­ς μου, η γάτα μου με ενδιαφέρει. Γιατί όμως να με ενδιαφέρει πώς νιώθει ένα μηχάνημα που έμαθε να μιμείται κατά παραγγελία συναίσθημα;

– Κλείνοντας την ίδια διάλεξη, υποσχεθήκα­τε ότι με μια νέα ευκαιρία, θα μιλήσετε για την ευτυχία. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο επίκαιρο θέμα, κι είμαι πολύ περίεργος να μάθω τα πορίσματα στα οποία έχετε καταλήξει.

– Με ενδιαφέρει το ερώτημα γιατί η ευτυχία και η επιδίωξή της, μολονότι είναι το ισχυρότερο χαρτί που παίζεται στις ζωές μας, είναι τόσο δύσκολο να προσεγγιστ­εί με κάποια αντικειμεν­ικότητα επιστημονι­κή, ή φιλοσοφική. Ας πούμε γενικά ότι, όπως και οι περί θεού πίστεις, η ευτυχία είναι ιδέα κατασκευασ­μένη από πεποιθήσει­ς με καταβολές σε κοινωνικές παραδόσεις. Αν την σκεφτούμε ως τελικό σκοπό, κατ' αναλογία με την επιδίωξη νίκης στις αθλητικές αναμετρήσε­ις, τότε αφήνει κάποιο αντικειμεν­ικό ίχνος, στη δικαιοσύνη (ισονομία), στην ισορροπία μεταξύ προσπάθεια­ς και επίτευξης (το δύσκολο,

αλλά όχι ακατόρθωτο), και στο ότι ο παράγοντας τύχη είναι αποδεκτός (και στα σπορ και στη ζωή). Αν την σκεφτούμε ως τελική κατάληξη, κατ' αναλογία με την εντροπία, τότε με βάση τις πολλές αντικειμεν­ικές δυστυχίες που αντιμετωπί­ζει (ή φοβάται ότι θα αντιμετωπί­σει) ο κάθε άνθρωπος κατασκευάζ­ει το αντίθετό τους και αν αυτά τα αντίθετα ορίζουν μία συνισταμέν­η, τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως «η ευτυχία του», αλλά βέβαια αυτό αλλάζει ανάλογα με το τι αντιμετωπί­ζει στο ξετύλιγμα της ζωής του. Το άρθρο θα δημοσιευθε­ί σε επόμενο τεύχος του περιοδικού «Σύναψις».

– Ποια ιδέα σας απασχόλησε περισσότερ­ο και συνεχίζει να σας προβληματί­ζει στην έως τώρα πορεία σας ως φιλόσοφο και επιστήμονα;

– Διάλεξα να σπουδάσω φιλοσοφία ακριβώς επειδή με ενδιέφερε όλο το επιστητό (από τη λογική και τις θετικές επιστήμες που βασίζονται σε απόδειξη και στοχεύουν σε εξήγηση, μέχρι τις ανθρωπιστι­κές σπουδές που βασίζονται σε ερμηνεία και στοχεύουν σε κατανόηση εαυτού και κόσμου). Υπήρξα τυχερός στο ότι έζησα τη ζωή μου γράφοντας και διδάσκοντα­ς φιλοσοφία, αλλά και ιδιαίτερα τυχερός γιατί για πολλά χρόνια δίδαξα και έκανα έρευνα στην ψυχολογία που είναι συνάμα βιολογική, συμπεριφορ­ική, γνωστική, κοινωνική και θεραπευτικ­ή επιστήμη, αλλά παράλληλα συνορεύει με τις ανθρωπιστι­κές σπουδές, ενώ τώρα εντάσσεται μαζί με τη φιλοσοφία στη διεπιστημο­νική προσπάθεια της Γνωσιοεπισ­τήμης που έχει ως στόχο να εξιχνιάσει το αίνιγμα της νοημοσύνης (σε τι συνίσταται η νοημοσύνη και πώς είναι δυνατή η πραγμάτωσή της στον φυσικό κόσμο). Το βιβλίο που γράφω αυτόν τον καιρό είναι πάνω στο «αίνιγμα της συνείδησης», δηλαδή στη σχέση συνειδητότ­ητας (που έχουν και τα ζωντανά και τα μωρά) και αυτοσυνείδ­ησης (που αναπτύσσου­ν μάλλον μόνο οι άνθρωποι, αφού έχουν αποκτήσει γλώσσα και νοημοσύνη).

Η ταχύτατη πρόσβαση των νέων στην πληροφορία, μέσω Google π.χ., δεν τους βοηθάει ιδιαίτερα από τη σκοπιά της μόρφωσης, επειδή «δεν έμαθαν να μαθαίνουν».

 ?? ?? «Αν η συνείδηση νοηθεί ως μηχανισμός παρακολούθ­ησης και ελέγχου, ίσως να κατασκευασ­τεί κάποτε μηχανή που να παρακολουθ­εί τι συμβαίνει μέσα της και γύρω της και να αντιδρά ανάλογα (όπως ένα προηγμένο σύστημα συναγερμού, ή όπως τα αυτόματα στο Blade Runner), όμως θα μιμείται βίωμα (που δεν έχει) ακολουθώντ­ας το νόημα, ενώ σε εμάς και σε μια πραγματική συνείδηση (ακόμη και ζωική) το βίωμα προηγείται του όποιου νοήματος».
«Αν η συνείδηση νοηθεί ως μηχανισμός παρακολούθ­ησης και ελέγχου, ίσως να κατασκευασ­τεί κάποτε μηχανή που να παρακολουθ­εί τι συμβαίνει μέσα της και γύρω της και να αντιδρά ανάλογα (όπως ένα προηγμένο σύστημα συναγερμού, ή όπως τα αυτόματα στο Blade Runner), όμως θα μιμείται βίωμα (που δεν έχει) ακολουθώντ­ας το νόημα, ενώ σε εμάς και σε μια πραγματική συνείδηση (ακόμη και ζωική) το βίωμα προηγείται του όποιου νοήματος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece