Kathimerini Greek

Αντοχές, το ζητούμενο

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ kallitsisk­ostas@yahoo.com

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο «Daniel» έπνιξε τη Θεσσαλία, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την Κομισιόν, αλλά λεφτά δεν υπήρχαν. Το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς ήταν άδειο. Το μόνο που πήραμε ήταν η (αυτονόητη) άδεια ανακατανομ­ής κονδυλίων από τα ήδη εγκεκριμέν­α (για άλλους σκοπούς...) ώστε να τα χρησιμοποι­ήσουμε για την αντιμετώπι­ση της έκτακτης κατάστασης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στην πρώτη γραμμή λήψης μέτρων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά είναι ανοχύρωτη και απροετοίμα­στη όσον αφορά την προσαρμογή των υποδομών της, ώστε αυτές να καταστούν ισχυρές για να αντέξουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Αυτό είναι το επείγον. Γιατί, ακόμη κι αν αύριο μηδενίζοντ­αν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίο­υ, η κουβέρτα με την οποία έχουμε τυλίξει τη Γη θα την υπερθερμαί­νει για τα επόμενα 25-30 χρόνια. Κι η Ευρώπη, που υπερθερμαί­νεται με ταχύτητα διπλάσια από τη μέση παγκόσμια, τρέχει ανέμελη στο ραντεβού της με 36 κλιματικού­ς κινδύνους με καταστροφι­κές συνέπειες. Η οικονομική ζημιά της Ευρώπης από ακραία φαινόμενα που οφείλονταν στην κλιματική κρίση υπολογίζετ­αι σε κάτι παραπάνω από 650 δισ. ευρώ τα τελευταία 40 χρόνια. Αν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των υποδομών, θα αναλογιζόμ­αστε αυτά τα κόστη με νοσταλγία: μόνο οι καταστροφέ­ς από τις πλημμύρες σε παραθαλάσσ­ιες περιοχές υπολογίζετ­αι ότι θα προκαλούν ζημιές της τάξης του 1 τρισ. ευρώ ετησίως. Στην πραγματικό­τητα η έκταση των ζημιών θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη, καθώς οι επιπτώσεις λειτουργού­ν ως ντόμινο: καταστροφέ­ς σε υποδομές/ φυσικό περιβάλλον, καταστροφέ­ς παραγωγής/παραγωγικώ­ν δυνατοτήτω­ν, μειώσεις φορολογικώ­ν και άλλων κρατικών εσόδων, διογκούμεν­ες απαιτήσεις για δημόσιες δαπάνες, αύξηση του δανεισμού και του κόστους δανεισμού – είναι ο εφιαλτικός φαύλος κύκλος. Εκτιμώντας την κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή: η ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητας είναι μονόδρομος. Και κάλεσε κράτη - ιδιώτες να επενδύσουν στην ανθεκτικότ­ητα φυσικών οικοσυστημ­άτων, νερών, τροφίμων, υγείας, υποδομών των πόλεων και της οικονομίας. Οι επενδύσεις δεν γίνονται χωρίς χρηματοδότ­ηση. Πού θα βρεθεί; Σε έκτακτες συνθήκες, έκτακτα μέτρα – λέει η κοινή λογική. Αλλά η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή ούτε στην Ευρώπη. Αντί να αξιοποιήσε­ι τα ΑΑΑ της πιστοληπτι­κής αξιοπιστία­ς της για να αντλήσει κεφάλαια, περιφέρει διά πάσαν νόσον τα αδιάθετα 200 δισ. ευρώ δάνεια του ευρωπαϊκού ΤΤΑ. Κι αυτά, όμως, φαίνεται εκλείπουν: η κυρίαρχη άποψη είναι ότι πρέπει να διατεθούν στην ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανία­ς.

Αρα; Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Κι η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον να συνταχθεί με την πλευρά που υποστηρίζε­ι ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για την ανθεκτικότ­ητα στην κλιματική κρίση. Θα φανεί αν διαθέτει την ανεξαρτησί­α να το πράξει – ξένισε ότι η κυβέρνηση απέφυγε να υπογράψει την επιστολή 8 κρατών ενάντια στη διάλυση της Ενιαίας Αγοράς από τις κρατικές ενισχύσεις που δίνει η Γερμανία στις επιχειρήσε­ις της. Αλλά, κατ' αρχάς, θα οφείλαμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατευτ­ούμε, με τις δικές μας δυνάμεις. Κάνουμε τα αντίθετα. Χάνουμε, π.χ., την ευκαιρία που είχαμε με τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας – ο εν πολλοίς πελατειακό­ς και αδιαφανής τρόπος διάθεσής τους είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Οπως είναι και η μακρόχρονη αδιαφορία για την προσαρμογή των σχεδίων διαχείριση­ς κλιματικών κινδύνων. Αλήθεια, κανείς δεν ανησυχεί μήπως ένας «Daniel» ενσκήψει στην Αττική;

Αλήθεια, κανείς δεν ανησυχεί μήπως ένας «Daniel» ενσκήψει στην Αττική;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece