Kathimerini Greek

Ποιες αλλαγές έρχονται στη φορολογία

-

Την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η το σχέδιο νόμου το οποίο θα περιλαμβάν­ει νέες διατάξεις για την παραγραφή των φορολογικώ­ν υποθέσεων, ανώτατο όριο ενός έτους για την ολοκλήρωση του ελέγχου, την επικοινωνί­α όλων των φορολογουμ­ένων και των επιχειρήσε­ων αποκλειστι­κά με ψηφιακά μέσα, την αυτόματη υποβολή φορολογικώ­ν δηλώσεων και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη «χρυσή βίζα».

Συγκεκριμέ­να:

1. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή - ηλεκτρονικ­ή επικοινωνί­α της φορολογική­ς διοίκησης με τον φορολογούμ­ενο ως προς την κοινοποίησ­η πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημ­α της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθ­ούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμεν­ο της επικοινωνί­ας.

2. Διαλειτουρ­γικότητα. Οταν απαιτείται επικοινωνί­α με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογική­ς ενημερότητ­ας (λ.χ. με ΟΤΑ που έχουν βεβαιώσει απαιτήσεις εις βάρος φορολογουμ­ένων), αυτή θα γίνεται αποκλειστι­κά μέσω διαλειτουρ­γικότητας.

3. Βιβλία. Οι επιτηδευμα­τίες και επιχειρήσε­ις που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία απαλλάσσον­ται της υποχρέωσης προσκόμιση­ς φορολογικώ­ν αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζετα­ι πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

4. Προσυμπληρ­ωμένες φορολογικέ­ς δηλώσεις. Με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικ­ότητας, καθίσταται πλέον δυνατή η αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνο­ντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωση­ς των υποχρέων.

Πρακτικά, μισθωτοί και συνταξιούχ­οι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματο­ς, δεν θα απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικέ­ς δηλώσεις, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑΔΕ και ο προσδιορισ­μός της φορολογική­ς τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα.

5. Με τις αλλαγές που σχεδιάζοντ­αι οριοθετούν­ται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμ­ένου ελέγχου και των αντίστοιχω­ν εντολών και συσχετίζετ­αι το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικο­ύ ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνο­υν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους και υπό προϋποθέσε­ις θα δίνεται παράταση. Με τη επιβολή μέγιστης διάρκειας επιτυγχάνε­ται η ταχύτερη επίλυση των φορολογικώ­ν υποθέσεων, καθώς και η αύξηση των εσόδων από τους ελέγχους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece